Het leven is druk en de tijd gaat razendsnel. Je baan vraagt elke dag een groot deel van je aandacht op. Deadlines halen, collega’s op de hoogte houden, klanten bellen… Of je bent dagelijks bezig met je studie. Ook hier moeten deadlines gehaald worden en moet er voor het volgende tentamen gestudeerd worden.
Daarnaast bestaat er natuurlijk nog je sociale leven. Je wil samen eten met je familie of huisgenootjes of op het terras zitten met je vriendengroep. Een lekker middagje shoppen met je beste vriendin wil je natuurlijk ook niet overslaan. Kortom, je hele week zit volgepland voordat je er erg in hebt.
Maar hoe zit het dan met sporten? Bij veel mensen schiet bewegen er vaak bij in. Je wil wel elke week sporten, maar het komt er gewoon niet van. Andere aspecten uit je leven vragen ook aandacht, en terecht. Hoe combineer je jouw drukke leven en sociale contacten met bewegen? In dit artikel geven wij jou vijf tips voor een goede balans!
1. Stel prioriteiten
Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat je prioriteiten mag stellen. Heb je een week vol deadlines of belangrijke evenementen? Dan is het niet erg om minder te sporten dan je eigenlijk zou willen. Het allerbelangrijkste is dat jij goed voor jezelf zorgt. Prop een sportsessie niet in een overvolle week als dit je alleen maar meer stress gaat opleveren.
Bekijk per week wat het meest belangrijk is voor jou. Een belangrijke deadline heeft vaak prioriteit in een week. Een volgende week is het misschien wat rustiger. In dat geval kan je een uurtje in de sportschool prioriteren boven een avondje bankhangen.
2. Maak realistische doelen
Wil je in een overvolle week toch in beweging blijven? Stel dan realistische doelen. Elke dag een uur hardlopen gaat waarschijnlijk niet lukken. Misschien lukt het wel om twee keer per week te gaan. Kan je geen uur vrijmaken op een dag, dan is een half uur misschien genoeg. Kijk goed naar jouw planning waar je tijd vrij hebt om te gaan sporten.
Zelfs als je wel genoeg tijd hebt, kan het zijn dat je in een drukke week geen energie hebt om ook nog eens te sporten. Kies er dan bijvoorbeeld voor om een rondje te lopen. Dit telt ook als beweging en is supergezond.
3. Ga sporten met vrienden
Waarom zou je moeten kiezen tussen afspreken met vrienden en sporten? Misschien kunnen jullie samen gaan! Plan met je vrienden of vriendinnen een gezellige sportsessie in. Boek samen een lesje, ga samen naar de sportschool of moedig elkaar aan tijdens een rondje hardlopen.
Om jezelf te belonen gaan jullie daarna gezellig een koffietje drinken of samen lunchen. Zo vang je twee vliegen in een klap. Heb je daar geen tijd voor? Houd het dan bij een gezellige sportsessie samen. Gezellig samen bewegen is een goede manier om je sociale contacten te onderhouden én te blijven sporten.
4. Doe thuis een sportsessie
Geen tijd om de deur uit te gaan om te sporten? Kom dan thuis in beweging! Op YouTube zijn talloze home workouts te vinden zoals die van Pamela Reif of MadFit. Voor veel van deze sportsessies heb je helemaal geen attributen zoals gewichten of banden nodig. Je kan dus gewoon aan de slag na je college of werk.
Het voordeel van thuis sporten is dat je dit kan doen op ieder moment dat het jou goed uitkomt. Kies bijvoorbeeld voor een workout in de ochtend wanneer je net wakker bent of sport juist aan het einde van de dag om alle stress eruit te bewegen. Ook is je lunchperiode een goed moment om even lekker te sporten.
5. Sport in de ochtend
Staat je agenda vol met afspraken? Sta dan wat eerder op om te sporten. De kans is groot dat je zo vroeg in de ochtend nog geen afspraken hebt staan. De stress van de dag is nog niet begonnen. Ook krijg je nog geen belletjes of appjes binnen van collega’s, studiegenoten of je baas. Een ideaal moment dus om lekker te gaan bewegen!
Wist je dat sporten in de ochtend nog een voordeel heeft? Door je dag gezond te beginnen – bijvoorbeeld met een workout – ben je geneigd om de rest van de dag ook gezonder te leven. Het is dus letterlijk een goede start! De sportsessie hoeft ook helemaal niet uitgebreid te zijn. Een HIT workout van een kwartier of een yogalesje van een half uur is al voldoende.

Hi! Mijn naam is Anouk, ik ben 23 jaar en ik werk sinds 2020 als freelancer op het gebied van communicatie. Eerst deed ik dit naast mijn studie en bijbaan, maar nu is dit mijn ‘echte werk’. In januari 2022 ben ik begonnen aan mijn wereldreis. Toen ben ik verliefd geworden op hiken en yoga. Naast mijn passie voor reizen en schrijven heb ik ook een eigen blog waarin ik mijn reiservaringen deel: https://adventureswithanouk.com