De leukste en misschien wel belangrijkste dag voor sneakerfans komt er weer aan! Op 26 maart is het namelijk Nike Air Max Day en dan staat ons weer een mooie, nieuwe sneaker te wachten. In 2014 is 26 maart omgetoverd tot Nike Air Max Day om het bestaan van de populaire Nike Air Max te vieren en dat stelt niet teleur. Elk jaar weer droppen de mooiste exemplaren op deze dag. Ben jij benieuwd waar de Nike Air Max vandaan komt? En wat deze sneakers zo speciaal maakt? Lees dan snel verder!

De geschiedenis van een iconische schoen

Het begon allemaal in 1987, toen werd op 26 maart het eerste Air Max model officieel uitgebracht. Dit was de Air Max 1, welke later groeide tot een echt icoon. Ondertussen is deze sneaker bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De populaire sneaker is geïnspireerd op de open cultuur van Parijs, dit zorgde ervoor dat Nike Air Unit voor het eerst zichtbaar werd door een kleine opening in de middenzool.

Niet veel later werd  in 1990 de Air Max 90 op de markt gebracht. Dit model is te herkennen aan de opvallende zijvlakken. De Air Max BW die volgde in 1991 lijkt op zijn voorganger, maar heeft een grotere Air Unit dan de Air Max 90. ‘BW’ staat dan ook voor ‘Big Window’.

In 1995 kwamen de ontwerpers met een nieuw model, de Nike Air Max 95, geïnspireerd op de verschillende lagen van de aardbol. Dit zie je terug in de sneaker door de verschillende kleurlagen. Ook heeft deze schoen een bijzonder detail, de Nike Air Unit zit namelijk ook in de voorvoet van de sneaker.

Nog maar twee jaar later in 1997 kwam alweer de volgende sneaker uit, namelijk de Air Max 97 met een futuristische look die gekenmerkt wordt door golven in het ontwerp. Ook bij deze schoen is de inspiratie gehaald uit de natuur, namelijk door de bewegingen en golven van het wateroppervlak.

Nike maakte in 2006 opnieuw een doorbraak met de Air Max 360. Deze sneaker was namelijk de eerste die is gemaakt zonder foam en daarom alleen maar bestaat uit de Max Air demping. 

Omdat optimaal draagcomfort niet mag ontbreken ontstond in 2015 de Air VaporMax waarbij er tussen de voet en de demping alleen nog maar een dunne laag zit. Zo lijkt het voor jou net alsof je op wolkjes loopt.

Het jaar 2018 mag zeker niet overgeslagen worden in de geschiedenis, toen kwam namelijk de Air Max 270 uit die ook razend populair werd. Bij deze schoen staat niet alleen comfort centraal, maar ook flexibiliteit door het lichtgewicht bovenwerk. Daarnaast is de hak ook nog eens voor 270 graden zichtbaar wat zorgt voor een historisch statement.

Door de jaren heen zijn er meerdere nieuwe modellen uitgekomen bij Nike, maar daarnaast brengen ze ook vaak nieuwe ontwerpen van bestaande modellen uit. Sinds het bestaan van Nike Air Max Day wordt er op die dag elk jaar een speciale release uitgebracht ter ere van de Nike Air Max. Hoe dit ontwerp eruit gaat zien is voor veel fans altijd een spannend moment en het scoren ervan gaat niet altijd even makkelijk. Van wachtrijen online tot voor de deuren van de winkels, je moet een beetje geluk hebben als jij een special edition wil hebben.

Deze modellen springen eruit!

Let eens goed op wanneer je op straat loopt en dan zal je zien dat er een aantal modellen van de Nike Air Max zijn die ontzettend veel gedragen worden. Zo is de Air Max 1 bijvoorbeeld wel te vinden op elke hoek van de straat, of dit nu gaat over een speciale editie of een meer basic exemplaar. Ditzelfde geldt ook voor de Air Max 90. Specifiek in Nederland zie je door de gabbercultuur ook de Air Max BW veel terugkomen. Kijk eens bij een hardcorefeest wat de mensen dragen, grote kans dat je dit model in alle kleuren voorbij ziet komen. Er is zelfs een speciaal ontwerp voor Rotterdam uitgekomen van de Nike Air Max BW.

En natuurlijk zijn er een aantal grote releases uitgekomen, waarvan je alleen maar kan hopen dat je er een weet te bemachtigen. Zo is de Nike x Sean Wotherspoon Air Max 1/97 helemaal door het dak gegaan. Ondertussen wordt deze zelfs voor minimaal 1000 euro verkocht terwijl de retailprijs rond de 160 euro lag. Ook heeft Nike toffe collabs gehad met onder andere Off-White waaruit gave sneakers zijn gekomen zoals de Nike Air Max 90.

Welk model staat er dit jaar op de planning?

Als wij de geruchten mogen geloven, staat er dit jaar een echt ‘oermodel’ op de planning. De voorspelling is dat dit jaar inderdaad de ‘Big Bubble’ terug gaat komen. Dit Air Max 1 model is in 1987 al eens eerder uitgekomen, maar toen weer uit de productie gehaald omdat er door de grote Air Unit scheuren in de zool zouden komen. Met de huidige kennis is dit probleem eindelijk verholpen en daarom wordt nu verwacht dat deze OG in maart 2023, waarschijnlijk op Nike Air Max Day, een comeback gaat maken. Dus nog even afwachten en dan weet je zeker of hij uitgebracht zal worden! 🙂

Shop ondertussen vast verder

Kan je nou niet wachten tot Nike Air Max Day en wil je vast een tof paar scoren? Hoewel wij geen speciale edities verkopen, hebben wij toch een mooie collectie aan andere modellen van de Nike Air Max. Ben jij fan van de Nike Air Max 90? Wellicht is de Air Max Excee of de Air Max SYSTM dan iets voor jou. Hou je meer van wat rondere vormen en spreekt de Air Max 1 je erg aan? Dan zou je eens kunnen kijken naar de Air Max SC in onze collectie. Mochten deze modellen niks voor jou zijn, dan hebben we ook nog de Air Max Bolt of de Air Max LTD 3.


Profielfoto

Hi! Mijn naam is Kirsten, 24 jaar en ik werk op de E-commerce afdeling van Perry en Aktiesport. Hier combineer ik mijn passie voor sport met mijn creativiteit in de vorm van schrijven. In mijn vrije tijd ga ik graag naar de sportschool. Hier kan ik mijn gedachten op nul zetten en losgaan met krachttraining, legday is mijn favoriet. Daarnaast heb ik een grote liefde voor wintersport en ik ben dan ook (bijna) elk jaar op de piste te vinden met een snowboard! Wanneer ik niet bezig ben met sporten, ben ik vaak te vinden met een camera in mijn hand!