Sporten op een zomerse dag kan echt een uitdaging zijn. Je wil wel bewegen, maar het is er eigenlijk te warm voor. Daarnaast kan je last krijgen van een tekort aan vocht of van verbranding door de zon. Kortom, er zijn allerlei redenen om maar niet te sporten als het zo warm is.

Toch wil je ook in de zomer in beweging blijven. Gelukkig zijn er allerlei sportieve activiteiten die je ook op warme dagen kan uitvoeren. Met de juiste sportkleding en sportschoenen en genoeg water te drinken, hoeft sporten bij hoge temperaturen helemaal geen probleem te zijn. In deze blog ontdek jij hoe je ook in de zomer gemakkelijk kan sporten.

1. Zwemmen

Hoe fijn is het om middenin de zomer lekker het zwembad in te duiken? Je staat er misschien niet bij stil, maar ook dit is een sport. Natuurlijk is het koude water heerlijk om af te koelen. Plons je toch het zwembad in, trek dan meteen een aantal baantjes. Zo heb je je beweging ook weer gehad, zonder dat je last hebt van de hitte.

Houd je meer van de zee dan van het zwembad? Ook hier kan je lekker in bewegen. Onderschat niet wat een tijdje watertrappelen in een dieper gedeelte met je doet (mits het veilig kan natuurlijk!). Of spring mee met de golven, ook dit zorgt voor beweging.

2. Wandelen

Deze sportieve activiteit ligt misschien ook wel voor de hand. Maak eens een heerlijke wandeling! Wandelen hoeft niet eens veel energie te kosten. Wel zorg je ervoor dat je je lichaam in beweging brengt. De positieve effecten van een wandeling worden nogal eens onderschat, terwijl dat nergens voor nodig is.

Wandelen is het fijnst in de buitenlucht. Is de zon te fel op het moment? Zoek dan een plek op waar het beschut is, zoals een bos. Hier zijn vaak leuke wandelroutes te volgen zonder dat je al te veel last hebt van de zon. Ook kan je ervoor kiezen om in de vroege ochtend of juist in de avond een wandeling te maken. Het is dan vaak nog lekker koel.

3. Skeeleren

Vorige zomer was dit al een hit en ook deze zomer zal het weer razend populair worden: skeeleren. Bij uitstek een sportieve activiteit voor in de zomer. Zoek een leuk parkje op, schaf een paar toffe skeelers aan en begin maar met oefenen. Je hebt het vast zo onder de knie!

Buiten het rondjes rijden over de weg kan je er ook voor kiezen om trucjes te leren. Probeer bijvoorbeeld achteruit te rijden of een sprong te maken. Zo houd je het leuk voor jezelf en krijg je er nog meer plezier in. Ook tijdens de hoge temperaturen!

Yoga buiten

4. Yoga

Wil je graag een sport uitoefenen die niet onder cardio valt, maar waarbij je toch je lichaam aan het werk zet? Dan is yoga wellicht iets voor jou. Met deze rustige bewegingen train je niet alleen je lichaam, maar ook je mind.

Dit is de ideale sport, want yoga kan je eigenlijk altijd doen. Alleen, met z’n tweeën of met een grote groep. In een klasje of met een YouTube filmpje. In een sportschool of een zaal, of juist lekker buiten. Het zomerse weer hoeft je in ieder geval niet tegen te houden!

5. Suppen

Ook ontzettend leuk in de zomer: ga eens suppen. SUP staat voor Stand-Up Paddle. Dit is een sport op het water die een beetje op surfen lijkt, maar die toch net iets anders is. Bij suppen sta je in het midden van het supboard. Met een peddel beweeg je je voort over het water. Bij suppen is het behouden van je evenwicht erg belangrijk. Daardoor gebruik je spieren door je hele lichaam!

In Nederland (maar ook daarbuiten!) zijn er genoeg plekken waar je zo’n supboard kan huren. Misschien is dit te doen in jouw woonplaats, maar je kan er ook een dagje van maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een middagje suppen over de Amsterdamse grachten?

6. Fitness

Fitness is prima te doen in de zomer. Er zijn zoveel mogelijkheden en variaties, dat je jouw routine vaak gemakkelijk kan aanpassen op het warme weer. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende water bij je hebt en de juiste kleding draagt. Kies bijvoorbeeld voor een sport-bh die zweet goed afvoert, zodat je fris blijft tijdens het sporten.

Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je in een sportschool staat met airconditioning. Wil je heel graag buiten fitnessen? Kijk dan of je een plekje in de schaduw kan vinden. Of plan je workout aan het begin van de dag of juist aan het einde. De temperaturen zijn dan niet meer zo hoog, waardoor je het makkelijker volhoudt.

7. Fietsen

Het is misschien een cliché, maar fietsen kan ook zo heerlijk zijn. Je gaat er lekker op uit én je bent aan het bewegen! Verder bepaal je lekker je eigen tempo en doe je de leukste zomeroutfit aan. Kies er bijvoorbeeld voor om de omgeving te verkennen. Er zijn vast dorpjes in de buurt waar je nog niet eerder geweest bent.

Zie je dat fietsen in de zon toch niet zo zitten? Kijk dan of je een spinning klasje kan boeken bij jou in de buurt. Deze sport wordt steeds populairder. Doordat de ruimtes van de klasjes vaak goed koel gehouden worden, hoef je geen last te hebben van de hitte. Ideaal om toch aan je beweging te komen!

Weet jij al wat je gaat doen deze zomer? Zoals je hebt gelezen zijn er genoeg opties om te sporten, ook op de warme dagen. Van sporten op het water tot de buurt verkennen op een sportieve manier tot lekker binnenblijven: kies waar jij je fijn bij voelt bij hoge temperaturen. Zo blijf je toch lekker in beweging!


Hi! Mijn naam is Anouk, ik ben 23 jaar en ik werk sinds 2020 als freelancer op het gebied van communicatie. Eerst deed ik dit naast mijn studie en bijbaan, maar nu is dit mijn ‘echte werk’. In januari 2022 ben ik begonnen aan mijn wereldreis. Toen ben ik verliefd geworden op hiken en yoga. Naast mijn passie voor reizen en schrijven heb ik ook een eigen blog waarin ik mijn reiservaringen deel: https://adventureswithanouk.com