adidas lanceert de ‘Uniforia’. Met de start van het UEFA EURO 2020 in het vooruitzicht heeft adidas onlangs de nieuwe EK-bal geïntroduceerd. Genoemd ter ere van de eenheid en euforie die voetbal kan brengen, is de bal ontworpen om de saamhorigheid te vieren die het toernooi van volgend jaar mensen zal samenbrengen.

adidas levert sinds 1968 elke UEFA EURO bal. Dit begon in het jaar 1968 toen het UEFA EURO voetbalkampioenschap in Italië werd georganiseerd. Voor het aankomende EK dat in 12 gaststeden wordt gespeeld, is dus de UEFA EURO 2020 adidas Uniforia gelanceerd. Wij nemen jullie mee van nieuw naar oud, in de geschiedenis van de adidas UEFA EURO-ballen.

adidas Uniforia – UEFA EURO 2020

Het ontwerp van de Uniforia

adidas heeft de bal voor het UEFA EURO 2020 gelanceerd. Voor het ontwerp zijn kunst en voetbal gecombineerd om de kracht van samenkomen te belichamen.

Het is de 60e verjaardag van het Europees kampioenschap dat voor het eerst in 12 gaststeden wordt gehouden. De steden zijn:  Amsterdam, Bilbao, Budapest, Boekarest, Dublin, Glasgow, Kopenhagen. Deze steden krijgen wedstrijden in de groepsfase en achtste finale. In Rome, München, Sint-Petersburg en Baku worden groepswedstrijden en een kwartfinale afgewerkt en in Londen vinden de halve finales en finales plaats. Geïnspireerd op het vernieuwde format van het toernooi, waarmee het EK voor het eerst in 12 verschillende Europese landen wordt gespeeld, herdenkt het ontwerp van Uniforia het idee van bruggen oversteken, grenzen overschrijden en de diversiteit van een fan & atleet.

Het ontwerp van Uniforia is voorzien van gewaagde, zwarte lijnen met een penseelstreekstijl die over de bal heen loopt, wat het vervagen van grenzen en het overschrijden van grenzen symboliseert. Deze brede lijnen worden onderbroken door flitsen van heldere lichte kleuren, om de diversiteit van het toernooi en het samenbrengen van verschillende culturen te vieren. Op de officiële wedstrijdbal staan de GPS-coördinaten van elk stadion waarin gespeeld zal gaan worden tijdens UEFA EURO 2020.

Betekenis Uniforia: UNITY x EUPHORIA = UNIFORIA.

Wat maakt de Uniforia speciaal?

Deze bal is de opvolger van de EURO 2016 Beau Jeu voetbal. De nieuwe adidas Uniforia heeft het vernieuwde 6×1 paneldesign. Dit design werd door adidas voor het eerst in 2018 geïntroduceerd bij de lancering van de adidas WK 2018 Telstar-voetbal. De bal heeft zes panels met een goed uitgewerkte en nieuwe vorm. Deze panels zijn in elkaar gelijmd en bevatten een speciaal oppervlak voor de perfecte controle, nauwkeurigheid, balvlucht en grip. De binnenbal van de Uniforia is gemaakt van latex.

adidas Uniforia UEFA EURO 2020 bal te koop bij Aktiesport! Aktiesport verkoopt de nieuwe adidas Uniforia in verschillende prijsklassen. Ga jij voor de Mini, Training, League of Pro-bal?

adidas Beau Jeu – UEFA EURO 2016

De bal wordt officieel de “adidas UEFA EURO 16 Beau Jeu” -bal genoemd. De officiële naam voor de EK-bal, Beau Jeu, betekent “prachtig spel” in het Frans. De letters E, U, R en O zijn samen met de getallen 2, 0, 1 en 6 als rode details in het ontwerp verwerkt.

De bal is thermisch gelijmd, waardoor er sprake was van een naadloos oppervlak. Dit zorgt voor een stabielere balbaan, meer precisie en hoge duurzaamheid. Bovendien zorgt het naadloze oppervlak voor minimale wateropname.

De oppervlakte van de bal is gemaakt van een textuur voor een verbetere balcontrole. De ribbelige structuur op de buitenzijde werkt tevens waterafstotend, waardoor de grip op de bal uitstekend blijft ongeacht de weersomstandigheden.

adidas Tango 12 – UEFA EURO 2012

Herinnerend aan de traditie van de tango-ballen die werden gebruikt in de internationale toernooien van de jaren 80, besloot adidas het beroemde oude Tango-ontwerp in de Tango 12-wedstrijdbal te renoveren. Deze bal werd gebruikt in de UEFA EURO 2012 die werd gehouden in Polen en Oekraïne.

adidas Jabulani, de officiële wedstrijdbal van de FIFA Wereldbeker 2010, had een slechte luchtbeweging die werd bekritiseerd door heel veel spelers en fans. Bovendien maakten het gewicht en de snelheid de taak om schoten bijna onmogelijk te maken voor de doelmannen.

Een twee jaar durend onderzoek volgde, waaruit adidas het ontwerp van Tango 12 bedacht.

adidas beweerde dat de adidas Tango 12 ten tijde van de onthulling de ‘meest en best’ geteste bal in zijn geschiedenis was. De Tango 12 bestond uit 32 plastic panelen, een butyl rubberen blaas en een geweven karkas. Deze bal woog 15 gram met een omtrek van ongeveer 27 inch. De 32 panelen die in de constructie werden gebruikt, stonden in een groot contrast met de adidas Jabulani met 8 3D-panelen.

Om deze bal een lokaal tintje te geven, besloot adidas om drie grafische afbeeldingen in zijn ontwerp te integreren om de kunst van het snijden van papier te vieren. Deze drie afbeeldingen stonden voor eenheid, geloof en discipline. De omtrek van deze bal was getekend om de vlaggen van de twee gastlanden weer te geven – Polen en Oekraïne. Verder was elk paneel van de bal bedekt met een griptextuur om het contact tussen bal en voet te ondersteunen. Een nieuwe blaas werd aan deze bal toegevoegd in een poging om de luchtretentie te vergroten en de waterinname te verminderen.

adidas Europass – UEFA EURO 2008

adidas Europass was de officiële wedstrijdbal van het Europees kampioenschap 2008 dat plaatsvond in Oostenrijk en Zwitserland. Deze bal werd onthuld in de groepstrekkingen voor de EURO 2008, die plaatsvond in Luzern in december 2007.

Voorafgaand aan zijn introductie op het Europees kampioenschap, heeft deze bal heel veel tests ondergaan aan de Loughborough University Engeland. Om de kwaliteit van deze bal te waarborgen, testte adidas deze bal in hun eigen laboratorium in Scheinfeld.

adidas bleef trouw aan zijn traditie van het toevoegen van een lokaal tintje aan zijn ballen houden. adidas heeft ook nu dus weer een poging gedaan om deze bal een Oostenrijks/Zwitserse uitstraling te geven, door de nationale vlaggen van de gastlanden in het ontwerp van deze bal te integreren.

adidas gebruikte bij deze bal de Thermal Bonding-technologie om deze bal een vloeiender uiterlijk en perfecte ‘handeling eigenschappen’ te geven.

Hiervoor gebruikte het merk een 14-paneelconfiguratie bij de constructie van deze bal. Door deze constructie werd de totale lengte ingenomen. De paneellijnen werden met maar liefst 15% verminderd.

De bal werd bedekt met “puistjes” volgens dezelfde aerodynamische principes die ook regelmatig worden gebruikt bij de productie van golfballen. Terwijl de voormalige ballen tegemoet kwamen aan de eisen van de aanvallers, eerde Europass de doelman door een goede grip tussen de bal en de keeperhandschoen te bieden.

adidas Roteiro – UEFA EURO 2004

adidas Rotiero was de officiële wedstrijdbal van het Europees kampioenschap 2004 in Portugal. Deze bal was vernoemd naar de reiziger Vasco De Gama. Hij schreef een verslag van zijn reis. Dit verslag werd de Rotiero genoemd. adidas vond dit zo’n mooi verhaal dat ze de bal Rotiero hebben genoemd.

Naast de naam heeft adidas de bal ontworpen met hetzelfde doel om hem een ​​lokale touch te geven. De zilveren lijnen die in reliëf op deze bal waren aangebracht, deden bijvoorbeeld denken aan het coördinatensysteem dat werd ontdekt en geperfectioneerd door de oude Portugese filosofen.

Bij de constructie van deze bal gebruikte adidas een technologie die ‘thermische binding’ werd genoemd. Het is een techniek waarbij de interne structuur van de bal werd onderworpen aan optimale warmte.

adidas Terrestra Silverstream – UEFA EURO 2000

adidas Terrestra Silverstream was de officiële wedstrijdbal van het Europees kampioenschap in 2000 dat werd gehouden in Nederland en België. In het kader van tradities in het noemen van voetballen op basis van de gastlanden, werd de naam “Terrestra” aan deze voetbal gegeven om de waterwegen en transportroutes van België en Nederland te vertegenwoordigen.

In vergelijking met de officiële wedstrijdbal van EURO 1996 was de adidas Terrestra Silverstream zachter en lichter. Dit werd gedaan om de zwevende beweging van de bal te verbeteren, wat in het voorgaande Europese toernooi tot meer doelpunten had geleid. Om deze bal een zachter gevoel te geven, werd de buitenkant van de bal van synthetisch schuim gemaakt.

adidas Questra Europa – UEFA EURO 1996

adidas QuestraEuropa was de eerste gekleurde bal ooit die in een internationaal kampioenschap werd gebruikt.

adidas kreeg de opdracht om een bal te creëren die meer bewoog in de lucht. Hij moest meer zwabberen. De reden hiervoor was dat de FIFA meer doelpunten wou zien in een kampioenschap en een zwabberende bal zou lastiger zijn voor een doelman om deze tegen te houden. Vanwege zijn zeer zwabberende karakter was deze bal een nachtmerrie voor elke doelman om hem tegen te houden. De bal krulde midden in de lucht, waardoor de doelman onmogelijk de baan van de bal kon volgen en er dus meer doelpunten vielen in een kampioenschap.

adidas Etrusco Unico – UEFA EURO 1992

De adidas Etrusco Unico bal was geïnspireerd op de oudheid die in Italië heerste. Er waren bijvoorbeeld kleine leeuwenkoppen te zien op de bal. Dit was de éérste keer dat adidas ballen maakte geïnspireerd op oudheden van landen. Deze trend gebruikte adidas vanaf nu in elke EK-bal.

Deze bal was verder uniek omdat hij nóg beter waterbestendig was dan zijn voorgangers. De naden van deze bal waren bedekt met rubber om te voorkomen dat water naar binnen kon.

Hierdoor verbeterde de waterbestendigheid van deze bal op wonderbaarlijke wijze. Het had eigenlijk zelfs twee functies. Aan de ene kant het rubber dat het water tegenhield en aan de andere kant hielp het slijtvastheid te creëren voor de bal. De bal kon veel langer mee!

Verder nam EA Sports (maker van de beroemde FIFA-spel) deze bal voor het eerst op in hun spel FIFA 16. Na FIFA 16 werden alle nieuwe ballen van adidas opgenomen in alle nieuwe FIFA-spellen.

adidas Tango Europa – UEFA EURO 1988

Dit was (voorlopig) de laatste bal van het tijdperk ‘Tango’ ballen in een Europees voetbalkampioenschap. Het logo van de bal was een zwarte trigon die op elk van de 20 zeshoeken was geplaatst. Voor de mensen leek dit misschien een eenvoudig ontwerp, maar deze 20 zeshoeken waren zo getekend dat ze uiteindelijk 12 cirkels vormden op de bal.

Met een verbeterde waterbestendigheid, een goede spin/zwabber door de lucht en een veel betere duurzaamheid van de bal kan je wel zeggen dat de Tango bal, de beste bal van de adidas Europa-serie was.

adidas Tango Mundial – UEFA EURO 1984

De adidas Tango Mundial werd voor het eerst gebruikt op het Europees kampioenschappen van 1984 in Frankrijk en was de eerste niet-lederen bal die in een internationaal toernooi werd gebruikt. Deze bal was bedekt met een polyurethaancoating waardoor hij volledig waterbestendig was. Een grote evolutie in het bestaan van de voetbal!

adidas Tango River – UEFA EURO 1980

Na 3 kampioenschappen met de adidas Telstar Elast, kwam adidas met een nieuwe bal: de Tango River. 

De adidas Tango River bestond uit 20 panelen i.p.v. 32 panelen.

Ook opvallend aan de Tango River was het materiaal van de bal. Dit was de laatste voetbal die van echt leer was gemaakt en werd gebruikt in een Europees voetbalkampioenschap.

adidas Telstar Elast – UEFA EURO 1968 – UEFA EURO 1972 – UEFA EURO 1976

De eerste adidas UEFA EURObal werd voor het eerst geïntroduceerd met de naam Telstar Elast, voor het Europees voetbalkampioenschap van 1968 in Italië. Deze bal had 12 zwarte vijfhoekige en 20 witte zeshoekige panelen.

Wist je dat een wedstrijdbal vroeger zwart-witte blokken had omdat ze vroeger geen kleurentelevisies hadden en je daardoor de bal beter kon zien op tv?!

Deze éérste bal was gemaakt van leer. Hij was tevens toen al redelijk waterbestendig en de buitenlaag, bood al voldoende bescherming tegen slijtage en scheuren in de bal. Deze bal werd ook in 1972 & 1976 gebruikt tijdens de UEFA EURO voetbal in België en Joegoslavië.