Sinds 1996 is Nike de kledingsponsor van het Nederlands elftal. Het inmiddels iconische ‘oranje’ van het thuisshirt van het Nederlands elftal werd pas in 1907 geïntroduceerd.
Voor deze tijd speelde het Nederlands elftal hun wedstrijden in een wit shirt met een rood-wit-blauwe baan. Tussen 2006 en 2008 heeft het Nederlands elftal nog een uitshirt gehad die hetzelfde was als het shirt voor 1907.

Bron: www.wikiwand.com/nl/Nederlands_voetbalelftal

Sinds 14 april 1907 speelt het Nederlands elftal in een oranje shirt. De éérste wedstrijd in een oranje shirt was tegen België. Wie nu aan de kleur oranje denkt, legt al snel de connectie met Nederland. Sinds deze dag is ook een ander symbool, de Nederlandse leeuw, altijd terug te vinden op het oranje shirt. De klassieke leeuw staat voor belangrijke Nederlandse waarden als eenvoud, eer en eenheid.

Nederland tijdens het Europees Kampioenschap voetbal

Nederland heeft in totaal vier keer een halve finale gespeeld tijdens een EK, waarvan ze er maar één wonnen. Het absolute hoogtepunt in de geschiedenis van het EK voor Nederland was natuurlijk de 1e plek op het EK van 1988.

Opvallendheden

In 1970 kreeg het Nederlands elftal voor het eerst een kledingsponsor. adidas ging de Oranje-internationals aankleden. Er was alleen één maar… Johan Cruijff werd gesponsord door PUMA en weigerde met de drie strepen van adidas op zijn shirt te spelen. Zijn statement was: ‘Twee strepen horen bij mij, zeker in combinatie met mijn nummer. Ze zijn onderdeel van mijn identiteit en die behoort niet aan adidas toe, maar aan mij.’ Als oplossing kreeg Johan Cruijff een speciaal shirt met slechts twee strepen erop.

Er was nog een opvallend moment in de geschiedenis van het Nederlands elftal. Zoals gezegd speelt Oranje sinds 1907 met de leeuw op het shirt. Tijdens een kwalificatiereeks voor het EK van 1980 ging de kledingsponsor adidas behoorlijk in de fout. Het bleek dat sommige shirts een leeuw op de rechterborst hadden en andere weer op de linkerborst…

Van 1996 tot 2014 speelde het Nederlands elftal met het officiële KNVB logo op het shirt.  Sinds 2014 is de klassieke leeuw weer op het shirt te vinden.

Dan is er natuurlijk nog één iconisch EK shirt over. Het shirt uit 1988 toen het Nederlands elftal het EK won in München. Veel mensen vonden het shirt een uiterlijk hebben van de schubben van een vis. In dit shirt wist Nederland wel de enige hoofdprijs in de voetbalgeschiedenis te behalen.

EK shirts van kledingsponsor Nike

Zoals gezegd is Nike sinds 1996 de kledingsponsor van het Nederlands elftal. Sinds deze periode heeft het Nederlands elftal dus met vier verschillende thuisshirts en vier verschillende uitshirts EK’s gespeeld. We nemen jullie mee door deze historische shirts. Uiteraard beginnen we met het meest recente shirt.

EK 2021 | Speelsteden: Londen, Sint-Petersburg, München, Rome, Bakoe, Amsterdam, Dublin, Kopenhagen, Boekarest, Boedapest, Glasgow & Bilbao

Dit wordt de eerste keer dat een EK in verschillende speelsteden plaatsvindt. Er zijn op het EK in 2021 in totaal twaalf speelsteden, verdeeld over twaalf landen. Ieder gastland brengt één stadion in voor het EK. Nederland zit in de groep bij Oekraïne, Oostenrijk en winnaar Playoffs D Nations League.

Het shirt

Het nieuwe Nederlands elftal thuisshirt heeft een all-over graphic print over de body van het volledige shirt. De print van het shirt is geïnspireerd op de all-over print van het EK 1988. Maar als je goed kijkt zie je dat de all-over print op het nieuwe shirt een leeuwenkop vormt. Dit is geïnspireerd op de Hollandse leeuw en het KNVB logo. Verder heeft het nieuwe shirt ook de kenmerken van het nieuwe Nike template. Dit zijn de soort bliksemschichtbanden aan de zijkanten van het shirt. In deze banden zijn de initialen van de KNVB verwerkt.

Zelfs in de kraag van het shirt zijn details verwerkt. Zo vind je daar een graphic van de Nederlandse tulp, de nationale bloem van Nederland. Onder deze tulp staan de letters van de Nederlandse voetbalbond.

EK 2012 | Oekraïne/Polen

Dit was de derde keer dat het toernooi door twee landen werd georganiseerd. Nederland zat in groep B bij Denemarken, Portugal en aartsvijand Duitsland. Het werd ook wel de “Groep des Doods” genoemd. Nederland verloor al haar wedstrijden in de groepsfase, waardoor ze direct uitgeschakeld waren…

Het shirt

De verwachtingen na de WK-finale in 2010 waren erg hoog. Voor het thuisshirt was de print geïnspireerd op de Nederlandse abstracte en onconventionele ontwerpen en kunst.  De traditionele oranje kleur van het shirt is opgesierd met donkeroranje prints aan de linkerbovenkant en de rechteronderkant. Dit refereerde aan de sjerp op het eerste Nederlands elftal shirt in 1904.

EK 2008 | Zwitserland/Oostenrijk

Deze keer zat het Nederlands elftal in groep C bij Italië, Roemenië en Frankrijk. De meeste Oranjefans kunnen dit EK nog wel herinneren. Nederland speelde twee fantastische wedstrijden tegen Frankrijk & Italië die ze beide wonnen. Helaas strandde het Nederlands elftal in de kwartfinale tegen Rusland van Guus Hiddink.

Het shirt

Omdat dit tenue ook in 2009 zou worden gedragen, werd het gemaakt als ode aan de koninklijke familie voor het 120-jarige bestaan ​​van de federatie. Dit werd gedaan door zoveel mogelijk elementen van de vlag van het land op te nemen in het shirt.

EK 2004 | Portugal

Nederland zat in groep D bij aartsrivaal Duitsland, Tsjechië & Letland. De eerste wedstrijd tegen Duitsland speelde Nederland 1-1. Ook tijdens dit EK strandde Nederland in de halve finale na een 2-1 nederlaag tegen gastland Portugal.

Het shirt

Het shirt van het Nederlands elftal was oranje, maar had verschillende sjablonen op het shirt. Alle Nike-teams kregen dit sjabloon op het shirt. Het meest opvallende aan dit shirt was de ronde cirkel met het nummer erin. Een ander detail was dat het KNVB-logo in het midden van het shirt zat in plaats van op de linkerborst. 

De opvolger van Rijkaard (Louis van Gaal) vond zwart een ziekelijke kleur en bracht het witte voetbalbroekje terug in het tenue.

EK 2000 | België/Nederland

Nederland werd bij de loting op 12 december 1999 ingedeeld in groep D, samen met Frankrijk, Tsjechië en Denemarken. De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Tsjechië. Deze wedstrijd werd met 1-0 gewonnen door een benutte penalty van Frank de Boer. Het Nederlands elftal bereikte de halve finale van het EK. Hierin verloor Nederland met penalty’s van Italië, nadat Nederland zelf in reguliere tijd ook al twee penalty’s mocht nemen en tegenover 10 man stond. Deze wedstrijd staat ook wel bekend als het ‘penaltytrauma’ van Nederland.  

Het shirt

De meeste mensen kunnen zich dit shirt wel herinneren. Nederland mocht voor het eerst deels in eigen land een EK organiseren. Frank Rijkaard was op het EK 2000 de bondscoach. Hij vond een zwart voetbalbroekje zo mooi, dat zijn voorkeur werd gehoord door Nike en werd verwerkt in het tenue. De kleurencombinatie zwart/oranje viel goed in de smaak bij de spelers en supporters.