Straatvoetbal: een beeld dat niet is weg te denken uit onze cultuur. Zo is het voetballen op pleintjes in de buurt niet alleen één van de favoriete hobby’s van de kleine voetballiefhebber, maar is straatvoetbal voor tal van redenen een belangrijke leerschool. Zo hebben de klassieke helden uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis –zoals Johan Cruyff of zijn Rotterdamse collega ‘Wim’ van Hanegem – hun vroege ontwikkeling te danken aan partijtjes in de buurt, maar ook onze modernere iconen zoals Robin van Persie en Arjen Robben leerden voetballen op straat. Lees verder over het belang van pleintjesvoetbal.

Door de veilige buurten en goeie infrastructuur van veldjes en pleinen heeft de Nederlandse jeugd het straatvoetbal altijd goed gekend, maar tegenwoordig – door games, tv’s en iPad’s – zien we het aantal buurtvoetballertjes teruglopen. Zonde, want straatvoetbal heeft veel te bieden.

Profvoetbal

De visie van Cruyff was dat het Nederlandse voetbal sinds het WK in 2010 – waar veel Nederlanders nog steeds van kunnen genieten – is afgegleden en dat er meer moest worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van kwaliteiten die je leert op straat. Dergelijke eigenschappen die ten grondslag liggen aan straatvoetbal en onmisbaar zijn voor het hoogste niveau zijn een goede basistechniek en de onvoorwaardelijke wil om te winnen.

Zo zijn er wel meer staaltjes die je leert op straat door de situaties die zich daar in veel grotere mate voordoen dan op menig trainingsveld. In de kleine ruimtes van het pleintjesvoetbal leer je het lef voor het aangaan van (onvermijdelijke) duels, het koeltjes uitspelen van overtalsituaties én het gecontroleerd dribbelen in de kleine partijtjes. Daarnaast produceren straatvoetbalveldjes harde spelers met een goeie balans gezien het vallen daar een stuk minder aangenaam is dan op een grasveld.

Bron: VI Images via NRC Next.nl

Maatschappelijk

Afgezien van de pleintjes als voetbalschool, vertegenwoordigt het straatvoetbal ook op sociaal gebied veel waarde. Het is voor kinderen een creatieve of energieke uitlaatklep en een bron van positiviteit. Bovendien faciliteert het voetbal voor kinderen die omwille van tijd of geld niet bij een club terecht kunnen voor hun lievelingstijdverdrijf

De cultuur

Straatvoetbal zorgt verder voor interactie tussen verschillende culturen die elkaar anders niet snel tegenkomen waardoor deze kinderen begrip voor elkaar leren te hebben en elkaar kunnen waarderen. Het pleintjesvoetbal is een lifestyle en heeft te maken met communicatie, respect en inclusie, maar ook muziek, dans en eten; belangrijke pijlers waar ook Aktiesport voor staat.

Door het sponsoren van straatvoetbalorganisaties zoals Panna Knock Out en De Streetwise Cup, krijgt Aktiesport de mogelijkheid om in deze creatieve en enerverende scene mee te kijken, maar ook om hier trots aan bij te dragen. Daarmee hopen we dat pleintjes en veldjes weer massaal worden overgenomen door de jeugd, en dat zij genieten van het allerbelangrijkste van het voetbal: #samen plezier maken. AKTIESPORT. GAME ON.

 “Winnen doe je met z’n allen”

Johan Cruijff