Als keeper wil je natuurlijk niets liever dan alle ballen uit het doel houden tijdens de wedstrijd. Maar naast jouw talent is het dragen van de voor jou perfecte keepershandschoenen onmisbaar onder de lat.

Naast je tenue en voetbalschoenen zijn handschoenen dan ook het belangrijkste onderdeel van je keepersoutfit – want met gekneusde vingers of zonder grip kom je natuurlijk niet heel ver.

Maar met al die verschillende soorten keepershandschoenen op de markt; hoe kies je nou de juiste handschoen die bij jou past?

Verschillende soorten keepershandschoenen

Bij het kiezen van de juiste handschoenen kun je op verschillende dingen letten.

Het uiterlijk – de kleur, het merk of model kan een rol spelen. Misschien wil je wel het allerliefst spelen met dezelfde handschoenen die jouw favoriete keeper draagt.

Bepaal je doeleinde(n) – dat wil zeggen; draag je ze alleen tijdens je voetbaltraining, enkel tijdens wedstrijden of gebruik je ze wellicht voor allebei? Ons advies is eigenlijk heel simpel; schaf twee verschillende soorten aan: Zowel voor je trainingen als wedstrijden. Een trainingshandschoen is vaak gemaakt met dikker foam, zodat ze langer meegaan, terwijl een wedstrijdhandschoen vaak voorzien is van zachter foam en betere grip.

Budget – begin je net aan je keeperscarrière? Kies dan niet meteen voor de allerduurste variant, ook al lijkt dit misschien de meest logische optie. Vaak zijn duurdere handschoenen voorzien van betere grip maar gemaakt van materiaal dat sneller slijt, terwijl de goedkopere variant veelal is gemaakt van kunststof, dat slijtvaster en duurzamer is. We raden je aan pas te gaan voor een duurdere variant, wanneer je weet welk soort handschoen bij jou past en vooral ook welke niet.

Ondergrond – speel je op natuurgras of vaker op kunstgrasvelden? In het laatste geval zal het foam sneller slijten wanneer je op de grond neerkomt, en is het dus verstandig te kiezen voor handschoenen met wat dikker foam.

Draagcomfort – eigenlijk is dit een van de belangrijkste eigenschappen van een keepershandschoen. Jij moet tenslotte het doel zien te verdedigen, en dat gaat lastig met handschoenen die te strak of te los zitten.

Voetbalhandschoenen

Onderdelen van een keepershandschoen

Een keepershandschoen bestaat net als een voetbalschoen uit verschillende onderdelen, die allen hun eigen functie, voordelen en nadelen hebben. Hieronder vind je een korte uitleg van de opbouw van een keepershandschoen en de eventuele verschillen hierin. Zo ben je weer een stapje dichterbij het kiezen van de juiste handschoen.

Body – dit kan gemaakt zijn van verschillende soorten materialen en simpel gezegd, hieromheen is de rest van de handschoen gebouwd.

Handpalm – de binnenzijde van de keepershandschoen. Deze bestaat vaak uit een laag foam of latex, die naast grip ook schokken absorbeert. Hoe dikker het foam, hoe meer schokdemping en hoe langer de handschoen meegaat.

Achterkant – de handrug van de handschoen kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Vaak wordt er bij duurdere modellen gebruik gemaakt van latex, dat zachter aanvoelt en het draagcomfort verhoogt. Goedkopere modellen zijn vaker gemaakt van kunststof, dat stugger en duurzamer is, maar dus wel wat minder bijdraagt aan het draagcomfort van de handschoen. De achterkant kan zijn voorzien van ventilatiegaatjes of inzetstukken van mesh, om luchtcirculatie mogelijk te maken, wat zweethanden vermindert.

Stiknaad – er zijn meerdere soorten ‘cuts’ ofwel, verschillende manieren hoe een handschoen gestikt is. De meest gangbare soorten zijn de flat-, roll- en negative cut. Al denk je misschien niet direct dat een stiknaad je keeperskunsten en keuze zou moeten beïnvloeden, toch heeft de cut invloed op de pasvorm en de uiteindelijke grip op de bal.

  • Flat cut – ook wel regular cut, classic cut of platte vingers. Dit is eigenlijk de klassieke, goedkoopste manier van stikken en tegenwoordig nog steeds de meest gebruikelijke. In dit geval zijn de platte handpalm en achterkant aan elkaar gestikt en zijn de stiknaden aan de zijkanten van de vingers te zien. Resultaat is een comfortabele, niet te brede of te smalle handschoen met groot vanggebied en platte vingers.
  • Roll cut – ook wel rollfinger of rol-vinger. Hierbij is het latex van de handpalm om de vingers heen ‘gerold’, voor een groter vangoppervlak wat resulteert in betere grip.
  • Negative cut – ook wel negatieve naad. In dit geval zitten de stiknaden aan de binnenzijde van de vingers, waardoor je meer contact maakt met de bal, wat resulteert in betere grip en meer balgevoel bij het vangen en werpen.

Vingerbescherming – om dubbelklappen bij het wegstoten of vangen van de bal te voorkomen, zijn veel keepershandschoenen tegenwoordig uitgerust met vingerplaatjes. Ieder merk heeft zijn eigen systeem en benaming hiervoor. FINGERSAVE van adidas is hiervan een goed voorbeeld – deze vingerplaatjes worden stijver en bieden weerstand wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Er zit wel een nadeel aan deze bescherming: De handschoenen worden hierdoor ook een stuk stijver, waardoor bewegingsvrijheid verminderd wordt.

Sluiting – veelal een elastische polsband die op maat gemaakt kan worden met de klittenbandsluiting – zo verzeker je jezelf van een persoonlijke pasvorm. Er zijn verschillende soorten sluitingen, waarvan de hook & loop- en de bandage-sluiting de meest bekende zijn.

  • Hook & loop – deze traditionele sluiting is waarschijnlijk de meeste gebruikte en wordt gekenmerkt door een elastische band met een strap die je aantrekt en met klittenband vastzet. Deze sluiting biedt een normale pasvorm. 
  • Bandage – hiervan is de strap langer en vaak elastischer dan bij de hook & loop-sluiting, vergelijkbaar met een pols- of enkelbandage. Deze sluiting zorgt voor een strakkere pasvorm.

Maattabel

Last but not least; welke maat moet je nu eigenlijk aanschaffen? Logischerwijs is de handschoen te klein wanneer er bij het aantrekken al spanning op de naden staat en te groot wanneer hij alle kanten opschiet. Om jouw ideale maat te kunnen bepalen, moet je eerst de lengte van je hand opmeten. Gebruik hiervoor een meetlint en meet je hand op het breedste punt rondom je knokkels, zonder je duim. Met de lengte die hier uitkomt, kun je een match maken met de juiste maat die wordt weergegeven in cijfers.

Let wel even op, want ieder merk hanteert zijn eigen maatvoering. Het verstandigste is de maat bepalen aan de hand van de maattabel van het merk zelf. Onderstaande vind je een maattabel die je als richtlijn kunt gebruiken.

MAAT CENTIMETER INCH
3 11,6 4,6″
4 13,6 5,4″
5 15,6 6,1″
6 17,6 6,9″
7 19,6 7,75″
8 21,6 8,5″
9 24,7 9,5″
10 26,7 10,5″
11 29,2 11,5″
12 31,8 12,5″

Keuze gemaakt?

Wanneer je al deze verschillende soorten keepershandschoenen en de onderdelen hiervan hebt vergeleken en hieruit een keuze hebt kunnen maken, heb je de perfecte handschoen gevonden! Met onderstaande tips en onderhoudsinformatie heb jij het langst plezier van je nieuwe aanwinst.

redding keeper

Tips

Schaf twee paar aan – tijdens je training komen je handschoenen vol zand te zitten, waardoor ze sneller slijten en het zand steeds lastiger weg te spoelen valt.

Hergebruik je handschoenen – wanneer het nieuwe seizoen begint, kun je je handschoenen van het vorige seizoen prima gebruiken om je trainingen mee te starten. Zo hoef je (indien nodig) maar één paar nieuwe handschoenen aan te schaffen.

Uittrekken – let op dat je bij het uittrekken niet alle kracht op de vingertoppen zet, dit zorgt er namelijk voor dat de toppen sneller slijten. Maak de sluiting los en plaats je handen op de borst, om ze vervolgens uit te trekken.

Onderhoudsinformatie

Bevochtig foam met lauw water – dit verbetert niet alleen de grip op de bal, maar zorgt ervoor dat het foam langer meegaat. Houdt ze ook te allen tijde vochtig, zo gaan ze het langst mee!

Nooit laten drogen op de verwarming – zijn je handschoenen té vochtig? Laat ze dan nooit op de verwarming opdrogen, maar knijp het overtollige water er gewoon uit. Let erop dat je ze niet uitwringt, dit kan namelijk de naden beschadigen.

Berg ze op in een tasje – wel eerst even schoonmaken, maar opbergen in een apart handschoenentasje houdt ze goed vochtig en ready to go voor de volgende training of wedstrijd!

Langdurig opbergen – zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen, anders blijft het foam aan elkaar plakken en trek je ze stuk wanneer je ze weer in gebruik neemt.

Wasmachine – uit den boze! Maak ze na iedere training of wedstrijd gewoon schoon met wat water, om zo lang mogelijk plezier te hebben van je handschoenen.