De eerste adidas Predator kwam in 1994 op de markt. Deze schoen werd destijds gedragen door o.a. Steven Gerrard, David Beckham, Kaka, Xavi & Zinedine Zidane. Maar óók de sterren van nu, zoals Paul Pogba, Dele Alli, Mesut Özil & Ivan Rakitic, spelen erop. Ruim 20 jaar later is de adidas Predator nog erg populair en heeft deze schoen al vele innovaties ondergaan. Ik neem jullie mee in de geschiedenis van de adidas Predator.

Update: adidas Predator Mutator 2020
adidas heeft onlangs de nieuwe adidas Predator Mutator 20 gereleased. En wauw, wat een toffe revolutionaire voetbalschoen is dit geworden! Al vanaf een afstand herken je het unieke design van de schoen. Adidas heeft aangegeven 4 jaar bezig te zijn geweest met de ontwikkeling van deze vernieuwde Predator, dus dat beloofde al veel goeds. We duiken eens wat verder in op de details van deze nieuwe Predator versie.

De adidas predator gaat inmiddels al meer dan 25 jaar mee. Na de succesvolle adidas Predator 19 is er nu de Predator 20 Mutator. adidas introduceert bij deze Predator een paar nieuwe technologieën:

Verbeterde fit door een nieuwe Primeknit sok
De Predator Mutator 20 heeft een nieuwe Primeknit sok gekregen. De sok is wat hoger ten opzichte van de Predator 19. Doordat de Primeknit sok hoger is krijg je een nog natuurlijkere pasvorm. Door de anatomische curve in de hiel krijg je een ultieme lockdown.

Vernieuwde upper op de schoen
Dit is misschien we de meest revolutionaire aanpassing ooit op een voetbalschoen. Adidas introduceert ‘DemonSkin’. Adidas heeft op de upper van de Predator Mutator 20 kleine spikes geplaatst. Deze zorgen ervoor dat je een ongekende grip krijgt als je de bal controleert. Ook kun je de bal extra effect meegeven bij schoten op doel.

Adidas heeft aangegeven jaren onderzoek te hebben gedaan naar de meest voorkomende contactpunten tussen de voetbalschoen en de bal. Door deze onderzoeken is de ‘DemonSkin’ op strategische wijze op de schoen geplaatst, wat dus ten goede komt van je balgevoel.

Vernieuwde zoolplaat onder de schoen
Last but not least is de zoolplaat van de Predator Mutator 20 grondig onderzocht en aangepast. De upper van de schoen loopt namelijk 360 graden onder de schoen door. Het splijt als het ware de zoolplaat in tweeën. Nike doet dit al een tijdje met de Nike Mercurial Vapor/Superfly. Door de splitsing van de zool wordt er gewicht van de schoen weggenomen en is de schoen dus wat lichter.

De noppen van de nieuwe Predator Mutator zijn ook strategischer geplaatst waardoor de speler een nog betere tractie en versterkte rotatie hebben tijdens de wedstrijd.

De éérste Predator Mutator 20 komt uit in een rood met zwarte colourway. De schoen maakt deel uit van de adidas Mutator Pack. Hieronder vallen ook de NEMEZIZ 19, X19 en Copa 20.

Medio februari 2020 zal de nieuwe Predator ook uitkomen in een volledige zwarte uitvoering. Deze gaat deel uit maken van het Shadow Beast Pack.


Adidas The Predator – 1994
In 1994 kwam de allereerste adidas Predator op de markt. Het doel van adidas was een unieke voetbalschoen te ontwerpen die nog nooit eerder was vertoond. En ja, dit lukte! Adidas bracht een voetbalschoen op de markt met rubberen elementen aan de bovenkant van de schoen. Dit was bedoeld om tijdens het schieten meer kracht achter de bal te krijgen en om effecten mee te geven aan de bal. De eerste uitvoering van de adidas Predator was in de kleurstelling zwart, rood & wit. Een kleurstelling die nog veel vaker in de toekomst zal terugkeren en werd beschouwd als ‘de basis’ kleur.

Bron: ultrafootball.com

Adidas Predator Rapier – 1995
De tweede generatie adidas Predator had ten opzichte van de eerste generatie Adidas Predator niet veel updates. Wel bevatte de Predator Rapier de eerste iconische vouwtong op de voetbalschoen. Deze vouwtong deed je over de veters van je voetbalschoen om zo nog beter te kunnen schieten. Verder had de Predator Rapier vergelijkbare rubberen elementen ten opzichte van de eerste generatie Predator.

Bron: ultrafootball.com

Adidas Predator Touch – 1996
Ook de derde generatie adidas Predator had nog niet heel veel nieuwe updates. Het enige grote verschil waren de nieuwe noppen die onder de schoen waren geplaatst. Dit waren directionele Traxion-noppen. Noppen die wat schuiner zijn afgesneden om zo sneller weg te kunnen sprinten en nog wendbaarder te zijn. Verder kwamen de iconische rode kleuren wat meer naar voren op de voetbalschoen.

Bron: ultrafootball.com

Adidas Predator Accelorator – 1998
In 1998 was het WK in Frankrijk. Sterspeler Zinedine Zidane droeg voor het eerst hier de adidas Predator Accelorator. De veters van deze nieuwe versie werden verplaatst naar een asymmetrische lus waardoor een breder, zuiverder en opvallender oppervlak bovenop de schoen kwam, waardoor het schietvlak nog optimaler werd benut. 
De drie strepen aan de zijkant van de schoen werden veranderd naar meer buigende strepen en de buitenzool werd transparant gemaakt. Het rubberen bovenoppervlak werd ook verlaagd en verkleind tot een roosterachtig systeem om meer controle te geven bij balaannames.

Bron: ultrafootball.com

Adidas Predator Precision – 2000
Adidas bracht de Predator Precision uit tijdens het Europese kampioenschap 2000. De noppen onder deze voetbalschoen werden vervangbaar zodat een speler zijn schoen kon aanpassen aan bepaalde veldomstandigheden. Verder was de omvouwbare tong groter en had deze klittenband zodat de lip goed bleef zitten op de voetbalschoen. Als laatst waren de rubberen gedeeltes langwerpiger geworden in dunnere lijnen.

Bron: ultrafootball.com

Adidas Predator Mania – 2002
De Predator Mania werd uitgebracht rondom het wereldkampioenschap 2002 in Japan/Zuid-Korea. De voorste zijde van de schoen was nu van kangoeroeleer gemaakt. Een uitstekende kwaliteit leer die erg soepel blijft en ervoor zorgt dat je nog meer balgevoel kreeg.

Bron: ultrafootball.com

Verder was de klittenband vervangen door een string die rond de zool van de schoen zou gaan om de vouwtong over de veters te houden. Als laatst was er een hielbescherming toegevoegd aan de schoen om je voet nog beter te beschermen.

Adidas The Predator Pulse – 2004
In de Adidas Pulse zat een hele nieuwe innovatie. Het werd het Pulse-systeem genoemd. Het hield in dat er iets meer gewicht zat in een specifiek gedeelte van de zool. Zodra je de bal schoot, kwam dit gewicht meer naar voren in je voetbalschoen te liggen. Hierdoor kon je de bal nog beter sturen en extra kracht bijzetten tijdens je schot.

Bron: ultrafootball.com

Verder was het schietoppervlak van de schoen nog groter gemaakt en liepen de drie adidas strepen onder de schoen door.

Adidas Predator Absolute – 2006
In 2006 vond het wereldkampioenschap plaats in Duitsland, de geboorteplaats van adidas. Ze brachten de adidas Absolute op de markt. In deze schoen was het Pulse-systeem vervangen door PowerPulse-inlegzolen. Dit waren zolen waar een beetje vloeistof in was verwerkt waardoor wanneer je schoot, de vloeistof naar voren schoof. Door dit effect kon je ook weer de bal beter sturen en nóg harder schieten.

Bron: ultrafootball.com

Adidas Predator PowerSwerve – 2007
Dit was de eerste Predator-serie met Smartfoam. Dit was een schuimmateriaal op de schoen waarmee je de bal nog meer mee kon sturen en meer effect kon meegeven. Verschillende spelers met een goede vrije trap in de benen zoals een David Beckham, Steven Gerard en Zinedine Zidane maakten veel gebruik van het Smartfoam gedeelte op de schoen. Deze schoen werd maar liefst in 20 verschillende kleuren uitgebracht.

Bron: ultrafootball.com

Adidas Predator X – 2009
De Predator X had een beetje een mengsel van eerdere versies. Zo waren de adidas strepen hetzelfde als de Predator Pulse en was er opnieuw een rubberen schietoppervlak gemaakt. Dit werd ook wel de Powerspine-technologie genoemd. Verder was het kangoeroeleer vervangen door Taurus-leer.

Bron: ultrafootball.com

Adidas Predator AdiPower – 2011
Bij deze versie heeft adidas elementen uit hun andere serie voetbalschoenen gebruikt, namelijk de F50. Ze creëerde een Sprintframe op de schoen. Hierdoor werd de schoen een stuk lichter en had de schoen een betere pasvorm.

Bron: soccer.com

Adidas Predator Lethal Zones – 2012
In 2012 introduceerde adidas een totaal nieuwe Predator. Het werd de Predator Lethal Zones genoemd. Het doel van de schoen was een mix van snelheid, kracht en bedieningselementen toe te voegen die ook wel de Lethal Zones werd genoemd. De Lethal Zones bestond uit 5 dodelijke zones met betrekking tot balcontrole en schieten van de voetbal.

Verder was dit ook de eerste Predator met een bovenwerk van synthetisch leer en het adidas miCoach-systeem. In de zool van de schoen kon je als het ware een chip plaatsen (miCoach-systeem) om zo je resultaten te meten. Denk aan looptafstand, schotkracht etc.

Bron: ultrafootball.com

Adidas Predator Lethal Zones II – 2013
In 2013 kwam een verbeterde versie van de adidas Lethal Zones. Deze schoen was uitgerust voor spelers die op zoek zijn naar een snelle, lichtgewicht schoen met een ontwerp dat is gericht op balcontrole. Ook deze schoen had weer de 5 zones om je schot te stimuleren en om extra controle te geven aan de bal.
Het synthetische HybridTouch-bovenconstructie van de adidas Predator LZ II is zacht, licht en biedt een comfortabele pasvorm op het veld. Gedempt door een voorgevormde EVA-inlegzool, heeft de adidas Predator LZ II ook een antislip EVA-inzetstuk op de hiel, zodat de voet op zijn plaats blijft tijdens de snelste bewegingen.

Bron: ultrafootball.com

Adidas Predator Instinct – 2014
In 2014 heeft adidas een geselecteerde groep voetballers gevraagd aan te geven wat de 5 belangrijkste oppervlakten waren op de voetbalschoen. Wat naar voren kwam, is het concept “dodelijke zones” – 5 zones op de schoen. Waaronder één voor snelheid, één voor dribbelen, één voor passeren, één voor het opvangen van de bal en één zone voor schieten.

Uit de feedback van de voetbalspelers kwam de Predator Instinct die op het Europese kampioenschap werd gedragen.

Bron: ultrafootball.com

Adidas ACE 15.1 – 2015
Na meer dan 20 jaar van magische momenten schudde adidas de markt helemaal wakker door de Predator-lijn stop te zetten en in plaats daarvan over te schakelen naar hun gloednieuwe ACE-lijn. Nieuwe technologieën en een nieuwe golf van jongere spelers betekende dat er behoefte waren aan iets meer dan alleen een klassieke schoenplaat. Het was tijd voor een nieuw tijdperk.

Bron: soccer.com

Adidas ACE 16+ Purecontrol – 2016
Hoewel de ACE in 2015 werd gelanceerd met de ACE 15.1, werd deze in 2016 revolutionair veranderd met de introductie van de ACE 16+ Purecontrol. De Purecontrol maakte meteen naam over de hele wereld als de eerste gebreide, veterloze voetbalschoen ooit. Door veters te verwijderen, werd er met een bovenwerk van Primeknit-materiaal de schoen afgesloten.

Bron: soccer.com

Adidas ACE 17+ Purecontrol – 2017
In 2017 kreeg de ACE 16+ Purecontrol een upgrade met de ACE 17+ Purecontrol.

Kleine updates aan de bovenkant, kraag en buitenzool hielpen de reeds succesvolle 16+ Purecontrol te verbeteren. De nieuwste versie heeft een kraag van Paiho-compressiemateriaal voor een goede pasvorm om je te helpen het spel te besturen.

Bron: soccer.com

Adidas Predator 18+ – 2018
Yes, de adidas Predator-lijn is weer terug! Na drie versies van de ACE en een grote pauze van de Predator-silo, bracht adidas de meest iconische voetbalschoen uit de geschiedenis van het voetbal weer nieuw leven in.

De nieuwste Predator biedt spelers de ultieme grip voor het besturen en domineren van het spel. Een nieuw veterloos ontwerp, ControlSkin-gripelementen, Primeknit sok-fit kraag en ControlFrame-buitenzool zijn allemaal te vinden op de nieuwste Predator.

Bron: ultrafootball.com

Adidas Predator 19+ – 2019
In 2019 gaf adidas een kleine upgrade aan de Predator 18+. Met een zachter gebreid materiaal, een externe hielkap met bladen en kleuraccenten op de bedieningszones, is de Predator 19 de nieuwste toevoeging aan de uitgebreide Predator-familie. Gedragen door moderne middenveld-generaals Paul Pogba en Ivan Rakitic, blijft de Predator 19 de standaard zetten voor control players.

Bron: ultrafootball.com

Mijn favoriete Predator model

Als ik zo de volledige geschiedenis van de adidas Predator bekijk springt er voor mij persoonlijk toch wel één versie bovenuit. Dat is dan toch de Adidas Predator 19+. Een voetbalschoen die zo comfortabel is gemaakt dat hij aanvoelt als een sok, maar toch de juiste bescherming en het balgevoel geeft. Dit is voor mij echt een schoen van topkwaliteit. Deze schoen moet je eens gaan passen in één van onze Aktiesport winkels. Je zult merken dat dit een schoen is die helemaal om je voet heen zit en je het ultieme balgevoel geeft.

Bekijk hier een Aktiesport winkel bij jouw in de buurt, of shop de adidas Predator in onze webshop!