Over een paar dagen is het eindelijk zover: dan gaat het EK voetbal van start. Ter ere van het UEFA EURO 2020-kampioenschap lanceerde adidas afgelopen jaar de Uniforia, de nieuwe EK-bal. De bal is vernoemd naar de eenheid en euforie die voetbal kan brengen en is ontworpen om de saamhorigheid te vieren die het toernooi brengt.

In 1968, toen het kampioenschap in Italië werd georganiseerd, maakte adidas voor het eerst de EUFA EURO-bal en sindsdien doet het merk dit altijd. Voor het aankomende EK, dat in 12 gaststeden wordt gespeeld, is dus de UEFA EURO 2020 adidas Uniforia gelanceerd. Wij nemen jullie mee in de geschiedenis van de adidas UEFA EURO-ballen, van nieuw naar oud.

adidas Uniforia – UEFA EURO 2020

Het ontwerp

Voor het ontwerp zijn kunst en voetbal gecombineerd, om de kracht van samenkomen te belichamen.

Het is de 60e verjaardag van het Europees kampioenschap, dat voor het eerst in 12 gaststeden wordt gehouden. De steden zijn:  Amsterdam, Bilbao, Budapest, Boekarest, Dublin, Glasgow, Kopenhagen. Deze steden krijgen wedstrijden in de groepsfase en achtste finale. In Rome, München, Sint-Petersburg en Baku worden groepswedstrijden en een kwartfinale afgewerkt en in Londen vinden de halve finales en finales plaats. Geïnspireerd op het vernieuwde format van het toernooi, herdenkt het ontwerp van Uniforia het idee van bruggen oversteken, grenzen overschrijden en de diversiteit van een fan en atleet.

Het ontwerp van Uniforia is voorzien van gewaagde, zwarte lijnen met een penseelstreekstijl die over de bal heen loopt, wat het vervagen van grenzen en het overschrijden van grenzen symboliseert. Deze brede lijnen worden onderbroken door flitsen van heldere, lichte kleuren, om de diversiteit van het toernooi en het samenbrengen van verschillende culturen te vieren. Op de officiële wedstrijdbal staan de GPS-coördinaten van elk stadion waarin gespeeld zal gaan worden tijdens UEFA EURO 2020.

Betekenis Uniforia: UNITY x EUPHORIA = UNIFORIA.

Uniek design

De bal is de opvolger van de EURO 2016 Beau Jeu-voetbal. De nieuwe adidas Uniforia heeft het vernieuwde 6×1 paneldesign. Dit design werd door adidas voor het eerst in 2018 geïntroduceerd, bij de lancering van de adidas WK 2018 Telstar-voetbal. De bal heeft zes panels met een goed uitgewerkte en nieuwe vorm. Deze panels zijn in elkaar gelijmd en bevatten een speciaal oppervlak voor de perfecte controle, nauwkeurigheid, balvlucht en grip. De binnenbal van de Uniforia is gemaakt van latex.

adidas’ Uniforia UEFA EURO 2020-bal is te koop bij Aktiesport! Aktiesport verkoopt de nieuwe adidas Uniforia in verschillende prijsklassen. Ga jij voor de Mini, Training, League of Pro-bal?

adidas Beau Jeu – UEFA EURO 2016

Officieel wordt de bal de adidas UEFA EURO 16 Beau Jeu-bal genoemd, wat in het Frans ‘prachtig spel’ betekent. De letters E, U, R en O zijn samen met de getallen 2, 0, 1 en 6 als rode details in het ontwerp verwerkt.

De bal is thermisch gelijmd, waardoor hij naadloos is en een stabielere balbaan, meer precisie en hoge duurzaamheid garandeert. Bovendien zorgt het naadloze oppervlak voor minimale wateropname.

De oppervlakte van de bal is gemaakt van een textuur voor een verbeterde balcontrole. De ribbelige structuur op de buitenzijde werkt tevens waterafstotend, waardoor de grip op de bal uitstekend blijft ongeacht de weersomstandigheden.

adidas Tango 12 – UEFA EURO 2012

Herinnerend aan de traditie van de tango-ballen, die werden gebruikt in de internationale toernooien van de jaren 80, besloot adidas het beroemde Tango-ontwerp in de Tango 12-wedstrijdbal te vernieuwen. Deze bal werd gebruikt in de UEFA EURO 2012-editie, die werd gehouden in Polen en Oekraïne.

adidas Jabulani, de officiële wedstrijdbal van de FIFA Wereldbeker in 2010, had een slechte luchtbeweging die werd bekritiseerd door veel spelers en fans. Bovendien maakten het gewicht en de snelheid het bijna onmogelijk om schoten te maken voor de doelmannen.

Een twee jaar durend onderzoek volgde, waaruit adidas het ontwerp van de Tango 12 bedacht.

adidas beweerde dat de adidas Tango 12 ten tijde van de onthulling de meest en best geteste bal in zijn geschiedenis was. De Tango 12 bestond uit 32 plastic panelen, een butyl rubberen blaas en een geweven karkas. Deze bal woog 15 gram, met een omtrek van ongeveer 27 inch. De 32 panelen die in de constructie werden gebruikt, stonden in een groot contrast met de adidas Jabulani met 8 3D-panelen.

Om deze bal een lokaal tintje te geven, besloot adidas om drie grafische afbeeldingen in zijn ontwerp te integreren om de kunst van het snijden van papier te vieren. Deze drie afbeeldingen staan voor eenheid, geloof en discipline. De omtrek van deze bal was getekend om de vlaggen van de twee gastlanden weer te geven – Polen en Oekraïne. Verder was elk paneel van de bal bedekt met een griptextuur, om het contact tussen bal en voet te ondersteunen. Een nieuwe blaas werd aan de bal toegevoegd, in een poging om de luchtretentie te vergroten en waterinname te verminderen.

adidas Europass – UEFA EURO 2008

adidas Europass was de officiële wedstrijdbal van het Europees kampioenschap dat in 2008 plaatsvond in Oostenrijk en Zwitserland. Deze bal werd onthuld in de groepstrekkingen voor de EURO 2008, die plaatsvond in Luzern in december 2007.

Voordat de bal werd geïntroduceerd, heeft hij veel tests ondergaan aan de Loughborough University in Engeland. Om de kwaliteit te waarborgen, testte adidas de bal ook in hun eigen laboratorium in Scheinfeld.

Om een lokaal tintje aan het ontwerp toe te voegen, heeft adidas de nationale vlaggen van de gastlanden in het design geïntegreerd. Ook heeft adidas de Thermal Bonding-technologie gebruikt, om de bal een vloeiender uiterlijk en perfecte handeling eigenschappen te geven.

Hiervoor gebruikte het merk een 14-paneelconfiguratie bij de constructie. Door deze constructie werd de totale lengte ingenomen – de paneellijnen werden met maar liefst 15% verminderd.

De bal werd bedekt met puistjes, volgens dezelfde aerodynamische principes die ook regelmatig worden gebruikt bij de productie van golfballen. Terwijl de voormalige ballen tegemoet kwamen aan de eisen van de aanvallers, eerde Europass de doelman door een goede grip tussen de bal en de keeperhandschoen te bieden.

adidas Roteiro – UEFA EURO 2004

Tijdens het Europees kampioenschap in 2004 in Portugal, was adidas’ Rotiero de officiële wedstrijdbal. Deze bal is vernoemd naar reiziger Vasco De Gama. Hij schreef een verslag over zijn reis en dat verslag werd de Rotiero genoemd. adidas vond dit zo’n mooi verhaal dat ze de bal de naam Rotiero hebben gegeven.

Naast de naam bevat het ontwerp elementen die de bal een lokale touch geven. De zilveren lijnen die in reliëf zijn aangebracht, doen bijvoorbeeld denken aan het coördinatensysteem dat werd ontdekt en geperfectioneerd door de oude Portugese filosofen.

Bij de constructie van deze bal gebruikte adidas een technologie die ‘thermische binding’ wordt genoemd. Het is een techniek waarbij de interne structuur van de bal wordt onderworpen aan optimale warmte.

adidas Terrestra Silverstream – UEFA EURO 2000

adidas Terrestra Silverstream was de officiële wedstrijdbal van het Europees kampioenschap in 2000 dat werd gehouden in Nederland en België. De naam Terrestra vertegenwoordigt de transportroutes van België en Nederland.

In vergelijking met de officiële wedstrijdbal van EURO 1996, is de adidas Terrestra Silverstream zachter en lichter. Dit werd gedaan om de zwevende beweging van de bal te verbeteren, wat in het voorgaande Europese toernooi tot meer doelpunten had geleid. Om deze bal een zachter gevoel te geven, is de buitenkant van de bal van synthetisch schuim gemaakt.

adidas Questra Europa – UEFA EURO 1996

adidas QuestraEuropa was de eerste gekleurde bal ooit die in een internationaal kampioenschap werd gebruikt.

adidas kreeg de opdracht om een bal te creëren die meer bewoog in de lucht – hij moest meer zwabberen. De reden hiervoor was dat de FIFA meer doelpunten wilde zien in een kampioenschap en een zwabberende bal zou lastiger zijn voor een doelman om tegen te houden. Vanwege zijn zeer zwabberende karakter was deze bal een nachtmerrie voor elke doelman. De bal krulde midden in de lucht, waardoor de doelman onmogelijk de baan van de bal kon volgen en er dus meer doelpunten vielen.

adidas Etrusco Unico – UEFA EURO 1992

De adidas Etrusco Unico-bal was geïnspireerd op de oudheid die in Italië heerste. Er waren bijvoorbeeld kleine leeuwenkoppen te zien op de bal. Dit was de éérste keer dat adidas ballen maakte, geïnspireerd op oudheden van landen. Deze trend gebruikte adidas vanaf nu in elke EK-bal.

Deze bal was verder uniek omdat hij nóg waterbestendiger was dan zijn voorgangers. De naden van deze bal waren bedekt met rubber, om te voorkomen dat water naar binnen kon. Hierdoor verbeterde de waterbestendigheid op wonderbaarlijke wijze. Het had eigenlijk zelfs twee functies: aan de ene kant het rubber dat het water tegenhield en aan de andere creëerde het slijtvastigheid. De bal kon veel langer mee!

Verder nam EA Sports (maker van de beroemde FIFA-spel) deze bal voor het eerst op in hun spel FIFA 16. Na FIFA 16 werden alle nieuwe ballen van adidas opgenomen in de nieuwe FIFA-spellen.

adidas Tango Europa – UEFA EURO 1988

Dit was (voorlopig) de laatste bal in het tijdperk Tango-ballen in een Europees voetbalkampioenschap. Het logo van de bal was een zwarte trigon die op elk van de 20 zeshoeken was geplaatst. Voor de mensen leek dit misschien een eenvoudig ontwerp, maar deze 20 zeshoeken waren zo getekend dat ze uiteindelijk 12 cirkels vormden op de bal.

Met een verbeterde waterbestendigheid, een goede spin/zwabber door de lucht en een veel betere duurzaamheid van de bal kan je wel zeggen dat de Tango-bal de beste bal van de adidas Europa-serie was.

adidas Tango Mundial – UEFA EURO 1984

De adidas Tango Mundial werd voor het eerst gebruikt tijdens het Europees kampioenschap van 1984 in Frankrijk, en was de eerste niet-lederen bal die in een internationaal toernooi werd gebruikt. Deze bal was bedekt met een polyurethaancoating, waardoor hij volledig waterbestendig was. Een grote evolutie in het bestaan van de voetbal!

adidas Tango River – UEFA EURO 1980

Na 3 kampioenschappen met de adidas Telstar Elast, kwam adidas met een nieuwe bal: de Tango River. 

De adidas Tango River bestond uit 20 panelen in plaats van 32 panelen.

Ook opvallend aan de Tango River was het materiaal van de bal. Dit was de laatste voetbal die van echt leer was gemaakt en werd gebruikt in een Europees voetbalkampioenschap.

adidas Telstar Elast – UEFA EURO 1968 – UEFA EURO 1972 – UEFA EURO 1976

De eerste adidas UEFA EURO-bal werd voor het eerst geïntroduceerd met de naam Telstar Elast, voor het Europees voetbalkampioenschap van 1968 in Italië. Deze bal had 12 zwarte vijfhoekige en 20 witte zeshoekige panelen.

Wist je dat een wedstrijdbal vroeger zwart-witte blokken had, omdat er vroeger geen kleurentelevisies bestond en je daardoor de bal beter kon zien op tv?!

Deze eerste bal was gemaakt van leer. Hij was tevens toen al redelijk waterbestendig en de buitenlaag bood voldoende bescherming tegen slijtage en scheuren. De bal werd ook in 1972 en 1976 gebruikt tijdens de UEFA EURO-wedstrijden in België en Joegoslavië.