De sportscholen zijn weer open, de winterstop is voorbij of je gaat aan de gang met je goede voornemens. Wat de reden ook is, je hebt er vast en zeker de juiste sportkleding voor nodig. De juiste broek of legging is een goede start, alleen is het aanbod zo groot dat je wellicht even niet meer weet waar je dan moet beginnen. Bij het kiezen van de juiste legging komt een hoop kijken zoals het materiaal, maar ook de pasvorm. Om te voorkomen dat jij het pashokje in gaat met twintig sportleggings en eruit komt met nul, delen wij een aantal handige tips met je! Hiervoor hebben wij zelfs de hulp van een van onze experts uit de winkel, Bahar, ingeschakeld. Lees vooral verder om te ontdekken hoe jij de perfecte sportlegging vindt.

De verschillende materialen

De zoektocht naar de juiste sportlegging begint bij de basis waarvan de legging gemaakt is, namelijk het materiaal. Misschien zou je het niet verwachten, maar de samenstelling van het materiaal heeft veel invloed op de functies die de legging te bieden heeft.

Katoen: Katoen is een materiaal dat zacht aanvoelt op de huid en je warm houdt. Naast dat het je warm en comfortabel houdt, houdt het materiaal ook snel vocht vast. Dit materiaal is wat dikker ten opzichte van de andere.

Polyester: In tegenstelling tot katoen heb je bij polyester juist weinig last van vocht. Het materiaal voorkomt zweetvlekken, echter biedt het hierdoor ook minder warmte. De stof zal niet snel krimpen, maar het risico op vervelende geurtjes is wel groter.

Elastaan: Elastaan wordt ook wel lycra of spandex genoemd. Dit materiaal is zo rekbaar dat het aanvoelt als een tweede huid. Het is een stevig materiaal dat lang meegaat, het wordt dan ook vaak voor shapewear gebruikt.

Nylon: Wanneer je op zoek bent naar duurzaam materiaal zit je met nylon goed. De stof is erg flexibel, daarnaast ademt de stof en droogt vocht snel op. Zo heb je weinig last van transpiratie.

Verschillende technologieën

Misschien is het je wel eens opgevallen dat bij sportleggings verschillende technologieën beschreven staan zoals het afvoeren van vocht of dat een stof ademend is. Deze functies gaan eigenlijk gepaard met het soort materiaal. Hoewel elk merk een andere naam heeft voor deze technologieën bieden ze vaak soortgelijke functies, dit zijn vaak de volgende opties:

  • Ademend: Houdt je fris en comfortabel.
  • Vochtafvoerend: Houdt je droog en comfortabel.
  • Sneldrogend: Houdt je droog en comfortabel.
  • Warmtebehoudend: Houdt de lichaamstemperatuur stabiel.

Het materiaal in combinatie met de bijbehorende technologieën geeft op het eerste zicht al een goede indicatie voor welke sportrichting de legging gebruikt kan worden. Meer informatie over wanneer je welk materiaal nodig hebt, vind je verderop in de blog.

Stevigheid

Elke sportlegging heeft een ander level van druk die hij uitoefent op jouw lichaam, maar waarom is dit van belang? Wanneer je op een hoog niveau sport kan een compressielegging van belang zijn voor jouw sportprestaties en het herstel. Het zorgt ervoor dat vocht snel wordt afgevoerd om irritatie te voorkomen en draagt bij aan het warm houden van de spieren en een goede bloedsomloop. Let er bij het aanschaffen van een compressielegging wel op dat deze nooit zo strak zit dat het gaat knellen.

Heb je wel behoefte aan een strakker model, maar ben je niet specifiek op zoek naar een compressielegging? Kijk dan naar het materiaal in combinatie met de pasvorm. Een nauwaansluitend model waarin elastaan verwerkt zit, zal als een tweede huid aanvoelen en ook de nodige stevigheid bieden. Voor een meer lossere fit ga je juist weer richting de modellen gemaakt van katoen.

Squatten in de sportschool

Squatproof

Misschien is dit wel een van de grootste struikelblokken bij het aanschaffen van een nieuwe legging. Eindelijk is het gelukt, je hebt een mooie passende legging gevonden! In ieder geval dat denk je, tot je nog even test of hij niet doorschijnt… En wat blijkt? Hij is inderdaad niet squatproof.

Hoe zit dat nou precies? Bij een squatproof legging gaat het er voornamelijk om dat deze niet doorschijnt bij de billen wanneer jij een squatpositie aanneemt, maar ook is het belangrijk dat de sportlegging hierbij niet afzakt. Of dit het geval is hangt af van een aantal punten:

  • De maat: Op een te kleine of strakke legging ontstaat te veel spanning rondom de billen en benen waardoor deze gaat doorschijnen. Daarnaast zorgt een te grote of losse legging er juist voor dat deze afzakt wanneer je gaat squatten. Tips over hoe jij jouw perfecte maat vindt, zijn later in de blog te lezen onder het kopje ‘Vind de juiste pasvorm’.
  • Het materiaal: Zoals je eerder hebt kunnen lezen, zijn vooral synthetische stoffen zoals polyester, nylon en elastaan erg rekbaar. Hierdoor bieden zij een betere bescherming tegen het doorschijnen van jouw ondergoed 😉 Een fijne plus is dat deze stoffen ook sweatproof zijn.
  • Kleur: Het zal je niks verbazen dat ook de kleur een belangrijke rol speelt. Misschien een beetje voor de hand liggend maar een donkere kleur zoals zwart, bruin of donkerblauw schijnt een stuk minder snel door dan een lichte kleur zoals geel of roze. Ook hier geldt weer dat deze donkere kleuren ook meteen sweatproof zijn!

Deze tips helpen jou om voor het passen al een juiste selectie te maken, maar vergeet het nooit extra te checken. Hiervoor kan je het beste met je rug naar een spiegel toe gaan staan en voorover bukken of squatten, terwijl je tussen je benen door in de spiegel kijkt of de sportlegging doorschijnt. Lukt je dit nu niet zelf kan je natuurlijk altijd een foto maken of een vriend of vriendin om hulp vragen.

Handige extra’s

Naast dat het handig is om te kijken welk materiaal voor jou geschikt is, zijn er ook een aantal toevoegingen die ervoor zorgen dat een sportlegging een goede match is voor jou. Ga vooral voor jezelf na wat een toegevoegde waarde heeft. Niet elke legging zal elk detail hebben, maar veel voorkomende opties zijn:

  • Antislip: Om te zorgen dat de sportlegging niet afzakt tijdens het trainen. Dit kan zijn aan de hand van een brede, strakke tailleband of door een geribde of gewatteerde structuur in de stof.
  • Zak(ken): Vaak hebben leggings een zakje waarin je gemakkelijk belangrijke items opbergt. Hiervoor zijn er twee varianten:
    • Op het been: Een groter vak, voor een telefoon of andere grotere items.
    • In de tailleband: Een kleiner vak voor een sleutel of sportpas.
  • Mesh inzetstukken: Worden vaak toegevoegd op de kuiten of rondom de knieën en zorgen voor meer luchtcirculatie en minder transpiratie.
  • Trekkoord: Om de pasvorm van de tailleband volledig op jouw lichaam aan te passen.
  • Reflecterende details: Voor meer zichtbaarheid tijdens het sporten in het donker.
  • Naadloos: Voor minder irritatie en meer bewegingsvrijheid tijdens het sporten.

Wanneer heb je welke sportlegging nodig?

Dan de belangrijkste vraag van deze hele blog, wanneer heb ik welke sportlegging nodig? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Sta er ten eerst bij stil of je van plan bent om voornamelijk binnen of buiten te gaan sporten. En wanneer het antwoord hierop buiten is, denk dan ook na over de seizoenen waarin je wil gaan trainen. Je kan je wel voorstellen dat je voor een buitentraining in de zomer een totaal andere sportlegging nodig hebt, dan wanneer je in de winter buiten gaat sporten of wellicht alleen maar binnen sport. Het gaat hierbij dan voornamelijk om hoe ademend een legging is of hoeveel warmte hij biedt.

Binnen: Voor binnen sporten is het fijn om een materiaal te hebben dat ademend is zodat je het niet te warm krijgt. 
Buiten, warme temperaturen:
Bij warme temperaturen buiten is een vochtafvoerend en ademend materiaal fijn dat niet te veel warmte vasthoudt. Ook is een korter model zeer geschikt.
Buiten, koude temperaturen: Bij koude temperaturen buiten is een legging bestaande uit meerdere lagen fijn, let er ook op dat het materiaal warmtebehoudend en vochtafvoerend is.

Naast dat de temperatuur tijdens je training belangrijk is, is het ook belangrijk wat voor soort training of sport je gaat doen. Elke sport heeft zijn eigen focus, zo ligt bij hardlopen de focus op cardio waar dit bij yoga vooral ligt op stretchen. Over het algemeen zijn de verschillende sporten onder te verdelen in grofweg drie categorieën.

Infographic eigenschappen sportlegging

1. Krachttraining

De naam zegt het waarschijnlijk al, hierbij staat kracht en gewichten tillen centraal. Je streeft naar meer spiermassa en spierkracht. Je bent veel te vinden in bijvoorbeeld de sportschool en hier zullen oefeningen als squats waarschijnlijk niet ontbreken. Hiervoor heb je dan ook een sportlegging nodig die veel bewegingsvrijheid biedt om de focus te houden op je lichaamshouding en techniek. Daarnaast wil je dat de stof rekbaar en flexibel is zodat deze aanvoelt als een tweede huid en niet irriteert. Ga daarom voor een mix van elastaan, polyester en/of nylon.

“Let op dat de legging squatproof is en dus niet doorschijnt.” – Bahar

Tot slot is het belangrijk dat de legging squatproof is en goed op zijn plek blijft zitten. High waist modellen gemaakt van synthetische materialen zijn hiervoor geschikt.

2. Cardio

Bij cardio ligt de focus meer op het afvoeren van vocht en indien je buiten sport ook op het warmhouden van jouw lichaam. Let er hierbij op dat je voor een legging gaat waarbij de volgende technologieën terugkomen: Ademend, vochtafvoerend en eventueel warmtebehoudend.

“Ga voor een warme sportlegging waarin je makkelijk kan bewegen zonder dat deze afzakt” – Bahar

Daarnaast wil je elke vorm van afleiding voorkomen en moet de sportlegging dus goed op zijn plek blijven zitten, zelfs tijdens intensieve en snelle bewegingen. Wanneer je wil gaan voor maximaal prestatievermogen kies je voor een speciale compressielegging, let hierbij wel op dat deze niet gaat knellen. Om een benauwend gevoel op de buik te voorkomen, kies je het beste voor een lage of medium taille, zo zit deze niet in de weg tijdens het ademen. Wanneer je veel buiten gaat trainen zijn zakken een must om belangrijke spullen mee te nemen.

3. Stretching

Bij het stretchen neem je vaak ingewikkelde houdingen aan waarbij je regelmatig in een beweging van de ene naar de andere positie beweegt. Hierbij is het dus meer dan ooit van belang dat je een flexibele en rekbare sportlegging draagt die je bewegingen niet in de weg zit. Hoewel het inspannende oefeningen zijn, blijf je vaak wat langer in een houding zitten en is het mogelijk dat je een beetje afkoelt. Ga daarom voor een dikkere stof zoals katoen of bamboe om te voorkomen dat je het koud krijgt.

“Tijdens het stretchen wil je een zacht en flexibel materiaal zodat je goed kunt bewegen.” – Bahar

Daarnaast zijn deze materialen ook zacht en comfortabel. Vermijd het liefste leggings met een trekkoord of rits, deze kunnen op je lichaam gaan drukken tijdens bepaalde oefeningen en geven een oncomfortabel gevoel.

Yoga sportschool

Vind de juiste pasvorm

Hoera! Je hebt het juiste model gevonden met de passende technologieën, maar nu de maat nog. De juiste pasvorm vinden is een behoorlijke klus omdat elke sportlegging weer anders zit afhankelijk van het materiaal.

“Zelf ga ik tijdens het passen altijd even zitten of squatten, zo voel je of de legging niet te strak om je benen zit” – Bahar

Pas een legging daarom altijd voordat je hem aanschaft, omdat dit per merk of model anders kan zijn. Wat bij het ene merk als een S valt is bij het andere merk misschien wel een M of juist een XS. Met de volgende tips wordt het iets gemakkelijker om te kijken of hij niet te los of te strak zit:

  • De legging moet goed aansluiten rondom de heupen en de enkels. Heb je hier te veel ruimte over en passen er meerdere vingers tussen, dan is de kans groot dat de legging gaat afzakken tijdens het sporten. Je wil echter ook niet dat hij zo strak zit dat hij in je huid gaat snijden, dit is vaak het geval wanneer je er geen enkele vinger meer tussen krijgt.
  • Te los: Wanneer er veel plooien ontstaan in de stof rondom je benen betekent dit dat de legging te groot is, ga dan voor een maatje kleiner.
  • Te strak: Wanneer er te veel druk op de legging staat zie je alle oneffenheden er doorheen, ook raken je benen bekneld wanneer je vervolgens probeert te gaan zitten.

Tailleband

Naast de juiste pasvorm heb je ook nog te maken met de juiste taille hoogte en de juiste beenlengte. Voor de tailleband zijn er een aantal punten om rekening mee te houden afhankelijk van je eigen voorkeur en de sport die je gaat beoefenen.

  • Hoge taille: Geeft een licht shaping effect wat bijdraagt aan het zelfvertrouwen. Daarnaast heb je minder snel last van een blote rug, dit is fijn bij bepaalde oefeningen zoals een squat of deadlift.
  • Medium of lage taille: Geschikt voor intensieve cardio omdat je hierbij minder druk hebt op de buik. Zo heb je meer vrijheid met ademhalen, wat zeer van belang is bij cardio.
  • Brede of smalle tailleband: Dit heeft vooral met je eigen voorkeur te maken. Vaak hebben high waist modellen ook meteen een bredere tailleband voor extra draagcomfort.

Beenlengte

Betreft de beenlengte is het handig om rekening te houden met de weersomstandigheden waarin je gaat trainen. Zo ga je in de winter met koude temperaturen snel voor een lang model, in de herfst of lente kies je eerder voor een driekwart legging. Er zijn hiervoor een aantal opties:

  • Full-length: Komt tot onder de enkel.
  • 7/8: Komt tot net boven de enkel.
  • 3/4: Komt tot halverwege de kuit.
  • Short: Komt tot net boven de knie, of bij de kortere variant tot net onder de bil.

Tips en tricks

Tot slot hebben wij nog een aantal tips en tricks gevraagd aan onze expert Bahar. Zo wordt jouw zoektocht naar de perfecte sportlegging zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. De bovenstaande stappen helpen jou om een passende legging te vinden, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij je comfortabel en zelfverzekerd voelt in jouw sportoutfit.

“Kies altijd iets waar jij je fijn en prettig in voelt.” – Bahar

Volgens Bahar is het belangrijk om erop te letten dat de legging fijn aanvoelt op je lichaam. Kies dus een materiaal dat jij fijn vindt aanvoelen en ga voor een pasvorm waar jij comfortabel in beweegt. Daarnaast geeft ze de tip om altijd even extra te checken of de sportlegging echt niet doorschijnt, wanneer je dit zeker weet geeft dit meteen een hoop zelfvertrouwen. Stel met deze tips op je gemak jouw ideale sportoutfit samen en geef jezelf een boost om jouw training te rocken!


Profielfoto

Hi! Mijn naam is Kirsten, 23 jaar en ik werk op de E-commerce afdeling van Aktiesport. Hier combineer ik mijn passie voor sport met mijn creativiteit in de vorm van schrijven. In mijn vrije tijd ga ik graag naar de sportschool. Hier kan ik mijn gedachten op nul zetten en losgaan met krachttraining, legday is mijn favoriet. Daarnaast heb ik een grote liefde voor wintersport en ik ben dan ook (bijna) elk jaar op de piste te vinden met een snowboard! Wanneer ik niet bezig ben met sporten, ben ik vaak te vinden met een camera in mijn hand!