Fit blijven op vakantie: het kan nogal een uitdaging zijn. De motivatie om in beweging te komen is soms ver te zoeken, vooral met het warme weer. Het liefste lig je misschien op een strandbedje aan de zee of het zwembad. Of drink je een drankje op het terras. Of pak je de bus naar die ene bezienswaardigheid. Aan de andere kant wil je ook blijven sporten tijdens jouw vakantie om in shape te blijven. Hoe je dat doet? Wij geven je een aantal tips om toch fit te blijven!

Tip 1: wandel overal heen

Dit is misschien wel de makkelijkste tip om toe te passen. Je wandelt gewoon lekker overal heen. Verken de stad of het dorpje waar je verblijft en probeer om geen openbaar vervoer te nemen. Neem gewoon lekker de benewagen! Dit is gezonder en zo zie je ook nog eens veel meer van de omgeving.

Wanneer je het openbaar vervoer vermijdt, wandel je ongemerkt best een eind op een dag. Leuk is ook om een stappenteller aan te schaffen of de stappen bij te houden op je telefoon. Maak er een wedstrijdje van met je vakantiegenoten wie de meeste stappen zet op een dag, in een week of tijdens de vakantie. Zo krijgt het wandelen ook een competitief element en wordt het nog leuker!

Tip 2: neem altijd de trap

Onderschat de inspanning van traplopen niet! Vooral in het warme zomerweer kan dit erg vermoeiend zijn. En juist daarom is traplopen zo’n goede tip om fit te blijven. Tijdens je vakantie kom je allerlei trappen tegen waar je van kan profiteren.

Verblijf je in een appartement op de tweede verdieping? Laat die lift maar staan en neem de trap. Ga je winkelen in een groot winkelcentrum? Begin maar aan die treden en laat de roltrap lekker voor wat het is. Zie je een kerkje, museum of toren? Grote kans dat je daarbinnen een trap tegenkomt.

Het traplopen is vrij intensief voor je beenspieren en kan echt aanvoelen als een workout. Het voordeel van het verwerken van traplopen in je dagelijkse routine is dat je dit niet een half uur achter elkaar hoeft te doen. Neem je elke dag de trap wanneer dit kan? Dit kost je misschien een paar minuten per keer. Aan het einde van de dag heb je echter een heel aantal trappengelopen!

Tip 3: doe fysieke activiteiten

Houd je ervan om tijdens je vakantie avontuurlijke dingen te doen, dan is deze tip voor jou. Een vakantie biedt vaak de kans om lekker actief te zijn en ook plezier te hebben. Veel locaties – zowel in het binnenland als in het buitenland – zijn geschikt om lekker avontuurlijk te zijn. Dit helpt jou om te bewegen tijdens je reis, terwijl het voelt als plezier maken.

Ga je op vakantie in een bergachtig gebied of is er een vulkaan in de buurt, denk er dan eens over na om te gaan hiken. Je verkent de natuur van jouw bestemming terwijl je ook sportief bezig bent. Verblijf je in de buurt van water? Grote kans dat je kan watersporten. Denk hierbij aan zwemmen en varen, maar ook aan waterskiën, kanoën en raften. Allemaal ontzettend leuk, maar ook sportief!

Tip 4: kies voor een accommodatie met sportruimte

Ga je op vakantie en ben je op zoek naar een accommodatie? Kijk dan of je een hotel, hostel of camping kan boeken met een sportruimte. Is deze aanwezig, dan is de kans groter dat je jezelf ertoe kan zetten om ook echt even te sporten. Er zijn verrassend veel vakantieverblijven met een eigen sportruimte. Op sommige websites is het zelfs mogelijk om hierop te selecteren.

Lukt het je niet om een hotel of camping met sportzaal te boeken, kies dan voor een vakantie aan het zwembad. Neem jezelf voor om elke dag of elke week de tijd te nemen om baantjes te trekken. Houd je daar niet zo van, zoek dan andere manieren om in het water te bewegen. Het voelt vaak niet zo zwaar, maar toch gebruik je veel spieren tijdens het zwemmen. Echt een goede workout, zonder alle moeite.

Tip 5: plan een workout vroeg in de ochtend

Ben je gemotiveerd genoeg om lekker te trainen tijdens jouw vakantie, plan je workout dan van tevoren in. Zo kan je je – mentaal en fysiek – voorbereiden op het sporten tijdens je vakantie. Onze tip is om je workout in de ochtend in te plannen. Dan is het vaak nog niet zo warm en zit je nog vol energie voor de dag. Ook heb je je workout dan meteen gehad en kan je beginnen aan het vieren van je vakantie.

Wees hierbij vooral niet te streng voor jezelf. Ben je gewend om buiten de vakantie om drie of vier keer per week te sporten? Heel tof als je dit tijdens je vakantie volhoudt, maar voel je vooral niet verplicht. Eén sportsessie per week is al beter dan helemaal niks doen. Kijk vooral wat haalbaar is voor jou. In combinatie met de bovenstaande tips moet dat fit blijven tijdens je vakantie helemaal goedkomen.


Hi! Mijn naam is Anouk, ik ben 23 jaar en ik werk sinds 2020 als freelancer op het gebied van communicatie. Eerst deed ik dit naast mijn studie en bijbaan, maar nu is dit mijn ‘echte werk’. In januari 2022 ben ik begonnen aan mijn wereldreis. Toen ben ik verliefd geworden op hiken en yoga. Naast mijn passie voor reizen en schrijven heb ik ook een eigen blog waarin ik mijn reiservaringen deel: https://adventureswithanouk.com