Waarschijnlijk heb je het woord suppen wel eens horen vallen, de sport heeft de laatste jaren namelijk zijn intrede gedaan in Nederland. Het is zelfs een beetje een hype geworden. Nu vraag je je misschien af wat er dan zo leuk is aan suppen? Nou dat zullen wij je in deze blog vertellen. Wie weet sta jij straks ook te springen om met een SUP board het water op te gaan.

Wat is suppen?

Suppen staat voor Stand-Up Paddle, wat eigenlijk inhoudt dat je op een soort surfboard staat en je vooruit beweegt met een peddel. Het is dus een vorm van surfen, welke is ontstaan in Hawaï. Surfleraren stonden daar tijdens surflessen op hun board met een pedel in hun hand zodat ze gemakkelijk instructies konden geven aan de leerlingen. Langzaam is deze watersport overgewaaid naar andere delen van de wereld.

Hoe begin ik met suppen?

De drempel om te beginnen met suppen is erg laag. Je hebt maar weinig materialen nodig, een SUP board met een peddel is voldoende om te starten. Deze heb je waarschijnlijk niet thuis liggen, maar dat is geen probleem want in heel Nederland zijn er verschillende locaties waar je gemakkelijk een board huurt voor een paar uur.

Het ziet er in het begin misschien wat intimiderend en moeilijk uit, maar het zal je verbazen hoe snel jij het suppen onder de knie hebt straks. Begin eerst even op je knieën op het board zodat je een gevoel krijgt van het board en je evenwicht weet te vinden. Voel je je comfortabel? Probeer dan eens langzaam overeind te komen en te gaan staan. Zet je voeten hierbij op schouderbreedte zodat je stevig en zelfverzekerd staat.

Hoe moet ik peddelen?

Als je eenmaal stevig op je board staat kan je beginnen met het peddelen. Zorg ervoor dat je de pedel stevig vasthoudt en je ellebogen gestrekt zijn. Wil je daadwerkelijk vooruitkomen, dan moet het blad van je peddel helemaal onder water zijn. Start met de pedel iets voor je voeten in het water en haal de pedel in een krachtige beweging naar achter, stop als de pedel bij je voeten is en haal deze uit het water. Herhaal deze stappen om vooruit te bewegen over het water. Wil je een stukje achteruit bewegen? Dan maak je dezelfde beweging in de omgekeerde richting, je haalt de peddel dus van achter naar voor toe in het water.

Hoe draai je dan om? Je zal vast eens moeten keren of een bochtje moeten maken. Hiervoor steek je de peddel aan de voorkant van je board in het water en vervolgens maak je een halve maan naar achteren. Voor linksom draaien steek je de peddel rechtsvoor in het water, voor rechtsom draaien steek je hem juiste linksvoor in het water.

Hoe maak je een goede workout van het suppen?

Suppen op zich is al een behoorlijke workout, doordat je jezelf namelijk in evenwicht moet houden op het SUP board moet je jouw core en beenspieren behoorlijk aanspannen. Daarnaast vraagt het peddelen ook de nodig spierkracht van jouw armen. Wil je jouw lichaam écht uitdagen? Kies er dan voor om een lange afstand af te leggen. Ondertussen zijn er ook talloze variaties ontstaan op het normale suppen, hieronder lichten wij er een aantal voor jou uit.

Fietssuppen

Dit klinkt misschien een beetje gek, want hoe kan je nou fietsen op het water? Nou door een (water)fiets te bouwen op het SUP board. Het voordeel van fietssuppen is dat je hierbij heel stabiel op je board zit waardoor het heel relaxed aanvoelt. Daarbij is het ook minder zwaar dan normaal suppen, maar door de weerstand van het water is het wel weer iets zwaarder dan gewoon fietsen.

SUP Yoga

Kom helemaal tot rust op het water met een lesje SUP Yoga. Hoewel het een zeer ontspannende activiteit is, is het ook zwaarder dan normaal suppen omdat je jezelf constant in andere poses bevindt en je balans moet behouden. Het is daarom ook aan te raden om voor je aan SUP Yoga begint, eerst een lesje suppen te nemen zodat je de basistechniek al onder controle hebt. Op die manier kan je je volledig richten op de yoga en in een flow komen.

SUP Vissen

De naam zegt het al een beetje, maar bij deze versie ga je vissen vanaf je board. Het voordeel hierbij is dat je vrijwel geruisloos over het water verplaatst, zonder het water te veel te bewegen. Zo kom je dicht bij de vissen in de buurt en heb je een goed overzicht over het water. Verplaats je over de mooiste wateren en vang de beste vissen terwijl je ook nog eens actief bezig bent.

SUP Surfing

SUP Surfing komt in de buurt van het normale surfen waarbij je probeert een golf te pakken. Het idee is dat je de zee op gaat met je SUP board en peddel en je richting een golf beweegt, waarna je je board omdraait en zo op de golf terechtkomt. Het voordeel ten opzichte van normaal surfen is dat je door het peddelen sneller bij een golf kan komen. Ook heb je door het staan een beter overzicht over de zee en spot je golfen eerder.

Wat zijn de mooiste plekken om te gaan suppen?

In Nederland heb je veel verschillende plekken om te gaan suppen, zo heb je de keuze uit de zee, de grachten of bijvoorbeeld een meertje. Het hangt wel een beetje samen met de insteek van jouw middag. Ben je bijvoorbeeld van plan ook een duik te nemen, dan is het leuker om te kiezen voor de zee of een meertje. Waar de grachten juist weer gezellig zijn wanneer je erna ergens een drankje wil gaan doen. Om wat inspiratie op te doen hebben wij voor jou een paar toffe locaties in Nederland opgezocht.

De Amsterdamse grachten

Ontdek Amsterdam eens op een andere manier. Peddel over de grachten terwijl je om je heen kan genieten van het uitzicht met schattige panden en straatjes. Zin in een kopje koffie? Je komt onderweg langs genoeg leuke tentjes waar je even een korte stop kan maken.

Amsterdam Nieuw West

Geniet op deze locatie wat meer van de natuur in plaats van de drukke stad. Je vindt hier verschillende routes door onder andere de Sloterplas en het Amsterdamse Bos te volgen. Onderling zijn deze grote plassen verbonden door kleine waterpaadjes, wat deze locatie maakt tot een waar paradijs om te suppen. Behoefte aan een kleine snack? Onderweg vind je verschillende plekken waar je kan genieten van een hapje en een drankje.

Utrecht

In Utrecht geniet je van de combinatie van de stad en de natuur. Op de route die van de Kromme Rijn doorloopt naar de Oudegracht, kom je aan het begin een prachtig stuk natuur tegen en op het einde peddel je door het mooie centrum van Utrecht. Een groot voordeel van deze locatie is ook dat er veel punten zijn waar je een SUP board kan huren, zowel in het centrum als net er buiten.

Scheveningen en Den Haag

Combineer het suppen met een heerlijk dagje strand op een van deze twee locaties. Het suppen op de zee geeft net een beetje extra uitdaging doordat het balanceren op de golven wat lastiger is. Staat er een licht windje? Probeer dan eens of het lukt om met je SUP board een van de golven te pakken en een stukje te surfen!

Wat trek je aan?

Je moet er bij suppen altijd rekening mee houden dat je misschien wel in het water valt, dan wil je natuurlijk graag een extra setje kleding bij je hebben of kleding aan hebben die snel droogt. Daarnaast is het beter om geen sneakers of andere schoenen te dragen. Suppen werkt het beste op blote voeten, zo spring je ook zonder problemen even het water in voor een frisse duik. Wil je toch graag iets aan? Ga dan voor waterschoenen zodat je wel voldoende grip hebt op je board.

Je raadt het waarschijnlijk al, het is zeker aan te raden om een bikini, badpak of zwembroek te dragen onder je outfit. Zo heb je de vrijheid om even te gaan zwemmen tijdens of na het suppen. Het is ook handig wanneer je per ongeluk in het water valt. 😉

Neem ook altijd een zonnebril of pet mee tegen de zon, want op het water verbrand je extra snel! Een handdoek in je tas is ook een onmisbaar item voor wanneer je jezelf wil afdrogen na het zwemmen of tussendoor even een picknickpauze wil houden in het zonnetje!

Dobber erop los!

Ga goed voorbereid op stap met de juiste spullen in je tas, huur in de stad een SUP board en je hebt een leuk actief uitje voor op een mooie zonnige middag. Want eerlijk is eerlijk, wat is er nou leuker dan de hele dag in de zon op het water dobberen en af en toe een frisse duik te nemen? En ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Dan kies je een van de vele varianten op het suppen!


Profielfoto

Hi! Mijn naam is Kirsten, 23 jaar en ik werk op de E-commerce afdeling van Aktiesport. Hier combineer ik mijn passie voor sport met mijn creativiteit in de vorm van schrijven. In mijn vrije tijd ga ik graag naar de sportschool. Hier kan ik mijn gedachten op nul zetten en losgaan met krachttraining, legday is mijn favoriet. Daarnaast heb ik een grote liefde voor wintersport en ik ben dan ook (bijna) elk jaar op de piste te vinden met een snowboard! Wanneer ik niet bezig ben met sporten, ben ik vaak te vinden met een camera in mijn hand!