Ben jij ook zo’n fan van de Olympische Winterspelen, maar kan je ook moeilijk kiezen wat je nou eigenlijk wil zien? Ik wil je op weg helpen met mijn top drie sporten om te bingewatchen. Wanneer ik op televisie naar sport kijk dan wil ik passie, strijd en emotie zien. Daarnaast wil ik tijdens een verjaardag of borrel kunnen meepraten over de Winterspelen. Zoals bijvoorbeeld de verkeerde wissel van Sven Kramer destijds tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver 2010. Lees hieronder voor welke sporten ik mijn wekker zet tijdens de Olympische Winterspelen van 2022!

1.    500 meter schaatsen

Schaatsen zit, bij de meeste van ons, in ons bloed. Wanneer het al één nacht heeft gevroren in Nederland staan de mannen en vrouwen hun schaatsen al op te poetsen en kijken ze wanneer ze op het ijs kunnen. Heb je wel eens de 500 meter schaatsen gekeken? Wat een snelheid en wat een kracht hebben die lui in hun benen! Het mooie aan de 500 meter is dat de schaatsers een ding voor ogen hebben en dat is zo snel mogelijk finishen na 1 rondje schaatsen. Op dit moment staat het wereldrecord op 34 seconden…34 seconden! Als ik bedenk wat bij mij allemaal 34 seconden duurt dan is de Russische schaatser Pavel Koelizjnikov ondertussen al klaar met schaatsen.

Tijdens de 500 meter ben ik vooral benieuwd naar de Nederlandse schaatsers, hoe gaan zij het oppakken en gaan de favorieten hun verwachtingen waarmaken? Stiekem hoop ik altijd dat een underdog, iemand die niet bij de favorieten zit, er uiteindelijk vandoor gaat met de winst. Bij de bookmakers staat Femke Kok als topfavoriet voor de 500 meter en bij de mannen is dit de Russische sporter Pavel Koeliznjikov, maar de Nederlandse mannen zitten hem op de hielen. Het gaat vast een mooi spektakel worden in Beijing.

Wanneer schaatsen de mannen?

De 500 meter voor mannen is op zaterdag 12 februari
om 9:50 (Nederlandse tijd).

Schaatsers:
Merijn Scheperkamp   
Kai Verbij
Thomas Krol

Wanneer schaatsen de vrouwen?

De 500 meter voor vrouwen is op zondag 13 februari
om 14:55 (Nederlandse tijd).

Schaatssters:
Femke Kok
Jutta Leerdam
Michelle De Jong

2. Slopestyle Snowboarden

Dit is een sport waar ik goed voor ga zitten, slopestyle snowboarden is sinds 2014 deel van de Olympische Spelen. De slopestyle is net als big air en half pipe een freestyle onderdeel. Bij freestyle onderdelen proberen de boarders zoveel mogelijk trucs uit te voeren. Waar ze bij slopestyle juist een parcours afleggen met een aantal obstakels, zoals boxen, rails en schansen. Wanneer ze dit met zoveel mogelijk stijl en trucs afronden, krijgen ze punten van een jury. Hoe vet is het als ze alle trucs goed kunnen afronden die ze van tevoren hebben bedacht en voor hebben getraind. Het uitbundige juichen nadat de snowboarders over de finish komen zegt iets over hoe hard ze ervoor hebben getraind.

Wat maakt het nog spannender? Alles is nog mogelijk in de wedstrijd je moet je namelijk plaatsen voor de finale. De topfavoriet zou met een enkel foutje een gouden medaille kunnen mislopen, terwijl de tegenstander die alles mee heeft zitten zich zomaar voor de finale kan plaatsen. Het snowboarden vindt plaats in Genting Snow Park in het Zhangjiakou-cluster, waar meerdere sporten plaatsvinden. Leuk feitje! Na de Olympische Winterspelen wordt de locatie omgebouwd tot ski-resort.

Bij de vrouwen snowboard Melissa Peperkamp, die een razendsnelle ontwikkeling doormaakt in haar carrière. Ze komt zelf uit de disciplines big air en slopestyle en behaalde twee jaar geleden een zilveren en bronzen medaille op de Jeugd Olympische spelen. Dat was nog geen enkele Nederlander gelukt. Zij is iemand waar ik heel erg benieuwd naar ben. Bij de mannen hebben we Niek van der Velden die TeamNL vertegenwoordigt op de discipline. Hij greep begin januari net naast de zege bij de World Cup slopestyle, dat was zijn beste prestatie ooit. Tijdens de Olympische spelen in PyeongChang liep hij een zware breuk in zijn rechterarm op bij een valpartij tijdens een training, laten we hopen dat hij nu fit blijft voor zijn wedstrijd.

Wanneer snowboarden de mannen?

De kwalificaties bij de mannen zijn 06 februari om 05:30 (Nederlandse tijd) de eerste run en om 06:32 de tweede run.

Snowboarder: Niek van der Velden

De finale voor mannen is op 07 februari om:
05.00 uur: finale, eerste run
05.27 uur: finale, tweede run
05.54 uur: finale, derde run

Wanneer snowboarden de vrouwen?

De kwalificaties bij de vrouwen zijn 05 februari om 03:45 (Nederlandse tijd) de eerste run en om 04:47 de tweede run.

Snowboardster: Melissa Peperkamp

De finale voor vrouwen is op 06 februari om:
02.30 uur: finale, eerste run
02.57 uur: finale, tweede run
03.24 uur: finale, derde run

3. IJshockey

Als ik aan de Olympische spelen denk dan denk ik meteen aan ijshockey, waarom? Dit was namelijk de eerste Olympische sport die ik live op televisie heb gekeken. De finale van de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver tussen Canada en Amerika vergeet ik nooit meer! Ik zag op televisie een volgepakt stadion en dat was zo vet om te kijken. De passie vanuit het publiek was zo gaaf om te zien, nu hebben we helaas te maken met lege stadions in Beijing. Maar dat staat echt los van hoe gaaf het is om deze sport te bekijken, zeker richting de finales. Hoe spannender het wordt richting de finale, hoe meer spanning en passie er komt kijken bij de ijshockeyers.

Als je aan ijshockey denkt, denk je vaak aan vechten en harde beuken. Het vechten is niet toegestaan tijdens de Olympische Spelen, maar het beuken wel. Normaal gesproken wordt vechten getolereerd tijdens een wedstrijdje ijshockey, maar bij de Winterspelen krijgt de beginnende vechter een penalty en een uitworp. Het gebeurt zelden dat er gevochten wordt tijdens de Olympische Spelen, het is ook niet echt een sportgedachte.

Dit jaar doen de volgende landen mee:

  • Duitsland
  • Amerika
  • Rusland
  • China
  • Canada
  • Denemarken
  • Zwitserland
  • Tsjechië

Ik kijk vooral uit naar Rusland, Amerika en Canada. Dat zijn toch wel de drie landen waar ijshockey op nummer één staat en in de geschiedenis van de Olympische Spelen vaak de medailles hebben gepakt. Laten we hopen dat deze teams zo ver mogelijk komen en elkaar daar dan treffen. Ik heb er zin in!

Ben je benieuwd naar de andere Olympische wintersporten? Bekijk dan hier het volledige programma!


Ik ben Tim Sekreve (27 jaar) en studeer Sport, Management & Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Op dit moment loop ik stage op de E-commerce afdeling van Perry & Aktiesport. Verder ben ik actief als hockeycoach en -trainer bij verschillende hockeyclubs. Ik heb een passie voor veel sporten, het liefst volg ik alles live, want dan proef ik tenminste echt de sfeer van de sporters en van het publiek.