Wie kent het niet, dat heerlijke gevoel wanneer je een gloednieuw paar sneakers aanschaft. Terwijl je ze uit de doos haalt, komt de geur van nieuwe schoenen je tegemoet. Er gaat niets boven het moment waarop je voor de eerste keer op je kicks de deur uitstapt. Tegelijkertijd is het oppassen geblazen, want je wil ze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Maar hoe doe je dat? In deze blog geven wij een aantal verzorg- en schoonmaaktips zodat jouw sneakers er over een paar maanden nog steeds uitzien als nieuw!

Verzorging

Niet elke schoen heeft dezelfde verzorging nodig. Zo is het ene merk bijvoorbeeld kwalitatief beter en gaat vanuit zichzelf al langer mee. Dit heeft onder andere te maken met het materiaal waarvan de schoenen zijn gemaakt. Een tweede factor die invloed heeft, is hoe je met je sneakers omgaat. Het maakt nogal een verschil of je van plan bent om ze aan te doen naar een festival, ermee gaat voetballen of ze draagt tijdens een etentje. Gelukkig laat je ze met behulp van de juiste verzorging weer shinen!

Leer

Het is een van de meest voorkomende sneakermaterialen en dat is niet zo gek, want leren sneakers staan bekend om het optimale draagcomfort. Dit komt doordat leer soepel wordt en zich zo aanpast aan de pasvorm van jouw voet. Hier zit echter ook een nadeel aan, namelijk dat het leer droger wordt naarmate het ouder wordt. Wil je het leer flexibel en mooi houden? Dan is het belangrijk dat je de schoenen regelmatig met een vochtige doek schoonmaakt. Let er wel op dat je ze niet te nat maakt, daar wordt het leer juist weer hard en stug van. Na het opdrogen is het belangrijk om je sneakers goed te voeden met een (kleurloze) leercrème. Dit zorgt ervoor dat je schoenen weer gaan shinen en het voorkomt barsten en scheuren in het leer. Pas wel op dat je niet teveel crème gebruikt, dan smeer je het leer namelijk dicht en kan het niet meer ademen.

Imitatieleer

makkelijker te onderhouden dan bijvoorbeeld leer. Met een zachte doek (of spons) en warm water kom je al een heel eind. Omdat imitatieleer niks opneemt, heeft het insmeren met schoencrème weinig zin. Maar met een impregneerspray maak je het imitatieleer gemakkelijk extra vuil- en waterafstotend. Wel even oppassen: sommige sprays kunnen agressief reageren op het imitatieleer.

Suède

Tegenwoordig wordt dit materiaal in veel sneakers verwerkt, als klein detail of voor de volledige schoen. De stof heeft iets fluweelachtigs en voelt zacht en soepel aan. Suède geeft sneakers een luxe uitstraling, maar het is ook kwetsbaar. Door de open, flexibele structuur dringen vlekken makkelijk door. Deze verwijder je het beste met een suède- of combiborstel. Zo’n borstel heeft twee zijdes: een ruwe kant om vuil te verwijderen en een zachte kant om de suèdevezels weer overeind te krijgen. Ook een suèdegum (blok) kan helpen om vlekken te verwijderen. Belangrijk is dat je erop let dat je schoenen droog zijn voordat je met een suèdeborstel of -gum aan de slag gaat. En voor wie de vlekken voor wil zijn, is een impregneerspray voor suède onmisbaar. Hiermee maak je je sneakers extra vuil- en waterafstotend.

Nubuck

Nubuck is glad leer en heeft een geschuurd oppervlak, waardoor er een doffe, fluweelachtige look ontstaat. Net als bij suède poets je vlekken weg met een speciaal borsteltje. Hiervoor kan je een suèdeborstel gebruiken, maar je hebt ook borsteltjes speciaal voor nubuck. Wanneer de kleur van het nubuck wat vervaagd is, herstel je dit gemakkelijk met behulp van een kleurreiniger. Voor hardnekkige vlekken heb je soms een speciaal reinigingsproduct nodig.

Textiel

Heb je sneakers die van textiel of mesh zijn gemaakt? Een (tanden)borstel of doek en schoonmaakmiddel is all you need! Meng het water met een scheutje schoonmaakmiddel voor een zacht sopje. Schrob de vlekken met een beetje van het sop en droog de schoen daarna zo goed mogelijk af. Vergeet niet van te voren de veters eruit te halen. Daarnaast is het verstandig om je schoenen regelmatig te impregneren met een water- en vuilafstotende spray voor textiel. In een stof zoals mesh dringt vocht namelijk snel door, met een risico op natte voeten bij een regenbui en dat wil je natuurlijk niet!

Een paar handige tips

  • Voorkomen is altijd beter dan achteraf behandelen, spuit daarom je sneakers voor je ze gaat dragen in met een water- en vuilafstotende spray passend bij het materiaal van jouw schoenen.
  • Laat je sneakers niet in de volle zon staan, ook niet na het wassen, dit zorgt er namelijk voor dat de kleur sneller kan vervagen.
  • Om je schoenen na het wassen sneller te laten drogen stop je een prop oud papier in de schoen. Let bij witte schoenen op dat je voor de zekerheid geen kranten gebruikt wegens het eventueel afgeven.
  • Is je witte zool niet meer zo wit? Een beetje citroensap, afwasmiddel of tandpasta met water en een tandenborstel doen wonderen!
  • Zijn je veters vies? Laat ze even weken in een warm sopje met afwasmiddel, zo maak jij ondertussen ook rustig je schoenen schoon.

Helemaal voorkomen dat je sneakers vies worden en achteruit gaan is erg lastig, maar met de juiste verzorging kan je ze heel lang mooi houden of weer laten stralen als een nieuw paar. Wat is jouw ultieme schoonmaak- of onderhoudstip?


Profielfoto

Hi! Mijn naam is Kirsten, 23 jaar en ik werk op de E-commerce afdeling van Aktiesport. Hier combineer ik mijn passie voor sport met mijn creativiteit in de vorm van schrijven. In mijn vrije tijd ga ik graag naar de sportschool. Hier kan ik mijn gedachten op nul zetten en losgaan met krachttraining, legday is mijn favoriet. Daarnaast heb ik een grote liefde voor wintersport en ik ben dan ook (bijna) elk jaar op de piste te vinden met een snowboard! Wanneer ik niet bezig ben met sporten, ben ik vaak te vinden met een camera in mijn hand!