Nog even en dan is het eíndelijk zover… Het EK voetbal begint! We moesten er een heel jaar extra op wachten, maar op 11 juni wordt er dan toch echt afgetrapt in Rome. In dit blog vertel ik je graag wat je kunt verwachten van een maand lang voetbalspektakel op het hoogste Europese niveau.
1 EK, 11 speelsteden!
Hoewel al in 1927 werd bedacht om een Europees kampioenschap voetbal te organiseren, vond het eerste EK ‘pas’ plaats in 1960. Dat was in Frankrijk, het land dat het toernooi daarna nog twee keer organiseerde. In elf van de veertien edities van het EK was er één gastland, in de overige drie edities waren dat er twee. Zo organiseerde Nederland het EK in 2000 samen met België. Ik denk nog steeds met pijn in het hart terug aan de strafschoppenserie tegen Italië tijdens de halve finales… Maar het unieke van dit EK in 2021 is toch wel, naast het feit dat het een jaar is uitgesteld, dat er in maar liefst elf verschillende landen wordt gespeeld. Dit alles ter ere van het 60-jarig bestaan van de UEFA.
Alle speelsteden op een rij
Nederland is ook dit EK één van de landen waar wordt gespeeld. En wel in de Johan Cruijff ArenA. Oranje speelt daar alle drie de poulewedstrijden: op 13, 17 en 21 juni. Op 26 juni wordt er dan ook nog een achtste finale gespeeld. Kaartjes voor de wedstrijden waren al in 2019 uitverkocht en onder de gelukkigen moest opnieuw worden geloot omdat er door de coronamaatregelen slechts 12.000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn in de ArenA. Heel misschien worden dat er nog meer, houd hiervoor de EURO 2020-website van de UEFA in de gaten. Zelf heb ik het geluk aanwezig te mogen zijn bij de openingswedstrijd van Nederland, tegen Oekraïne!
De andere speelsteden zijn: Bakoe, Boekarest, Boedapest, Kopenhagen, Glasgow, Londen, München, Rome, St. Petersburg en Sevilla. Belangrijk om te weten: beide halve finales én de finale worden gespeeld in het Wembley stadion in Londen.
De favorieten voor de eindzege
Kijk je naar de historie van het EK, dan zie je dat Frankrijk, Duitsland en Spanje tot nu toe het beste presteerden. Frankrijk won het EK twee keer, Duitsland en Spanje zelfs drie keer. Deze landen zijn wat mij betreft dan ook alle drie kandidaat voor een plek in de finale, of zelfs de EK-winst. Belangrijk detail: Frankrijk en Duitsland zitten tijdens dit EK in dezelfde poule! Ze komen elkaar dus al vroeg tegen en hebben daarnaast ook Hongarije en het Portugal van Cristiano Ronaldo als tegenstanders.
Engeland: geen Europese Unie, wel Europees Kampioen?
Een ander groot voetballand is natuurlijk Engeland. Op papier hebben zij de sterkste competitie, kijk maar naar de finale van de Champions League. Maar Engeland won nog nooit het EK voetbal! Komt daar dit jaar verandering in? Wat mij betreft maken ze zeker een kans. Ze hebben zoals altijd genoeg getalenteerde spelers maar lijken deze keer ook een (h)echt team te zijn en dat is minstens zo belangrijk als je het EK wil winnen. Zorgt de Brexit misschien voor een Engelse eenheid en is dat hun ‘key’ tot succes..?
Eerste EK-winst voor de Rode Duivels?
België organiseerde het EK al eens (1972), ze werden al een keer 3e en zelfs een keer 2e… maar het EK winnen lukte onze zuiderburen nog nooit. Nu zijn ze echter een hele sterke formatie én staan ze op nummer 1 van de FIFA wereldranglijst. Op papier zijn zij dus de te kloppen ploeg! Op het afgelopen WK hebben de Rode Duivels, zoals het Belgisch elftal wordt genoemd, veel ervaring opgedaan. Daar verloren ze pas in de halve finale van wereldkampioen Frankrijk en werden ze uiteindelijk 3e. Lukt het ze nu twee plaatsjes hoger te eindigen?
Ons Oranje
En dan ontbreekt er natuurlijk nog een land in deze voorbeschouwing. En niet het minste! Ons eigen Nederland. Ons Oranje! Ik vind het echter heel moeilijk in te schatten hoe goed de Oranje Leeuwen nu zijn. Afgelopen jaar lieten ze in sommige wedstrijden hun klasse zien en daarmee hun potentie om ver te kunnen komen in dit toernooi. Maar er waren ook wedstrijden bij waar die klasse ver te zoeken was en dan wordt het zelfs nog een uitdaging om de poulefase te overleven. De oefenwedstrijd tegen Schotland bevestigde voor mij dit dubbele beeld. Alles zal dus aankomen op de vorm van het toernooi!
Speelschema
Nederland speelt dus op 13 juni tegen Oekraïne, op 17 juni treedt Oranje aan tegen Oostenrijk en op 21 juni wacht het nationale elftal van Noord-Macedonië. Wint Nederland de poule dan moet Oranje het in de achtste finale mogelijk al opnemen tegen de nummer drie uit de poule met Frankrijk, Duitsland of Portugal. Eat that! Wordt Nederland tweede in de poule dan is de volgende tegenstander de winnaar uit poule A met daarin Italië, Zwitserland, Wales en outsider Turkije. Als Nederland laatste wordt in de poule is het natuurlijk over en sluiten. Wordt Oranje derde dan is er nog een hele kleine kans om door te gaan en is Nederland afhankelijk van de resultaten in drie andere poules. Het volledige speelschema per poule vind je hier.
Scoor jouw EK-outfit bij Aktiesport
Ben jij al helemaal klaar voor het EK voetbal? Heb je al een thuistribune gebouwd? Een groot scherm aan de muur gehangen? Hangen de oranje vlaggetjes al door de hele straat? En… heb jij de nieuwe oranje wear al? Want meejuichen met Oranje doe je natuurlijk wel in stijl! Ga snel naar één van de Aktiesport-winkels of kijk in de online shop en scoor jouw ultieme oranje outfit, het officiële EK-shirt van het Nederlands elftal en te gekke fanartikelen. En dan… juichen maar!!!

Hey, ik ben Martijn (42) en heb een passie voor sport. Vroeger wilde ik sportverslaggever worden dus je kunt bijna geen sport noemen waar ik niet in geïnteresseerd ben! De laatste jaren ben ik steeds meer gericht op outdoor sporten en een bijbehorende leefstijl. Lekker actief zijn, gezond eten maar ook zorgen voor voldoende rust & ontspanning.