Zit jij deze zomer niet te wachten op een luie zon, zee en strandvakantie? Maar ben je veel liever actief bezig? Lees dan even mee met onderstaande tips voor toffe sportieve bestemmingen. Of je nou binnen Europa wil blijven of de rest van de wereld wil verkennen, voor beiden zijn er genoeg actieve opties.
De voordelen
De voordelen van een actieve vakantie zijn er echt in overvloed. Zo ben je in de (mooie) natuur, ontdek je een nieuwe cultuur en je werkt ook nog eens aan je conditie. De kans dat je mede sportievelingen ontmoet is ook nog eens groter dan wanneer je ligt te bakken in de zon.
Zit je hoofd helemaal vol en heb je last van stress? Dan is een actieve vakantie ook nog eens goed om je hoofd helemaal leeg te maken. Door de inspanning en de extra zuurstof die naar je hersenen gaat, is er geen ruimte meer voor werk gerelateerde gedachtes. Ga je samen op pad? Dan ga je zeker mooie momenten delen met elkaar. Of het nou een prachtig uitzichtpunt is of een spannende ervaring tijdens het kajakken, je beleeft veel meer dan in een all-inclusive oord!
Hiken
In Europa kun je prachtige wandelingen maken. De ene route is wat bekender dan de ander. Zo is de veel belopen pelgrimstocht Santiago de Compostella een bekend fenomeen voor menig wandelaar. Toch hoef je geen weken uit te trekken om mooie hikes te maken en daarnaast hoef je ook zeker geen pro te zijn om de wandelpaden te betreden. Er zijn dan ook talloze opties van makkelijk tot moeilijk en van dagtochten tot weektochten.
Oostenrijk
Een hike die je als ongeoefende wandelaar kunt maken is The Green Ring in Oostenrijk. In de zomermaanden kun je hier meerdaagse wandeltochten maken waar het in de winter een skigebied is en dan, heel toepasselijk, The White Ring wordt genoemd. De route duurt 3 dagen en je hebt genoeg mooie uitzichtpunten op de route liggen.
Chili
Je moet er een behoorlijke tijd voor reizen, maar de ‘W route’ in Chili is adembenemend. Chileens Patagonië staat bekend om een groot fjordengebied met gletsjers uit de Andes. In het zuiden daarvan ligt het bekendste nationaal park van Chili: Torres del Paine. De route in Patagonië heeft de vorm van een W, vandaar deze naam. In totaal is de route zo’n 76 kilometer lang en dit kun je in ongeveer 5 dagen bewandelen. Slapen doe je echter wel in een tentje. Deze route is een aanrader voor avonturiers met goede benen!

Surfen
Vergeet de zweterige sportscholen en beeld je een hagelwit strand in met een azuurblauwe zee! Surfen is een total body workout en dat kan dus gewoon in de frisse buitenlucht. Naast het krijgen van meer spieren, is surfen ook een goede cardiotraining en vergroot het je spieruithoudingsvermogen. Je gebruikt voornamelijk je schouder-, rug- en tricepspieren. Als je dan eenmaal staat, dan gebruik je ook nog eens je beenspieren!
Portugal
Portugal is bij uitstek een goede bestemming om te surfen. Het land ligt aan de Atlantische Oceaan aan de west- en zuidkant waardoor de golven uitstekend zijn om te surfen. Je hebt er daarom ook talloze surfcamps, maar je kunt natuurlijk ook zelf op pad met je surfplank. Eigenlijk is de hele kustlijn van Portugal wel geschikt om een golf te pakken. Enkele tips in Noord-Portugal zijn: Matosinhos, Moledo en Espinho. In West-Portugal, rondom Lissabon, vind je Peniche, Nazaré, Ericeira, Odeceixe, Arrifana en Carrapateira. En het meest zuidelijk: de Algarve, waar je onder andere Sagres en Lagos vindt. Op al deze plekken kun je een les boeken of aansluiten bij een surfkamp.
Sri Lanka
Maak je van je surftrip ook liever meteen een wereldreis? Dan is Sri Lanka een hele goede bestemming! Je moet echter wel rekening houden met de seizoenen. Als je wil surfen in het zuidwesten dan is november tot en met april een goede tijd om te gaan. Mooie stranden zijn dan Mirissa, Welligama en Hikkaduwa. Als je in het noordoosten bent dan is mei tot en met oktober de beste tijd. Een bekend surfstrand is Arumgam Bay. Het kleine vissersdorpje kent een paar honderd inwoners. Verwacht geen luxe resorts, maar mooie stranden zijn er in overvloed.
Fietsen
Het voordeel van een fietsvakantie is dat je niet eerst hoeft te oefenen voordat je het kunt doen. Daarnaast heeft fietsen een behoorlijk voordeel: je gewrichten worden minder belast en daardoor is er minder kans dat je blessures oploopt. De sport is dan ook bij uitstek voor jong en oud geschikt.
Polen
Misschien is dit niet meteen het land waar je aan denkt bij een fietsvakantie, maar Polen heeft een prachtige fietsroute genaamd ‘Green Velo’. De route is ongeveer 2000 kilometer lang en heeft speciaal afgebakende fietspaden. De route gaat door vijf oostelijke provincies van Polen.
Australië
Het is zeker niet om de hoek, maar daardoor wel extra bijzonder: het fietsen van De Munda Biddi Trail in West-Australië. De fietsroute is zo’n 1000 kilometer lopend van Mundaring (net buiten Perth) tot aan Albany. De route is zo gemaakt dat je de mooiste stukjes natuur meepakt. Zo fiets je door bossen en over onverharde paden. Het is wel belangrijk om een goede mountainbike te hebben, want met een stadsfietsje kom je er zeker niet.

Kajakken
Een land al peddelend verkennen is helemaal geen slecht idee. Zonder dat je het doorhebt, ben je tijdens het kajakken ook meteen je spieren aan het trainen. De bewegingen die je met je peddel maakt, verhogen de kracht in je armen, schouders, rug, borst en buik.
Noorwegen
Noord-Noorwegen kent allerlei oude vissersdorpjes, afgelegen eilandjes, een mooi kustlijn met uitzicht op prachtige bergtoppen en stranden. De hele kust van Noord-Noorwegen heeft talloze geweldige peddelbestemmingen, waaronder schilderachtige plekken als de Lofoten, de Vesterålen en Senja. Op deze plekken kun je samen met een gids al het natuurschoon ontdekken.
Canada
Een land met prachtige wateren is toch wel Canada. Het is dan ook bij uitstek een land om te kunnen kajakken. Met name aan de oostkant van Vancouver Island (de luwzijde) is het water mooi vlak en helder. De kajak wordt steeds vaker ingezet als vervoersmiddel onder toeristen. Waarom? Het is niet alleen zeer milieu- en diervriendelijk, maar door de stilte en de rust is het een hele andere ervaring dan in een gemotoriseerde boot.

Hoi! Ik ben Laika en blogger voor Aktiesport. Ik ben nu zo’n twintig jaar op het voetbalveld te vinden; van de F-jes tot aan het Dames 1 elftal. Naast zelf voetballen, kijk ik ook graag allerlei wedstrijden in het stadion of op tv. Verder houd ik van schrijven, wandelen, hardlopen en reis ik het liefst de hele wereld over!