Wanneer jouw voetbalschoenen stuk zijn of wanneer je besluit te gaan beginnen met voetballen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk nieuwe schoenen. Het liefst wil je voorkomen dat je zonder voetbalschoenen zit. De trainingen en wedstrijden gaan gewoon door. Ook wanneer je begint met voetbal wil je de best mogelijke keuze maken zodat je niet direct met een miskoop zit opgescheept en je pijnlijke voeten krijgt bij je eerste echte training.

Maar waar moet je allemaal op letten bij het kopen van nieuwe voetbalschoenen?  Dat is eigenlijk best wel veel en dat komt vooral door het uitgebreide aanbod tegenwoordig. Waar je vroeger de ietwat gelimiteerde keuze had tussen de adidas Copa mundial, de PUMA King of de Nike Mercurial Vapor heb je nu vele verschillende modellen per merk op de markt en dat kan voor keuzestress zorgen. Allemaal voetbalschoenen met unieke eigenschappen, zoolsoorten, pasvormen, veter-plaatsing en kleurencombinaties.

Nu kun je uiteraard naar een sportwinkel sprinten en profiteren van het advies van een voetbalspecialist. Ook is het gemakkelijk om ze daar ter plekke te passen. Maar heb je daar nou geen zin in of tijd voor dan is het natuurlijk erg fijn om je voetbalschoenen gewoon online te kopen. Het grote voordeel is dat het aanbod veel groter is omdat je niet gebonden zit aan 1 of meerdere sportwinkels in jouw buurt. Nadeel is dat je vaak het stukje advies mist. Ik hoop daarom dat dit blog je een beetje kan helpen in je aankoopproces richting jouw perfecte voetbalschoen, door middel van antwoorden op een aantal relevante vragen.

Op welke ondergrond voetbal je het meest?

De meest belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: op welke ondergrond voetbal ik het meest? Dit is in mijn ogen de belangrijkste factor om te bepalen welke voetbalschoen je moet kiezen. Dit zal dan ook het startpunt zijn van je zoektocht.

FG-zool voetbalschoen
FG-zool

Natuurgrasveld

Er zijn tegenwoordig veel verschillende typen voetbalvelden. Je hebt uiteraard het verschil in grasvelden en kunstgrasvelden. Maar binnen deze twee hoofdgroepen zijn er ook nog veel verschillen. Zo heb je veel verschil in soorten grasvelden, het ene grasveld is simpelweg het andere niet. Het is uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden hoe deze grasvelden erbij liggen, in de herfst en wintermaanden zal het veld wat drassig zijn. In de lente en zomermaanden zal het veld droger zijn maar wel minder van kwaliteit, aangezien er tegen die tijd al veel wedstrijden op gespeeld zijn.

Voor de wintermaanden zijn de SG (soft ground) schoenen het beste geschikt omdat ze vaak wat langere metalen noppen hebben die zorgen voor meer grip. Voor de lente en zomermaanden zijn weer de FG (firm ground) schoenen het beste te gebruiken. Dit is de wat meer allround voetbalschoen waar je eigenlijk het gehele jaar door wel op kunt voetballen. FG schoenen hebben ook doorgaans meer noppen op de zoolplaat dan de SG schoenen. Sommige firm ground voetbalschoenen hebben wat langere noppen zodat je ook op de natte grasvelden goed uit de voeten kunt.

Kunstgrasveld

Mocht je nou geen natuurgrasvelden bij jouw voetbalclub hebben liggen dan ga je uiteraard kijken naar het type kunstgrasveld. Kunstgrasvelden liggen er inmiddels al vele jaren bij verschillende Nederlandse voetbalclubs. Sommige velden liggen er veel langer dan andere en daardoor is ook het ene kunstgrasveld het andere niet. De kunst-grassprieten zullen platter worden naarmate het veld ouder wordt. Ook zullen de rubberen korreltjes meer en meer gaan verdwijnen wat ten koste gaat van de demping. Daarnaast wordt er veel vernieuwd op kunstgrasveld-gebied waardoor de allernieuwste technieken toegepast zullen zijn op de nieuwe velden. Dit geeft ook weer een verschil.

De beste schoen om mee te voetballen op een kunstgrasveld is de AG (artificial grass) schoen. Onderscheidende eigenschappen van dit type zijn vooral te zien op de zool. AG zoolplaten bevatten ronde holle noppen. Ook zijn er vaak meer noppen geplaatst dan bij FG schoenen. Dit zorgt ervoor dat je de druk op je voet beter verdeeld over al je noppen. Kunstgras geeft wel wat mee, maar heeft niet de demping van natuurgras. De noppen zijn hol zodat de rubberen korrels als het ware in de nop gaan zitten en niet tussen de nop en de ondergrond komen. Dit zorgt ervoor dat je meer grip behoudt.

Is het kunstgras heel oud, met korte sprieten en wat versleten? Dan kun je ervoor kiezen om voor turf-schoenen (TF) te gaan om toch de juiste demping te ervaren. Dit TF type heeft de meeste noppen van alle schoenen en ze lijken een beetje op hockeyschoenen. TF schoenen hebben een dikke zool met veel demping. Deze schoenen worden ook vaak gebruikt als straatschoenen vanwege de demping en de grip van de kleine rubberen noppen.

MG-zool voetbalschoen
MG-zool

Zowel natuurgras als kunstgras

Wil je een schoen waarbij je zowel op het kunstgras als op het natuurgras kunt voetballen dan kun je het beste kiezen voor de MG (multi ground) voetbalschoen. Deze schoen is een soort combinatie van AG en FG schoenen. Het bovenste gedeelte lijkt heel erg op de normale FG schoen maar de zoolplaat is een mix tussen korte ronde noppen en wat meer langwerpige noppen.

Nu is het natuurlijk zo dat je niet voor iedere situatie een paar voetbalschoenen moet gaan kopen, al zou je dat in theorie het beste kunnen doen. Maar wat handig is om je te bedenken, is hoe de velden er bij jouw club (en de meeste tegenstanders) bij liggen. De meest allround schoenen zijn de FG en MG modellen. Deze zou je ook nog voor de meeste kunstgrasvelden kunnen gebruiken. Al is het natuurlijk ideaal en aanbevolen om voor kunstgrasvelden AG voetbalschoenen te gebruiken.

Welke modellen vallen smal en welke vallen breed?

Naast het juiste type schoen is het natuurlijk ook heel erg belangrijk dat hij goed zit. Dit heeft alles de maken met de vorm van jouw voet. Waar adidas voorheen bekend stond om het merk met de wat bredere voetbalschoenen is dat nu niet helemaal meer waar. Ieder merk heeft meerdere modellen die ook allemaal hun eigen pasvorm hebben. Het ene model loopt bijvoorbeeld wat breder uit richting de tenen en de ander is in de totale lengte wat smaller geproduceerd. Als jij een smalle schoen koopt en je zelf brede voeten hebt kan de schoen erg gaan knellen en zelfs scheuren aan de zijkanten.

adidas X Speedflow voetbalschoen
adidas X Speedflow

Smalle voetbalschoenen

Een voorbeeld van een smallere voetbalschoen is de Nike Mercurial. Een ultra lichte schoen met een smalle pasvorm over de gehele lengte van de schoen. De schoen is gemaakt van kunststof waardoor hij niet erg uitloopt en dus zijn originele vorm voor een groot deel zal behouden. Bekende spelers die op deze Mercurials lopen zijn onder andere: Cristiano Ronaldo, Mbappé en Lieke Martens.

De adidas X Speedflow is de tegenhanger van de Nike Mercurial. Net als de Mercurial is ook deze schoen gemaakt van een zeer licht materiaal waardoor je in staat bent om nog sneller over het veld te sprinten. Deze schoen loopt heel licht iets breder uit waar de tenen beginnen maar hebben over het algemeen een smalle pasvorm. Ook is hij verkrijgbaar in een laceless (veterloze) variant, wat de schoen ook weer lichter maakt. De supersnelle en wendbare Egyptische voetballer Mohamed Salah draagt deze adidas X Speedflow. Daarnaast scoort ook de veelvuldig wereldvoetballer van het jaar Messi zijn goals op deze voetbalschoen.

Nike Tiempo voetbalschoen
Nike Tiempo

Brede voetbalschoenen

PUMA Future Z

Het paradepaardje van PUMA, de PUMA Future Z, die gedragen wordt door onder andere Antoine Griezmann is een veelzijdige schoen. De toegepaste Netfit technologie zorgt ervoor dat je de schoen zo strak kunt dragen als je dat zelf wilt. Je kunt namelijk zelf de veterplaatsing bepalen zodat je deze schoen ook kunt dragen als je wat bredere voeten hebt.

Adidas Copa

Zowel de vernieuwde adidas Copa als de goude oude Copa Mundial hebben een bredere pasvorm en zijn gemaakt van soepel leer. Leren schoenen gaan wat naar je voet staan, dus ze kunnen uitlopen. Daarnaast lopen deze schoenen breder uit waardoor dit dus de ideale schoen is voor voetballers met brede voeten. Dybala, de Argentijnse superster van Juventus, is het boegbeeld van deze schoen. Naast de klassieke zwart/witte versie is deze schoen ook verkrijgbaar in vele andere kleuren.

Nike Tiempo

De tegenhanger van de adidas Copa, de Nike Tiempo is ook van oudsher een wat bredere voetbalschoen. Deze schoen is net als de Copa al heel lang op de markt en een welbekende verschijning vanwege zijn grote swoosh over de zijkant van de schoen. Ook dit model wordt doorgaans van soepel leer gemaakt waardoor de schoen ook nog eens wat uitloopt.

Nike Phantom GT

Deze opvolger van de Phantom Vision (en daarvoor de Nike Magista) valt nagenoeg hetzelfde qua pasvorm. Hij loopt breder uit richting de tenen en is dus geschikt voor voetballers met een wat breder uitlopende voet. De schuine plaatsing van de veters zorgt voor een groter schietoppervlak en meer balgevoel. De Phantom GT is verkrijgbaar in zowel een laag als een hoger model (met ‘sokje’), voor verschillende ondergronden.

Welk materiaal vind je prettig?

Een vraag die ook van belang kan zijn in jouw keuzeproces is welk materiaal je prettig vindt zitten. Je hebt, waar je vroeger alleen kon kiezen uit leren voetbalschoenen, nu ook de keuze voor een kunststof of geweven bovenkant. Het materiaal van de schoen, in combinatie met de ondergrond waar je het meeste op speelt, heeft ook invloed op de levensduur ervan. Ieder soort materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Deze zal ik hieronder in het kort toelichten.

Kunststof

Het meest populaire en gebruikte materiaal is kunststof. Kunststof schoenen hebben weinig onderhoud nodig, zijn vormvast en vaak erg licht van gewicht. Het grote voordeel is dat ze minder snel zullen slijten op kunstgrasvelden. Daarnaast nemen ze bijvoorbeeld ook geen water op waardoor ze sneller te drogen zijn. Deze schoenen vereisen het minste onderhoud. Kunststof voetbalschoenen zijn vrijwel in iedere prijscategorie verkrijgbaar. Voorbeelden van schoenen met een kunststof bovenkant zijn de Nike Mercurial, adidas X Speedflow, adidas Predator en PUMA Ultra.

Leer

Leren voetbalschoenen heb je over het algemeen in drie soorten: kangoeroeleer, runderleer of kalfsleer. Alle drie de soorten hebben als kenmerken dat ze duurzaam zijn en als het ware naar je voeten gaan staan. Een voordeel kan ook zijn dat ze wat uitlopen en dus nog wat comfortabeler gaan zitten dan op de dag van aankoop. Nadeel is wel dat leren voetbalschoenen snel kunnen uitdrogen als je ze niet goed genoeg onderhoudt. Je zult ze regelmatig schoon moeten maken en in moeten vetten zodat er geen uitdroging, en scheuren, gaan ontstaan. Als je veel op kunstgras speelt kan een tweede nadeel zijn dat ze vooral bij de neus sneller zullen gaan slijten. De bekendste leren voetbalschoenen zijn de adidas Copa en de Nike Tiempo.

Geweven

Deze materiaalsoort komt minder vaak voor dan de vorige twee. De PUMA Future en Nike Phantom schoen (nu vervangen voor de kunststof Phantom GT) staan bekend om hun deels geweven bovenkant. Deze modellen sluiten aan als een soort sok waardoor je erg veel balgevoel ervaart. Ook zijn deze schoenen erg licht van gewicht en vaak voorzien van een waterafstotende bovenste laag zodat ze hun vorm zo goed mogelijk behouden, ook bij regenval. Een nadeel ten opzichte van kunststof schoenen kan zijn dat ze sneller slijten op kunstgrasvelden.

Nike Mercurial Superfly,  voetbalschoen met sok
Nike Mercurial Superfly, voetbalschoen met sok

Voetbalschoenen met of zonder sok?

Nu we ondergrond, pasvorm en materiaal hebben gehad is er nog een andere eigenschap waarmee voetbalschoenen verschillen van elkaar: de elastische hogere kraag/sok om de enkel. Dit is echt een kwestie van smaak en gevoel, er is niet een beter type.

Maar het ‘sokje’ dat nauw sluit om de enkel heeft, naast dat het er innovatief uit ziet, ook functionaliteit. Het grootste voordeel is dat het de stabiliteit bij explosieve bewegingen verbetert. Omdat de schoen simpelweg ook contact maakt met het bewegende enkelgewricht. Je voet zal minder gaan schuiven in je schoen waardoor je nog sneller kunt bewegen en reageren. Ten tweede kan een schoen met een hoge kraag zorgen voor meer balgevoel. Dit gaat dan wel gepaard met het materiaal waar de schoen van gemaakt is. Is het een totaal geweven schoen dan kan het ook letterlijk aanvoelen als een sok, maar dit is meer een kwestie van gevoel uiteraard.

Alle grote merken hebben tegenwoordig een ruim aanbod in zowel voetbalschoenen met- als zonder hoge elastische kraag. Waar Nike ermee begon met de legendarische Nike Magista zijn de andere merken gevolgd.

Waarom zitten veters bij sommige voetbalschoenen schuin?

Ook veterplaatsing is een kwestie van smaak en gevoel. Het vetersysteem wordt op sommige voetbalschoenen wat meer aan de zijkant geplaatst om het raakvlak te vergroten. Ook houdt het de veters weg van de wreef en binnenkant voor meer controle. Zo kun je de bal optimaal raken en heb je niet de kans dat hij teveel op je veters terecht komt. Wat niet alleen een onprettig gevoel kan zijn, maar ook ten koste kan gaan van je controle over de bal. 

Het nadeel van dit schuine vetersysteem kan zijn dat je je veters niet optimaal strak kunt trekken. Of het gevoel krijgt dat je dat niet kunt. Ook kan de schoen wat meer gaan knellen aan de zijkant omdat de druk van de veters wat meer naar 1 kant verdeeld is.

Hoe verzorg ik mijn voetbalschoenen?

Laat je voetbalschoenen ten eerste niet onnodig lang in je tas zitten. Dus kom je terug van een training of wedstrijd, haal ze direct uit je tas en zet ze op een droge, ventilerende plek in huis. Ook is het aan te bevelen je schoenen even schoon te maken na iedere keer dat je ze gebruikt. Bij leren schoenen is het goed om deze af en toe in te vetten zodat het leer niet teveel uitdroogt. Zijn je schoenen erg nat na gebruik? Doe er dan even kranten in zodat het vocht niet in de binnenkant van de schoen gaat zitten. En droog de buitenkant even af met een handdoek bijvoorbeeld. Zo houd jij je favoriete kicksen zo lang mogelijk netjes.