Het is donderdagmiddag en de zon schijnt. Met smart zitten we te wachten op de komst van voetballer Mohammed Kudus, aanvallende middenvelder bij Ajax. Terwijl we wachten is de fotograaf bezig met de laatste controle van de belichting en de setting. En dan staat hij ineens voor ons en zegt iedereen gedag.

In samenwerking met PUMA hebben wij de toffe gelegenheid gekregen om speciaal voor Aktiesport een fotoshoot te doen met de 21-jarige middenvelder om de exclusieve Winterized Pack voetbalcollectie uit te lichten.

Terwijl swingende muziek uit de box galmt, loopt de fotograaf om de voetballer heen om kiekjes te nemen. Intussen zien we dat Kudus door de muziek wat losser komt en in de camera kijkt, lacht, poseert en tricks doet met de voetbal. Naast de gelegenheid om exclusieve foto’s te maken met Kudus, konden wij hem ook het hemd van het lijf vragen.

Kan je ons meenemen naar je jeugd? Waar is het allemaal voor jou begonnen?
“Ik voetbalde bij een voetbalacademie genaamd ‘Right to Dream’.” Right to Dream is een voetbalschool in Accra, in de hoofdstad van Ghana. Het land waar Kudus is geboren en getogen. “Via deze academie kwam ik terecht in Denemarken”, vertelt Kudus. Hier speelde hij twee seizoenen voor de club FC Nordsjælland. Vervolgens kwam hij in Nederland terecht bij Ajax.

Wie is jouw idool in de voetbalwereld?
“Messi. Ik houd ervan hoe hij met links speelt. Daar kan ik mezelf ook aan relateren.” “Zou je dan niet een keertje met hem willen voetballen?”, vroegen wij hem. Met een glimlach zegt hij: “Ja, ik zou dat heel graag willen.”

Kun je jouw stijl van voetballen omschrijven?
“Een creatieve middenvelder met veel kracht en power. Veelal dribbelen en ik speel het meest met links.”

Wat zou je mee willen geven aan voetballende kids?
“Je krijgt veel te maken met ups en downs en je moet je in veel situaties kunnen aanpassen.” Kudus vertelt wat voor hem een moeilijke situatie was, het herstellen van een blessure. “Mijn eerste blessure was ook meteen een grote, aan mijn knie.” Deze blessure hield hem lange tijd langs de kant.

PUMA Winterized Pack Mohammed Kudus 2

Met welke profvoetballer zou je van shirtje willen wisselen?
Waar wij dachten dat hij weer zou antwoorden met Messi, reageert Kudus met de naam van een andere speler, namelijk Memphis Depay. “Ik houd van zijn stijl en attitude op het veld. Hij is ook Ghanees en zet zich ook in voor het land en dat vind ik geweldig aan hem. Dus nee niet Messi, maar Depay”, zegt hij met een grote glimlach.

Heeft rugnummer 20 een speciale betekenis voor jou?
Kudus speelt bij Ajax met rugnummer 20. Is dit een speciaal nummer voor jou? “Nee hoor, dit nummer was gewoon vrij.” Maar heb je dan wel een favoriete nummer? “Ik heb vooral met rugnummer 10 gespeeld.” Daarop uitsluitend stellen we de vraag: “Heb je wel een ritueel voordat je het veld opgaat?” “Ja, voordat de wedstrijd begint bel ik mijn moeder op en zij bidt dan voor mij.”

Waarom heb je voor het merk PUMA gekozen?
“De samenwerking met hen is ‘awesome’. De kleding, de voetbalschoenen, alles eigenlijk. Het zit comfortabel. Het is ook het merk dat met mijn land is verbonden.” Wat vind je dan van het Winterized Pack waarin je net hebt geposeerd? “I love it! Dit neem ik mee naar huis”, zegt hij grijnzend. Het Winterized Pack is speciaal ontwikkeld om koude weersomstandigheden te trotseren. Zou Kudus al weleens in de sneeuw hebben gevoetbald, vroegen wij ons af. “Ja zeker, in Denemarken.”

Wat maakt de PUMA Ultra een fijne voetbalschoen om op te spelen?
“Het comfort dat de schoenen bieden. Dat is sowieso het belangrijkste en waardoor je kan je doen wat je wil.”

PUMA Winterized Pack Mohammed Kudus

En dan nog een paar snelle vragen!

– Trainingspak of casual kleding?
“Trainingspak!”

– 2 assists geven of 1 goal scoren?
“Goal scoren.”

– Kroket of frikadel?
“Wat? Nog nooit geprobeerd. Laat mij de namen zien, dan maak ik een keuze.” Het wordt de kroket.

– Hagelslag of pindakaas?
“Pindakaas.”

– Vroeg opstaan of lekker uitslapen?
“Uitslapen. Je lichaam moet goed uitgerust zijn voor een training”, antwoordt hij met een grote knipoog.

Welk model sneakers is jouw favoriet?
“De Suede van PUMA.”