Voetbalshirts: je hebt ze in allerlei kleuren, prints en designs. Over smaakt valt natuurlijk niet te twisten maar er zijn veel voetbalshirts uitgebracht die je in ieder geval ‘opvallend’ kan noemen.

Neem bijvoorbeeld het nieuwe FC Barcelona shirt met de ‘Kroatische’ vlakken, je vindt het mooi of het doet pijn in je hart dat het klassieke shirt is ingeruild voor een hersenspinsel van een designer. Nogmaals, smaak is iets persoonlijks. Maar wat mij betreft zijn dit de 8 meest opvallende voetbalshirts ooit!

Mainz 05: seizoen 2018-2019

Ieder jaar worden er in de Duitse voetbalcompetitie, de Bundesliga, speciale carnaval-voetbalshirts gemaakt. Gedurende de carnavalsperiode worden deze door de teams gedragen. Ook afgelopen seizoen waren er weer bijzondere shirts op de Duitse voetbalvelden te spotten. Neem bijvoorbeeld het shirt van Mainz 05.

De opvallende blokken en bijbehorende kleuren zijn gebaseerd op een muts van een harlekijn, dit is een soort van ouderwetse clown. Op de achterkant van het shirt is de kreet ‘Helau’ te vinden, in Nederland beter bekend als de carnavalskreet ‘Alaaf’. Het carnavalsseizoen begint officieel op 11-11 en om het shirt extra uniek te maken kent het voetbalshirt slechts een oplage van – jawel – 1.111 stuks.

Club Deportivo Palencia: seizoen 2016-2017

Het volgende opvallende voetbalshirt komt uit Spanje. Vierdeklasser Palencia droeg in het seizoen ‘16/’17 een uitshirt waarop het spierenstelsel te zien is. De club uit noordwest-Spanje wilde met het shirt aandacht trekken en dat is ze behoorlijk goed gelukt ook.

Het shirt is overigens gemaakt door ontwerper Juan Francisco Martin. Dit voetbalshirt is niet zijn eerste ‘kunststukje’. Hij creëerde namelijk voor een Columbiaans vrouwenwielerteam een outfit waarin het leek alsof de dames halfnaakt rondreden. Juan Fransisco Martin kun je prima betitelen als DE ontwerper van opvallende sportkleding.

Lorca FC: seizoen 2013-2014

Voor het volgende opvallende shirt blijven we nog even in Spanje. Lorca FC komt momenteel uit in de Segunda division B. Een club op het niveau waar de media-aandacht gering is. Toch wist de club met het onderstaand broccoli shirt de aandacht behoorlijk te trekken.

De club komt uit de regio Murcia. Deze plaats staat bekend om haar agrarische achtergrond en dan met name de broccoliteelt. Op het shirt staat de kreet ‘Necesitamos Agua’, ofwel: ‘we hebben water nodig’. Dit om te benadrukken hoe belangrijk irrigatieprojecten voor de regio zijn.

Kameroen: seizoen 2001-2002

De Afrika cup in het jaar 2002 vond plaats in het bloedhete Mali. Om rekening te houden met de warmte kwamen PUMA en Kameroen met een voetbalshirt zonder mouwen. In deze mouwloze shirts pakte Kameroen uiteindelijk de Afrikaanse titel. Met sterspelers als Samuel Eto’o en Patrick M’Boma. In de finale werd Senegal na penalty’s verslagen.

Het shirt deed nogal wat stof opwaaien. Het team zou meer lijken op een basketbalteam dan een voetbalteam. Na het succes tijdens de Afrika cup wilde Kameroen het shirt ook dragen tijdens het Wereld Kampioenschap later dat jaar in Zuid-Korea en Japan. De FIFA stak hier echter een stokje voor. Of het nu aan de shirts lag of niet, Kameroen werd tijdens het WK in de poulefase al uitgeschakeld door Duitsland en Ierland.

Mexico: seizoen 1997-1998

We gaan een Wereld Kampioenschap verder terug en belanden op het WK van 1998 in Frankrijk. Inderdaad, het toernooi van Dennis Bergkamp en Jack van Gelder. Nederland speelde dat toernooi in de poule tegen België gelijk (0-0) en wonnen ruim van Zuid-Korea (5-0). De laatste poulewedstrijd werd met 2-2 gelijk gespeeld tegen Mexico.

De Mexicanen speelden in een nogal opvallende outfit dit toernooi. Waar in de jaren ‘80 voetbalshirts gewoon voetbalshirts waren ontstond een decennia later de trend van veel kleuren en opvallende prints. In de print van het shirt zijn duidelijk veel Mexicaanse invloeden te zien, met een groot Azteken-hoofd prominent aanwezig.

1860 München: seizoen 2014-2015

Zoals je eerder al kon lezen zijn ze in Duitsland niet te beroerd om een shirt aan te passen rondom feestdagen of speciale gelegenheden. Naast Carnaval is ook het Oktoberfest in Duitsland een grote happening. De tweede club uit de Zuid-Duitse stad München, 1860 München, speelde hierop in door een geheel Oktoberfest-outfit te creëren. Zowel het shirt, het broekje en de sokken zijn in de traditionele stijl. De outfit viel behoorlijk in de smaak bij de fans, de outfits waren in een mum van tijd uitverkocht. Commercieel gezien dus ook een slimme zet van 1860 München.

Nigeria: seizoen 2018-2019

Het shirt van Nigeria is in dit lijstje waarschijnlijk niet het meeste opvallende shirt, maar het verhaal achter het shirt is zeker de moeite waard. In de pre-order fase van het shirt werden al meer dan 3.000.000 bestellingen geplaatst. De definitieve lancering in Londen zorgde voor een grote chaos. Bij Nike Town in de Engelse hoofdstad stond een wachtrij van honderden meters lang. De collectie was allang uitverkocht voordat alle klanten aan de beurt waren geweest. Niet alleen het shirt, maar de complete Nigeria-collectie was een groot succes en de kleding werd veel als fashionitem gedragen.

Het design van het shirt is een ode aan het WK van 1994 in Amerika. Dit was het eerste Wereld Kampioenschap waar de Afrikanen aanwezig waren. Bekende spelers die in dit team speelden waren onder meer oud-Ajacieden Finidi George en Sunday Oliseh. Nigeria werd overigens in de achtste finale uitgeschakeld door de latere Wereld Kampioen Italië.

Forest Green Rovers: seizoen 2018 – 2019

Het Engelse Forest Green Rovers mag de titel ‘meest milieubewuste voetbalclub’ krijgen. De voorzitter van de club was geshockeerd toen hij er achter kwam dat voetbalshirts gemaakt worden van plastic. Natuurlijk wordt er steeds meer gebruikgemaakt van gerecycled plastic, maar toch vond de voorzitter dit niet genoeg. De club speelt namelijk komend jaar in een tenue dat voor 50% gemaakt is van bamboe. Naast de materialen zijn er op shirt ook strepen te zien gebaseerd op zebra’s. Een shirt helemaal gebaseerd dus op de natuur.

Overigens is het shirt niet voldoende om de club milieubewuster te laten werken. Tijdens wedstrijddagen is al het eten veganistisch en draait de club op volledige duurzame energie. Ook moet er in de toekomst een stadion gebouwd worden van hout. Leuk weetje: het wapenschild van FC Barcelona is gebaseerd op dat van Forest Green Rovers.

Genoeg opvallende voetbalshirts en waarschijnlijk zijn er nog veel meer te noemen. Wat vind jij het meest opvallende voetbalshirt ooit gemaakt?