De dagen worden langzaam steeds korter en korter althans de uren dat het buiten licht is nemen af. Temperaturen zakken en de verwarming gaat weer aan. Het is zo ver… De winter staat weer voor de deur! Waarschijnlijk voel je de motivatie om naar buiten te gaan al dalen en die reservering bij de sportschool? Die verschuif je wel naar een dag wanneer het niet regent. Word je hier nu echt gelukkig van? Zeker niet! Want hoe minder je naar buiten gaat, hoe minder vitamine D je zal aanmaken en hoe meer last je krijgt van die welbekende winterdip. Ontdek in deze blog hoe jij al met een paar tips deze verschrikkelijke dip verslaat.
De kenmerken van een winterdip
Laten we bij het begin beginnen met hoe je een winterdip kan herkennen. Het eerste waar je waarschijnlijk aan moet denken is het donker en een lage energie en dat klopt ook zeker. Tussen deze twee factoren zit namelijk ook een grote samenhang, maar daarover later meer. De meest bekende kenmerken van een winterdip zijn de volgende:
- Je hebt last van vermoeidheid.
- Je hebt meer behoefte aan slaap.
- Je staat moeizaam op in de ochtend.
- Je hebt een slecht humeur.
- Je bent gevoeliger, meer prikkelbaar.
- Je hebt nergens zin in.
- Je wil meer eten.
Merk je dat jij ook last hebt van meerdere van deze kenmerken? Dan is de kans groot dat ook jij een winterdip ervaart. De ene persoon heeft er meer last van dan de ander, maar er zijn gelukkig een heleboel tips die kunnen helpen de winter door te komen.

Oorzaken van een winterdip
Hoe komt het nou dat mensen in de winter last krijgen van een dip? En waarom hebben zo veel mensen hier last van? Dit is te verdelen in drie samenhangende oorzaken die elkaar op langer termijn kunnen versterken.
Korte dagen
Ten eerste raakt jouw biologische klok in de war op het moment dat de wintertijd in gaat. De dagen worden vanaf dat punt langzaam korter en korter. In de ochtend wordt het later licht en in de avond wordt het een stuk eerder donker. Op een gegeven moment zijn de dagen zo kort dat de meeste mensen in het donker naar hun werk of school gaan en vervolgens pas in het donker weer richting huis gaan. Hierdoor gaat de productie van melatonine ’s ochtends langer door en start de aanmaak ’s avonds eerder. Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt wanneer je gaat slapen. Je kan je dus wel voorstellen dat wanneer dit hormoon overdag langer geproduceerd wordt je dus ook vaker last hebt van een slaperig gevoel.
Vitamine D
Ten tweede ervaren veel mensen een vitamine D tekort. Ook dit hangt samen met de korte dagen, want hoe korter het licht is, hoe minder momenten jij hebt om buiten vitamine D aan te maken. In de zomer barst het van de zonnestralen, draag je korte kleding en kom je veel buiten waardoor je meer dan voldoende vitamine D aanmaakt. In de winter gebeurt juist het tegenovergestelde, met als gevolg dat je je vermoeid en futloos gaat voelen.
Serotonine
Tot slot lijkt ook serotonine een oorzaak te kunnen zijn van een dip in de winter. Of eerder gezegd, een tekort hieraan. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd wat een positieve invloed heeft op jouw humeur. Dit hormoon wordt onder andere aangemaakt door zonlicht, wat in de winter dus afneemt en leidt tot een mindere stimulatie van serotonine. Dit heeft als gevolg dat je je wat somberder gaat voelen en minder zin hebt om dingen te ondernemen.

Wat helpt tegen een winterdip
Zet de oorzaken op een rijtje en je ziet één overeenkomst; gebrek aan daglicht met alle gevolgen van dien. Om de impact van het tekort aan daglicht zoveel mogelijk te beperken heb ik een aantal tips voor jouw opgesteld die helpen jouw energielevel zo hoog mogelijk te houden en de effecten van een winterdip te beperken.
Sta op tijd op
Het klinkt misschien cliché en is alles behalve fijn, maar het werkt ontzettend goed. Hoe langer je op bed blijft liggen, hoe meer jouw biologische klok in de war raakt en hoe meer last je later op de dag zal krijgen. Het is begrijpelijk dat je het liefste in een winterslaap gaat, maar helaas is dat toch echt niet mogelijk…
Ritme
Hier komt weer die biologische klok om de hoek kijken. Een ritme zorgt ervoor dat jouw lichaam went aan de omstandigheden en zich hierop aanpast. Sta elke dag op dezelfde tijd op en ga ook op een vaste tijd naar bed. Je zult na een tijdje merken dat je uit automatisme rond dezelfde tijd wakker wordt en je zowaar in de ochtend al energiek voelt. Combineer deze tip ook vooral met de vorige tip!

Daglicht
Het is ondertussen wel duidelijk dat daglicht een hele grote rol speelt bij een winterdip. Hoe minder daglicht jij krijgt, hoe minder energie je zal hebben. Probeer dus wanneer het even gaat naar buiten te gaan. Ga bijvoorbeeld in de ochtend een rondje wandelen. Ga je overdag de deur uit? Pak dan de fiets of ga lopend in plaats van met de auto of de bus. Probeer op deze manier minimaal 20 tot 30 minuten daglicht te vangen waarbij gezicht en handen onbedekt zijn, maar het liefste natuurlijk nog meer!
Mocht je nou echt in de knel komen of heb je bijvoorbeeld een baan waarbij even naar buiten gaan niet lukt, dan heb je de optie om gebruik te maken van lichttherapie. Hiervoor bestaan speciale lampen die het daglicht nabootsen. Wanneer je dit overweegt, raadpleeg dan een deskundige zoals je huisarts die je hiermee verder kan helpen.
Blijf bewegen
Deze tip is goed te combineren met de vorige, zo sla je twee vliegen in een klap wanneer je in de middag een rondje gaat wandelen. Sporten zorgt ervoor dat er in je lichaam endorfine wordt aangemaakt, dit is een hormoon dat jouw humeur een positieve boost geeft. Bij het gebrek aan serotonine in de winter helpt het dus erg om door middel van beweging endorfine aan te maken. Zo hou jij jouw positieve humeur in stand en vang je wellicht ook nog wat extra zonlicht en dus vitamine D op!
Voeding
Gezonde voeding is niet alleen in de winter belangrijk voor een goed energielevel en fit lichaam, maar eigenlijk altijd. Toch kan het geen kwaad om in de winter extra te letten op wat je eet. Leg hierbij vooral de focus op je inname van vitamines. Het in de winter is het soms lastig om voldoende groente en vooral fruit binnen te krijgen. Mocht je hier veel last van hebben dan is er de optie om extra multivitaminen nemen, raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts.
Een grote boosdoener voor je energie en vermoeidheid is suiker, probeer dit als het even gaat dan ook in grote hoeveelheden te vermijden. Suiker zorgt ervoor dat je een korte piek krijgt waarin je je energiek voelt, maar die zal als snel volgen met ergere vermoeidheid. Dit fenomeen wordt ook wel de welbekende sugar rush genoemd die gevolgd wordt door een crash. Grijp dus liever naar een zoete appel in plaats van een hele zak snoep!

Mindset
Naast dat je veel kan doen aan je lichamelijke toestand, speelt ook je mentale gesteldheid een grote rol. Hoe lastig het soms ook is om overal op een positieve manier naar te kijken, vaak helpt het om je uiteindelijk ook daadwerkelijk beter te gaan voelen. Maar hoe vorm je die positieve mindset?
“Mindset is everything”
Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom help ik jou met een paar tips die een eerste stap kunnen zijn naar het crHet is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom help ik jou met een paar tips die een eerste stap kunnen zijn naar het creëren van een positieve en gemotiveerde mindset.
- Sta stil bij je eigen gedachtes. Ben je bewust van zowel de negatieve als positieve gedachtes die je hebt en waar deze vandaan komen. Om dit bij te houden kan je gaan journalen of bijvoorbeeld mediteren. Journalen is eigenlijk het bijhouden van een dagboek, alleen ga je hierbij meer in op gewoontes en emoties en hoef je geen hele lange teksten te schrijven. Track deze bijvoorbeeld per dag met kleuren in een schema of grafiek, of je kies ervoor om elke dag een woord op te schrijven dat jouw gevoel omschrijft. Kies vooral een methode die bij jou aansluit zodat je dit volhoudt.
- Laat je niet te veel beïnvloeden door negatieve gedachtes. Tuurlijk is het normaal en oké om zo nu en dan een negatieve gedachte te hebben, maar probeer deze dan om te draaien in iets positiefs of te relativeren zodat je er niet te veel door wordt beïnvloed.
- Omring jezelf met positiviteit. Creëer bijvoorbeeld op social media een omgeving met positieve invloeden, want wanneer jij veel inspirerende dingen ziet in jouw omgeving zul je deze houding vanzelf overnemen.
- Aansluitend op het vorige punt helpt het ook om elke dag stil te staan bij een positieve gedachte of iets waar je dankbaar voor bent. Dit doe je opnieuw aan de hand van journalen, een andere optie is een boekje waarin je elke dag een vraag of quote invult.
- Beweeg! Beweging helpt niet alleen om je humeur een boost te geven, maar het helpt ook om te focussen op je gedachtes en je hoofd even leeg te maken. Start of eindig de dag met een korte yogasessie waarin je de focus legt op jouw ademhaling en je lichaam. Zo laat je even alle spanning en stress gaan en kan je er weer tegenaan. Op YouTube zijn een heleboel yogavideo’s te vinden zoals de 30 Days of Yoga Challenge van Jessica Rose, deze neemt maar 10 minuten van je dag in beslag.
Ga naar buiten!
Hoe verleidelijk het ook klinkt om onder een dekentje te kruipen en de winterdip te ontkennen… Geloof mij maar dat je hier op langer termijn alles behalve gelukkig van wordt. Het beste medicijn om een dipje te voorkomen is de buitenlucht in gaan, bewegen en zoveel mogelijk daglicht krijgen. Een kleine wandeling tussen de middag doet wonderen! De een heeft er meer last van dan de ander en sommigen zelfs helemaal niet. Wanneer je erge klachten ervaart, neem dan altijd contact op met je huisarts voor medisch advies.

Hi! Mijn naam is Kirsten, 23 jaar en ik werk op de E-commerce afdeling van Aktiesport. Hier combineer ik mijn passie voor sport met mijn creativiteit in de vorm van schrijven. In mijn vrije tijd ga ik graag naar de sportschool. Hier kan ik mijn gedachten op nul zetten en losgaan met krachttraining, legday is mijn favoriet. Daarnaast heb ik een grote liefde voor wintersport en ik ben dan ook (bijna) elk jaar op de piste te vinden met een snowboard! Wanneer ik niet bezig ben met sporten, ben ik vaak te vinden met een camera in mijn hand!