Hardloopschoenen zijn er in alle soorten, maten en kwaliteiten. Wat de perfecte hardloopschoen is, is heel persoonlijk. Door het ruime aanbod is het vinden van de juiste schoen niet altijd even makkelijk. In dit blog delen we praktische keuzetips, zodat jij straks het optimale uit je run kunt halen.

Waarop moet je letten?

Ieder persoon is uniek en heeft een andere bouw, andere voeten, loopstijl en een eigen smaak. Om erachter te komen welke hardloopschoenen bij jou passen, kun je letten op de pasvorm, demping en stabiliteit van de schoenen. Ook speelt de ondergrond waarop je gaat hardlopen een grote rol bij je keuze.

De pasvorm

Allereerst moet je letten op de pasvorm. Hardloopschoenen moeten goed aansluiten en je moet er lekker op kunnen lopen. Let hierbij wel op de breedte van je voeten – sommige mensen hebben brede voeten, terwijl anderen juist smalle voeten hebben. Het is dus echt belangrijk om een hardloopschoen uit te kiezen die bij jouw voeten past. Dit is een kwestie van veel verschillende hardloopschoenen passen tot je de juiste hebt gevonden.

Demping en stabiliteit

Een goede demping zorgt voor stabiliteit tijdens het hardlopen. Bij het kiezen van de juiste demping moet je rekening houden met je looppatroon. Er bestaan drie verschillende looppatronen: neutraal, overpronerend en onderpronerend.

  • Neutraal looppatroon
    Als je een neutrale loper bent, heb je veel opties. De meeste hardloopschoenen zijn namelijk voor neutrale lopers ontworpen. Een neutrale loper landt op de buitenzijde van de hiel en zet via een vloeiende beweging af met de tweede teen. Een neutrale loper kan het beste kiezen voor hardloopschoenen met een gewone demping.
  • Overpronerend looppatroon
    Als je een overpronerend looppatroon hebt, ben je geneigd om je voet tijdens het hardlopen te kantelen. Dit zorgt ervoor dat je gewicht op de binnenkant van je voet komt. Hierdoor kunnen je knieën en heupen extra belast raken. Als je dit looppatroon hebt, kun je het beste kiezen voor anti-pronatie hardloopschoenen.
  • Onderpronerend looppatroon
    Onderpronerende lopers doen het omgekeerde van overpronerende hardlopers. Zij lopen vooral op de buitenkant van de voet, waardoor je last kunt krijgen van je knieën, enkels en scheenbeen. Als je dit looppatroon hebt, kun je het beste kiezen voor hardloopschoenen met een extra demping.

Type ondergrond

Bij het kiezen van de juiste hardloopschoenen is het ook essentieel om na te denken over het type ondergrond waarop je gaat rennen. Je moet van tevoren goed bedenken of je op asfalt gaat hardlopen, of bijvoorbeeld in het bos. De meeste hardloopschoenen zijn ontworpen om ook op harde ondergronden te gebruiken, maar het is wel belangrijk om dit na te gaan. Ben je van plan om vooral op zachte (onverharde) ondergronden te gaan rennen, dan kun je het beste kiezen voor trailrunningschoenen.

Levensduur

De levensduur is afhankelijk van een aantal zaken. De kwaliteit van de hardloopschoenen speelt hierbij een grote rol, maar ook het aantal kilometers dat je erop hebt gerend en de ondergrond. Stel dat je vaak op een harde ondergrond hardloopt, dan zullen je hardloopschoenen sneller verslijten dan wanneer je in de sportschool op de loopband rent.  Er zijn hardlopers die jaarlijks nieuwe hardloopschoenen nodig hebben, en andere pas na drie jaar.

Hoe zit het met de maat?

Je hebt het vast weleens gehoord: hardloopschoenen moet je een maat groter kopen dan de sneakers die je dagelijks draagt. Als je gaat hardlopen zetten je voeten uit, waardoor je meer ruimte nodig hebt om pijnlijke tenen en blaren te voorkomen. Koop je hardloopschoenen daarom minimaal een maat, of twee, groter.

Ben je van plan om binnenkort (nieuwe) hardloopschoenen te kopen? Deze tips gaan je helpen bij het vinden van de voor jou perfecte schoenen. Wedden?!