Er gaat niets boven dat moment dat je voor de eerste keer op je nieuwe sneakers de deur uitstapt. Tegelijkertijd is het oppassen geblazen, want je wilt je stappers natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Maar hoe doe je dat?

De kwaliteit en het onderhoud van je sneakers is afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Daarbij krijgen je schoenen gedurende hun ‘levensloop’ flink wat te verduren. Van festivals en regenbuien tot voetbalsessies op het plein. En daar gaan ze er niet bepaald beter van uitzien… Gelukkig kun je je favoriete schoenen, met behulp van de juiste verzorging, weer laten shinen. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

Leer

Een van de meest voorkomende sneakermaterialen en dat is niet zonder reden: leren sneakers staan namelijk voor optimaal draagcomfort. Het enige nadeel van leer is dat het materiaal droger wordt naarmate het ouder wordt. Het is daarom verstandig om je schoenen regelmatig met een vochtige doek schoon te maken. Let er wel op dat je je sneakers niet te nat maakt, want daar wordt leer hard en stug van. Nadat je schoenen zijn opgedroogd, kun je ze het beste voeden met (kleurloze) leercrème. Dit goedje laat je schoenen weer shinen alsof ze nieuw zijn. Ook voorkom je zo barsten en scheuren. Let erop dat je niet teveel crème gebruikt, want anders smeer je het leer dicht en kan het niet meer ademen.

Imitatieleer

Zijn je sneakers gemaakt van imitatieleer? Top! Dit goedje is namelijk makkelijker te onderhouden dan bijvoorbeeld leer. Met een zachte doek (of spons) en warm water kom je al een heel eind. Omdat imitatieleer niks opneemt, heeft het insmeren met schoencrème weinig zin. Maar je kunt altijd een impregneerspray gebruiken om het imitatieleer extra vuil- en waterafstotend te maken. Wel even oppassen: sommige sprays kunnen agressief reageren op het imitatieleer.

Suède

Dit materiaal wordt in veel sneakers verwerkt en wordt gemaakt van de binnenkant van een dierenhuid. De stof heeft iets fluweelachtigs en voelt zacht en soepel aan. Suède geeft sneakers een luxe uitstraling, maar is ook kwetsbaar. Door de open, flexibele structuur dringen vlekken makkelijk door. Deze kun je het beste verwijderen met een suède- of combiborstel. Zo’n borstel heeft twee zijdes: een ruwe kant om vuil te verwijderen en een zachte kant om de suèdevezels weer overeind te krijgen. Ook een suèdegum (blok) kan helpen om vlekken te verwijderen. Belangrijk: let erop dat je schoenen droog zijn voordat je met een suèdeborstel of -gum aan de slag gaat. En voor wie de vlekken voor wil zijn, is een impregneerspray voor suède onmisbaar. Hiermee maak je je sneakers extra vuil- en waterafstotend.

Nubuck

Daar waar suède wordt gemaakt van de binnenkant van een dierenhuid, wordt nubuck gemaakt van de buitenkant. Nubuck is glad leer en heeft een geschuurd oppervlak, waardoor er een doffe, fluweelachtige look ontstaat. Net als bij suède kun je de vlekken wegpoetsen met een speciaal borsteltje. Hiervoor kun je een suèdeborstel gebruiken, maar je hebt ze ook speciaal voor nubuck. Is de kleur wat vervaagt, dan kun je dit met een kleurreiniger voor nubuck herstellen. Voor hardnekkige vlekken kun je soms een speciaal reinigingsproduct nodig hebben.

Textiel

Heb je sneakers die van textiel of mesh zijn gemaakt? Een (tanden)borstel (of doek) en schoonmaakmiddel is all you need! Meng water met een scheutje schoonmaakmiddel voor een zacht sopje. Schrob de vlekken met een beetje sop en droog daarna zo goed mogelijk af, dus zonder veters. Daarnaast is het verstandig om je schoenen regelmatig te impregneren met een water- en vuilafstotende spray voor textiel. Want in een stof als mesh dringt vocht snel door, met een risico op natte voeten bij een regenbui.

Ook al kun je het niet helemaal voorkomen dat je sneakers achteruit gaan, met een beetje verzorging kun je ze heel lang mooi houden of weer laten stralen als een nieuw paar. Wat is jouw ultieme schoonmaak- of onderhoudstip?