De bloesems bloeien weer en het kwik gaat eindelijk iets omhoog. Het is april en dat betekent eigenlijk maar één ding: de lente begint! De warme dekentjes kunnen dus van de bank en de lenteschoonmaak kan beginnen. Misschien zie je er wel tegenop, maar vergeet niet dat deze schoonmaak een complete workout kan zijn! Benieuwd hoe je dit precies aanpakt? Lees dan even mee.

Voordat je begint, heb je misschien nog net even een extra zetje nodig om de stofzuiger en dweil te pakken. Maar het schoonmaken van je huis kan ook best rustgevend zijn. Je hoeft even helemaal nergens aan te denken en met je favoriete muziek door de speakers, is dit klusje zo geklaard. Daarnaast heeft een opgeruimd huis ook nog eens een positief effect op je mindset.

Nu je echt geen reden meer hebt om niet te beginnen, kun je je emmertje sop alvast vullen, je stofzuiger erbij pakken en onderstaande tips erbij nemen voor de ultieme schoonmaakworkout. Vergeet vooral ook geen comfortabele schoonmaakoutfit aan te trekken voordat je begint! Denk bijvoorbeeld aan een relaxte trui, joggingbroek of zacht T-shirt.

Tip: Om het resultaat straks nog beter te kunnen zien, is het leuk om een before en after foto te maken van je keuken, badkamer etc.

Tips voor een sportieve schoonmaaksessie!

Ramen lappen

Je ramen lappen is iets dat je wellicht liever uitstelt dan aanpakt. Toch is het zeker de moeite waard om dit wat vaker in je schoonmaakroutine te stoppen. Ramen lappen is namelijk goed voor je schouders en armspieren én je verbrandt ook nog eens best wat calorieën. Met een half uurtje lappen en zemen tik je zo 150 calorieën weg!

Tip: Neem een krukje mee om zo ook de hoge stukjes van je raam te bereiken. Zo train je ook direct je benen.

Stofzuigen en dweilen

Je denkt misschien dat dit niet de meest effectieve taken zijn, maar niets is minder waar. Als je slechts je arm uitsteekt met de stofzuigerstang of dweil in je hand en zo je kamers afgaat, verbrand je zelfs al 50 calorieën in een half uur. Dweilen zorgt zelfs voor 90 calorieën per half uur. Het is natuurlijk nog beter om er wat meer beweging aan toe te voegen. Dan kan een half uurtje stofzuigen zelfs 100 calorieën opleveren.

Tip: Zet een funky muziekje op en beweeg eens mee met de beats. Zo creëer je gemakkelijk een eigen zumbales!

Bed verschonen/opmaken

Je beddengoed verschonen resulteert vaak in een gevecht met je dekbed. Zeker met een tweepersoonsbed is het soms lastig om het verste hoekje van je matras te vinden en dat dan ook nog eens te voorzien van je dekbedovertrek. Per half uur verbrand je hiermee zo’n 60 calorieën.

Tip: Elke dag je bed opmaken is niet de leukste taak, maar uit onderzoek blijkt dat dit zorgt voor een goed en gelukkig gevoel. Daarnaast zorgt het voor mentale discipline; een goede basis om je dag mee te beginnen.

De badkamer

Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe groot je badkamer is, maar een volledige badkamer clean-up is eigenlijk altijd wel intensief. Maak de wastafel brandschoon en probeer al het kalk te verwijderen in de douche. Op deze manier is het niet gek dat je met een half uurtje badkamer schrobben al 200 calorieën verbrandt.

Tip: Maak de lage badkamerkastjes schoon door in een squathouding te staan en train zo gelijk je benen en billen!

Met deze tips kun je gewoon niet meer op de bank blijven hangen, toch? Daarnaast hoef je nu ook niet meer op en neer naar de sportschool én heb je ook nog eens een huis dat door een ringetje te halen is. Een win-win situatie dus! Na de lenteschoonmaak is niets lekkerder dan met een goed gevoel uit te rusten en vooral even te pronken met je before en after foto’s!


Hoi! Ik ben Laika en blogger voor Aktiesport. Ik ben nu zo’n twintig jaar op het voetbalveld te vinden; van de F-jes tot aan het Dames 1 elftal. Naast zelf voetballen, kijk ik ook graag allerlei wedstrijden in het stadion of op tv. Verder houd ik van schrijven, wandelen, hardlopen en reis ik het liefst de hele wereld over!