Hoewel de Eredivisie al van start is gegaan, staat het amateur seizoen op het punt van beginnen. Of je nou al jaren voetbalt of dat je je net hebt aangemeld; het is altijd weer wennen na een zomerstop. Met deze tips sta jij in ieder geval goed voorbereid op het veld!
Het is goed om vooraf te weten dat het balgevoel, de techniek en het inzicht met de tijd komen. Cristiano Ronaldo heeft ook niet alles in één dag geleerd. Er zijn wel een aantal dingen die je nu kan doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het voetbalseizoen.
Conditie opbouwen
Negentig minuten lang rennen is best pittig. Zeker als je een middenvelder bent, van wie wordt verwacht om zowel achterin, als voorin mee te doen. Een profvoetballer die op het middenveld staat, rent in een wedstrijd ongeveer elf kilometer! Op het amateurveld kom je met een redelijk goede conditie al een heel eind. Er zijn veel (gratis) apps te vinden om rustig op te bouwen naar een vijf kilometer run. Mocht dat al aardig lukken, probeer dan eens intervaltrainingen toe te voegen aan je renschema. Interval is erg belangrijk in het voetbal, aangezien je in een wedstrijd ook constant sprint, jogt of loopt.
Krachttraining
Wist je dat profvoetballers naast trainingen op het veld ook veel in de sportschool te vinden zijn? Natuurlijk is het trainen mét een bal belangrijk, maar sterke buik-, rug- en armspieren zorgen er onder andere voor dat je minder gevoelig bent voor blessures, heel wendbaar bent en een langer uithoudingsvermogen hebt.
Voorbeelden van krachtoefeningen die je helpen in het voetbal, zijn:
Squats / Leg press
Zonder goede beenspieren, geen krachtig schot. Squats zijn daarom een ideale oefening. Let er wel op dat je de oefening goed en rustig uitvoert. Als je nog nooit aan krachttraining hebt gedaan, kun je het beste beginnen met de leg press in de sportschool.
Lunges
Deze oefening zorgt ook voor meer spierkracht in je benen. Lunges verbeteren je sprong- en trapkracht. De oefening voer je uit door niet te veel gewicht te gebruiken en veel te herhalen. Probeer langzaam je sprong groter te maken.
Staande of zittende calf raises
Een van de eerste spieren waar je spierpijn voelt (of kramp) tijdens of na het voetballen, zijn je kuitspieren. Het is daarom belangrijk om deze zo sterk mogelijk te maken. Je kan door het trainen van je kuiten met behulp van standing calf raises of seated calf raises veel kracht winnen bij het sprinten en bij het springen.
Planken
Buikspieren zijn erg belangrijk voor je balans. Dit heb je nodig in duels. Planken is een effectieve oefening voor je buikspieren.
HIIT
High-intensity interval training (HIIT) is een goede workout, omdat het je uithoudingsvermogen verbetert. Dit komt door de korte(re) intensieve activiteit in combinatie met rust. Dit lijkt op de situatie(s) die je op het veld ervaart.

Techniek
Heb je in de buurt een muurtje of een klein veldje ter beschikking? Mooi, want daar leer je de basis van het voetbal. Kinderen die veel op pleintjes voetballen ontwikkelen een goede techniek. Snel pasen (overschieten), de bal aannemen zonder dat deze ver vooruit schiet en loop inzicht komen op een klein veld extra aan bod. Zie je een groepje voetballen, vraag dan dus zeker om mee te doen.
Ben je alleen? Pak een bal en probeer zo vaak mogelijk tegen een muurtje te schieten. Begin eerst om de bal aan te nemen, daarna kun je schieten zonder aanname, dus door één keer te raken. Wissel ook van been en train je zwakkere kant.
Hooghouden ziet er bij anderen heel simpel uit, maar niets is minder waar. Het is een lastige oefening. Met hooghouden ontwikkel je gevoel voor waarneming en gevoeligheid voor de bal. Als je een beginner bent, kun je het beste de bal vanaf buikhoogte laten vallen, stuiteren en dan een zachte schop omhoog geven en je vangt de bal weer op. Je merkt dat dit na een tijdje lukt zonder de bal tussentijds te vangen. Daarna kun je ook de tussentijdse stuit ook weglaten.
Kleding en schoenen
Een veel voorkomende fout is om te kleine voetbalschoenen aan te schaffen. Als je in de winkel bent pas je de voetbalschoen misschien wel met een normale sok. Vergeet niet dat er ook nog een dikke voetbalsok en een scheenbeschermer bij komen. Je kan het beste een halve, of een hele maat, groter kopen. Ook omdat je voeten tijdens het rennen op kunnen zwellen. Verder heb je scheenbeschermers nodig om te voorkomen dat je met blauwe onderbenen van het veld stapt. Natuurlijk mogen lange en korte voetbalbroekjes en shirtjes niet ontbreken in jouw kast!
Voor de buis
Na allerlei sportieve tips is het goed om te weten dat je ook gewoon even op de bank mag hangen en toch je voetbalprestaties kunt verbeteren. Bekijk namelijk eens wat wedstrijden op tv en probeer je op één of een paar spelers te focussen. Het beste is een speler die op een positie staat als waar je zelf staat. Welke acties maakt hij/zij? Hoe beweegt de speler als diegene niet aan de bal is? Wat gaat er goed en wat niet?
Fitheid, de juiste schoenen en analyseren helpen je goed op weg in het veld. Het betekent echter niet dat je elke wedstrijd de sterren van de hemel speelt. Gaat een wedstrijd een keer niet zo lekker, geen zorgen! Dat hoort er ook bij. Zelfs de absolute top heeft hier wel eens last van. Het allerbelangrijkste is dat je elke training en wedstrijd met plezier het veld op gaat!

Hoi! Ik ben Laika en blogger voor Aktiesport. Ik ben nu zo’n twintig jaar op het voetbalveld te vinden; van de F-jes tot aan het Dames 1 elftal. Naast zelf voetballen, kijk ik ook graag allerlei wedstrijden in het stadion of op tv. Verder houd ik van schrijven, wandelen, hardlopen en reis ik het liefst de hele wereld over!