Het is bijna zover: op 6 juli begint het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal in Engeland. Deze dertiende editie is vanwege corona een jaar verplaatst, maar de uitverkochte openingswedstrijd op Old Trafford staat nu echt op het punt van beginnen. Na vijf jaar is het dan eindelijk aan de Oranjeleeuwinnen om de felbegeerde beker opnieuw te pakken.

Aan deze editie in Engeland doen in totaal zestien landen mee. Rusland, die zich eerder al plaatste, is vanwege de oorlog in Oekraïne vervangen door Portugal. Nederland neemt het nu dus op tegen Zweden, Zwitserland en Portugal. De nummers 1 en 2 van de groepen plaatsen zich voor de kwartfinale. Vanaf dat moment wordt gespeeld via het knock-out systeem.

Speelsteden

Het EK voor vrouwen wordt gespeeld in tien verschillende stadions. Daarbij moet wel worden vermeld dat er in twee stadions, op Old Trafford (openingswedstrijd) en Wembley (finale), slechts één wedstrijd wordt gespeeld. Engeland trapt traditiegetrouw af in de openingswedstrijd tegen Oostenrijk, maar wel met een Nederlands tintje dankzij Sarina Wiegman als bondscoach van de Engelse dames. Nederland begint de groepsfase in Sheffield, Bramall Lane, op 9 juni.  

De andere speelsteden zijn: St Mary’s Stadium, Falmer Stadium, Stadium MK, Brentford Community Stadium, New York Stadium, Leigh Sports Village en Manchester City Academy Stadium. Dit EK heeft nu al een record te pakken met de meest verkochte kaartjes. Doordat er in maart al zo’n 350.000 kaarten verkocht zijn, is het record van het EK van 2017 in Nederland nu al verbeterd. Toen werden er ongeveer 240.000 tickets verkocht.

De favorieten van het EK

In de poulefase wordt Nederland al meteen op scherp gezet door Zweden. Op het WK 2019 in Frankrijk was dit een stugge tegenstander die Oranje trof in de halve finale. Deze werd uiteindelijk gewonnen in de verlenging met 1-0. Zwitserland en Portugal staan op de FIFA ranglijst niet in de top 10, maar zijn zeker niet te onderschatten.

Daarnaast moet er rekening gehouden worden met landen als Frankrijk, Spanje, Engeland en Duitsland die de laatste jaren alleen maar sterker zijn geworden. Het is dan ook niet gek dat de Champions League finale tussen het Spaanse FC Barcelona en het Franse Olympique Lyon ging. Beide clubs hebben veel speelsters die ook bij de nationale teams spelen. Zo levert Barcelona maar liefst twaalf speelsters aan het Spaanse nationale team. Overigens doet er ook een debutant mee aan dit EK. De Noord-Ieren hebben zich voor het eerst geplaatst voor een eindtoernooi!

Vijf speelsters om in de gaten te houden

Op een eindtoernooi loopt heel wat talent rond. Deze vijf speelsters moet je dit EK zeker in de gaten houden:

  1. Lea Schuller, Duitsland
    Schuller is op clubniveau steeds sterker geworden sinds ze Essen verruilde voor Bayern München. Zij is een spelmaker en als zij goed presteert dan doet Duitsland dat eigenlijk ook.
  2. Signe Bruun, Denemarken
    Blessures hebben ervoor gezorgd dat Manchester United-fans het beste van Signe Bruun nog niet hebben kunnen zien, maar ze is nu sterker dan ooit. In 2021 was ze voor Denemarken onmisbaar en op het EK speelt ze samen met de superster Pernille Harder in de aanval.
  3. Alexia Putellas, Spanje
    Deze talentvolle speelster en aanvoerder van FC Barcelona is de winnaar van de Ballon d’Or 2021. Spanje is een absolute favoriet van dit EK, want de vele andere talenten van Spanje verdienen eigenlijk ook veel erkenning. Mede FC Barcelona speelster Aitana Bonmati bijvoorbeeld. Ze werd vorig seizoen uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd in de Champions League-finale.
  4. Marie-Antoinette Katoto, Frankrijk
    Een nieuwe generatie Franse speelsters staat klaar om deze zomer te laten zien wat ze kunnen. Marie-Antoinette Katoto is een van deze toptalenten en de toekomst van het Franse elftal. Euro 2022 wordt haar eerste grote toernooi na het missen van het WK in eigen land in 2019. Ze scoorde sinds 2017 vrijwel een doelpunt per wedstrijd voor haar club PSG en sinds 2018 voor het Franse nationale team.
  5. Christiana Girelli, Italië
    Italië moet men niet onderschatten dit EK. Tijdens het WK gingen ze onderuit tegen Nederland in de kwartfinale, maar een goede ploeg hebben ze zeker. Girelli is misschien een van de oudere speelsters dit EK, maar heeft een ontzettend goed doelpuntrecord bij haar club Juventus en hielp daarmee dit seizoen Chelsea uit de Champions League te verslaan. Haar tijd om haar stempel te drukken op een internationaal toernooi is nu of nooit.

Het nieuwe shirt

Net voor de start van de voorbereidingen op het EK, is het nieuwe tenue van Oranje gepresenteerd. Het thuisshirt is volledig oranje, met wat zwarte details in het logo. Ook is er aan de binnenkant van het shirt nog een kleine abstracte zwarte leeuw gedrukt. Het logo van de Leeuwinnen is trouwens net even iets anders dan het logo van de Oranje-mannen, namelijk (heel verrassend) een leeuwin in plaats van een leeuw. Het nieuwe uitshirt is wit met wat kleinere blauwe en rode blokjes. Het bijbehorende broekje is blauw en de sokken zijn wit.

Blessureleed

Het was nog even de vraag of een paar van de routiniers het EK zouden halen. Zowel Lieke Martens (FC Barcelona) als Danielle van de Donk (Olympique Lyon) kampten met (zware) blessures. In november scheurde van de Donk de pees van de voorste scheenbeenspier van haar rechtervoet af. Omdat dit een hele zeldzame blessure is, wisten zelfs de artsen niet wanneer zij weer kon aansluiten bij de trainingen en wedstrijden. Het EK kwam dan ook even in gevaar, maar inmiddels heeft ze bij haar club al een wedstrijd gespeeld en zit ze gewoon weer bij de selectie van de Oranje Leeuwinnen.

Ook Lieke Martens heeft de afgelopen maanden blessureleed gekend. In eerste instantie ontbrak ze al weken vanwege fysieke problemen. Maar tijdens haar revalidatie ging het opnieuw mis. Dit keer een hamstringblessure. Hierdoor stond Martens nog eens vier weken aan de kant en heeft ze daardoor ook de halve finales van de Champions League tegen VfL Wolfsburg aan zich voorbij moeten laten gaan. In de verloren finale pakte ze toch nog wat minuten mee en voegt ze zich nu ook bij de 23 beste speelsters van Nederland

De Oranjeselectie

In Nederland loopt natuurlijk ook heel veel talent rond. Zeker de kersverse kampioen van de Eredivisie, FC Twente, heeft een grote bijdrage geleverd aan speelsters die in de Oranjeselectie zitten. Aanvaller Renate Jansen, middenvelders Kerstin Casparij en Marisa Olislagers, verdedigend Caitlin Dijkstra en in de goal Daphne van Domselaar spelen allemaal bij de club uit Enschede. Fenna Kalma, de topscorer van de Eredivisie, zit samen met teamgenoten Kayleigh van Dooren en Kika van Es op de reservelijst. Spelers op de reservelijst kunnen alsnog opgeroepen worden, mocht er een speler binnen de selectie uitvallen.

Daarnaast zijn Esmee Brugts (PSV) en Romée Leuchter (Ajax) ook twee jonge speelsters die opvallend goed hebben gepresteerd afgelopen seizoen en beloond worden door een plek te krijgen op hun eerste eindtoernooi bij Oranje. Nog een nieuwe aanwinst voor Nederland is Damaris Egurrola. Ze heeft een Nederlandse moeder, een Spaanse vader en, naast een Nederlands, ook nog eens een Amerikaans paspoort op zak. Egurrola had daarom geen gebrek aan keuze. Hoewel Amerika regerend wereldkampioen is, heeft ze toch voor Oranje gekozen!

Opvallend is dat twee bekende speelsters de selectie niet hebben gehaald. Shanice van de Sanden en Kika van Es zijn gepasseerd voor de selectie van de Oranjevrouwen voor het EK van komende zomer. De 29-jarige van de Sanden was door blessureleed al langer geen deel meer van de selectie van de Oranjeleeuwinnen. Ook bij haar club VfL Wolfsburg kwam ze nauwelijks in actie. De aanvaller was onder Sarina Wiegman bijna altijd basisspeler en aanwezig op de laatste drie grote toernooien van de Oranjevrouwen: de Olympische Spelen van vorig jaar, het WK van 2019 en het EK van 2017. Met 95 interlands was ze een van de meest ervaren speelsters van Oranje.

Kika van Es ontbreekt dus ook in de EK-selectie. De dertigjarige linksback werd net als van de Sanden geselecteerd voor de laatste grote toernooien van Nederland, maar moet het nu doen met een rol op de reservelijst.  

Voor Mark Parsons wordt het zijn eerste eindtoernooi met de Oranjeleeuwinnen. De Brit is de eerste buitenlandse coach en nam het stokje over van de succesvolle Sarina Wiegman. In het begin had hij ook nog een dubbelrol als coach van de Amerikaanse club Portland Thorns en bij de Oranje vrouwen. Hij kende bij Oranje een wat moeizame start, maar dit toernooi kan hij laten zien wat hij in huis heeft!


Hoi! Ik ben Laika en blogger voor Aktiesport. Ik ben nu zo’n twintig jaar op het voetbalveld te vinden; van de F-jes tot aan het Dames 1 elftal. Naast zelf voetballen, kijk ik ook graag allerlei wedstrijden in het stadion of op tv. Verder houd ik van schrijven, wandelen, hardlopen en reis ik het liefst de hele wereld over!