De bekende freestyle voetballer, Youtuber, vlogger, presentator én influencer Soufiane Touzani is niet meer uit de voetballerij weg te denken tegenwoordig. Hij is zeer actief op verschillende social media platformen en een voorbeeld voor jeugdige voetballers. Met meer dan één miljoen volgers op Instagram en ruim 755.000 abonnees op YouTube heeft hij een enorm bereik. Zijn welbekende Youtube-video met Cristiano Ronaldo is inmiddels meer dan 11 miljoen keer bekeken!

Tijdens onze fotoshoot voor de nieuwe Touzani-collectie met uiteraard Soufiane zelf in de hoofdrol toonde hij zijn kledinglijn op de Touzani-manier: met erg veel bravoure en onnavolgbare skills. Op een pleintje in hartje Rotterdam schoten wij mooie plaatjes om de voetbal-/lifestylecollectie op de juiste manier te belichten. Na het schieten van de foto’s nam deze sociale freestyler zelfs nog even alle tijd om enkele persoonlijke vragen met veel plezier te beantwoorden.

Jij hebt al heel veel mensen een panna gegeven. Maar wie zou jij het liefste nog een panna willen geven?

Jou! Nee, wie ik nog het liefste een panna zou willen geven? Ik zou wel echt zo een gemene verdediger een panna willen geven. Dus zo’n Chiellini. Ja, niet dat hij gemeen is maar gewoon zo’n harde verdediger. Sergio Ramos, Pepe en Mathijs De Ligt.

Mathijs de Ligt. Waarom juist hij?

Dat is laagdrempelig omdat het lekker in Nederland kan. Dan heb je weinig reiskosten. Oh nee, hij gaat natuurlijk een mooie transfer maken haha.

Soufiane Touzani

Zijn er nog bepaalde skills die je nu niet beheerst en wel zou willen beheersen?

Skills kun je heel breed zien. Skills zijn bijvoorbeeld trucjes. Ik vind dat wel leuk, maar het gaat altijd een beetje per ongeluk dat ik een nieuw trucje leer. Op het moment dat ik er echt mee bezig ben dan heb ik er geen zin in.

Maar laatst ben ik bezig geweest met penalty schieten. En in principe, penalty schieten is ook een skill. Maar dat doe je niet zomaar. Er komt heel veel bij kijken, meer dan je denkt: het mentale aspect, op een bepaalde manier de bal raken of last-minute je hoek kiezen. En dat last-minute een hoek kiezen is heel lastig. Als je van tevoren een vaste hoek hebt, dan kun je de bal heel hard die hoek injagen. Je hoeft eigenlijk niet meer na te denken. Je neemt een aanloop en dan schiet je hem heel hard in je favoriete hoek. Als je de bal dan goed inschiet kan de keeper hem niet hebben, tenzij hij te vroeg de hoek in gaat. Maar dat je dan last-minute bij de bal komt en dan nog kan kiezen afhankelijk hoe de keeper staat rechts of links in de hoek, dat is ook techniek. Dat zou ik echt willen. Of zo’n panenka. Geen pen maar een stift!

En hoe ver ga je daar mee komen? Ga je dit nog oefenen?

Uiteindelijk het penalty nemen in de wedstrijd in de laatste minuut met een vol stadion is natuurlijk iets wat ik niet ga meemaken. Maar ik moet zeggen: ik denk dat ik wel minimaal de helft van de keepers uit de Eredivisie het moeilijk kan maken.

Wat is volgens jou de meest functionele beweging? Zowel op straat als op het voetbalveld?

De meest functionele beweging is eigenlijk dat je een tegenstander hebt die, terwijl jij de bal hebt, net een beweging bijvoorbeeld naar links maakt. En dat jij de bal in die beweging van hem de andere kant op tikt. Dat klinkt heel gemakkelijk, maar het gaat allemaal om die timing. Dit doet bijvoorbeeld Lionel Messi erg goed. Dat is zijn functionele beweging. Ik denk dat je het iedere tegenstander moeilijk kunt maken als je dat beheerst. Maar deze simpele beweging goed beheersen, dat is extreem moeilijk.

Je hebt je eigen foundation opgezet: de Touzani Foundation. Met als doel kinderen fitter te maken en hun doelen na te streven. Hoe gaat het met deze foundation?

Het gaat echt heel goed. Iedere zondag zijn er zo’n 180 kinderen aanwezig. Iedereen door elkaar, meisjes, jongens. Het maakt niet uit wie je bent of hoe goed je bent, iedereen zit door elkaar. Ik heb talenten van Feyenoord, talenten van Sparta en ik heb ook kinderen die nog niet zo goed zijn. Het belangrijke is dat niet de sterkste of de beste overheerst, maar dat gewoon iedereen één familie is. Net als op straat. Het is eigenlijk een beetje cliché en dat wil je ook.

Er is maar één regel: je moet chill zijn. Het doel is om meer zelfvertrouwen te krijgen. Wanneer je meer zelfvertrouwen hebt, kun je meer uit jezelf halen en dan ben je dus per definitie kansrijker. Het maakt niet uit wat je functie in de maatschappij is.

De jongeren die boven de 14 jaar zijn mogen soms met mij mee op commerciële klussen. Tijdens de vorige fotoshoot had ik iemand meegenomen. Die kan dan op zijn CV zetten: ik heb geassisteerd bij een fotoshoot van Touzani voor Aktiesport. Straks als diegene 18 jaar is en gaat solliciteren voor een baan heeft hij al een sterke CV opgebouwd. “Zeker met Aktiesport op je CV, dan kom je ver haha”.

Je hebt nu een zoontje. Wat nou als hij een grotere voetballer dan jij gaat worden?

Dan word ik een grotere manager dan hij. Dan heb ik gelijk een goede artiest in huis zegt Touzani met een grote glimlach.

Soufiane Touzani

Passie en humor

Wat terugkomt in het persoonlijke interview met Soufiane Touzani is dat hij een zeer gepassioneerde sportman is en met heel veel humor, enthousiasme en zelfvertrouwen kan vertellen. Dit maakt hem als persoon zeer toegankelijk en dat is zeker ook waarom Soufiane een verademing is voor de soms onbereikbare voetbalwereld. Deze eigenschappen, gecombineerd met zijn Touzani Foundation, maakt hem een belangrijk voorbeeld voor vele jongeren. En dit hoeven niet per definitie allemaal voetballers te zijn.

Nieuwe kledinglijn

De nieuwe Touzani-kledinglijn kenmerkt zich door de vele subtiele details. Lichtgevende elementen, opvallende logo’s en patronen, subtiele ritsen: deze collectie heeft het allemaal. Het is vooral een kledingcollectie die naadloos past bij de persoon Soufiane Touzani en zijn Foundation: toegankelijk, veel uitstraling en zelfvertrouwen, vooruitstrevend en vooral ook heel “chill”.