Misschien moet je er op dit moment nog niet aan denken wanneer je naar buiten kijkt. Waarom zou je vrijwillig die kou en regen ingaan als je ook warm en droog kan sporten in de sportschool of zelfs thuis? Het zal je verbazen hoeveel voordelen er zitten aan het sporten in de frisse lucht. Je moet je even over een drempel heen zetten, maar wellicht dat je na het lezen van deze blog al over die drempel heen bent! Benieuwd naar de magische effecten van buiten trainen? Lees dan vooral verder en wie weet sta jij straks ook in het park te squatten.

Vitamine D

Dit voordeel zal je waarschijnlijk niet verbazen omdat het over het algemeen bekend is, dat je minimaal 15 tot 30 minuten per dag blootgesteld wordt aan zonlicht. Daarbij is het wel van belang dat je gezicht en handen niet bedekt zijn, zodat de zon ook daadwerkelijk op je huid komt. Maar waarom is dit dan zo gezond? Op het moment dat jij in contact komt met de zon begint je lichaam vitamine D aan te maken. Die vitamine D zorgt vervolgens voor het behouden van sterke botten en tanden, maar ook helpt het om je weerstand te vergroten. Essentieel dus om fit te blijven!

Betere slaap

Naast dat zonlicht helpt bij het produceren van vitamine D zorgt het er ook voor dat je beter gaat slapen. Hoe zit dat dan? Door blootstelling aan daglicht maakt je lichaam ’s avonds meer melatonine aan, een slaaphormoon, wat de kwaliteit van jouw slaap verbetert. Daarnaast heeft zonlicht ook een positief effect op je biologische klok, deze vertelt je bij voldoende daglicht namelijk beter wanneer het dag en nacht is. Zo lig je niet elke nacht wakker tot een uur of een omdat je ‘nog niet moe’ bent. Een betere slaap zorgt er vervolgens weer voor dat je de volgende dag met meer energie opstaat, een win-winsituatie dus.

Winterdip

Je voelt waarschijnlijk al aan wat er in deze alinea gaat komen. In de winter is het een algemeen probleem dat mensen te weinig daglicht krijgen en daardoor last krijgen van een winterdip. Door overdag buiten te gaan sporten voorkom je dit, of zorg je dat de impact minimaal is. Voldoende blootstelling aan zonlicht zorgt zoals eerder benoemd voor de aanmaak van vitamine D en een betere slaap. Dit leidt er uiteindelijk toe dat je overdag meer energie hebt, wat weer een positieve invloed heeft op jouw humeur en productiviteit. Zo kom je eigenlijk in een positieve spiraal terecht; door overdag buiten te sporten slaap je beter, waardoor je meer energie hebt om te sporten wat vervolgens weer helpt om beter te slapen… Zo doorbreek je langzaam die sleur van de winterdip. De drempel om in de winter ook echt buiten te sporten is natuurlijk een stuk hoger dan bijvoorbeeld in de zomer. Hoe je je hier goed op voorbereidt, vertel ik je later in deze blog!

Buiten sporten, hardlopen in de zon

Frisse lucht

Het beste is om in een park of andere omgeving met veel bomen te sporten. De bomen zorgen namelijk voor een schonere lucht en je staat logischerwijs liever niet tussen de uitlaatgassen. Ideaal zou zijn wanneer het net geregend heeft of het nog aan het regenen is, dan zit er namelijk meer zuurstof in de lucht. Maar is de lucht in een sportschool niet ook schoon? Hoewel je zou verwachten van wel, is er ook in de gym soms sprake van luchtvervuiling. Het is een kleine ruimte waarin veel mensen zich inspannen en zuurstof uit de lucht halen, dit is niet altijd de meest gezonde omgeving. Er zijn strenge eisen voor de ventilatiesystemen in sportscholen die aangesloten zijn bij een speciale vereniging, maar lang niet elke sportschool doet hier aan mee. In dat geval ben je dus beter uit in een bos wat verder weg van de drukke stad.

Een boost voor je motivatie

Heb jij moeite met het vinden van motivatie om te trainen? Dan moet je zeker eens proberen om buiten te sporten. Het is bewezen dat het zien van de kleur groen een positief effect heeft op je humeur. Je raakt door het zien van de (groene) natuur ontspannen. Daarnaast houden mensen het sporten vaak langer vol wanneer ze buiten zijn. Als je weleens in de sportschool op de hardloopband hebt gestaan, weet je vast en zeker dat het soms uren lijkt te duren. Wanneer je het hardlopen echter naar buiten verplaatst, heb je vaak niet meer door hoelang je eigenlijk al bezig bent. Door de vele zintuigelijke prikkels vergeet je namelijk op de tijd te letten en voor je het weet ben je al klaar met je workout!

Nog een leuk weetje; door die vele prikkels train je niet alleen je lichaam, maar ook je oogspieren. Je kijkt constant in het rond naar de omgeving en kijkt ook een stuk verder weg dan in de sportschool. Zo worden ook je ogen uitgedaagd zonder dat je dit bewust door hebt.

Het hele jaar rond trainen, hoe doe je dat?

De weersomstandigheden in de winter lijken totaal niet op die in de zomer. Hier moet je zeker rekening mee houden, maar dit heeft ook weer zijn eigen voor- en nadelen. De drempel om buiten te sporten is in de winter een stuk hoger dan in de zomer, maar juist in de winter is het extra belangrijk om dit wel te doen. Naast de eerder benoemde voordelen heeft het buiten sporten in de kou ook het voordeel dat je door de lage temperaturen meer serotonine, een gelukshormoon, aanmaakt. Daarbij komt dat je lichaam minder energie kwijt is aan de warmteregulering omdat het geen overtollige warmte hoeft kwijt te raken, zo kan je meer energie steken in jouw training.

Sport veilig in extreme temperaturen

Wel is het van belang dat je altijd goed voorbereid de deur uit gaat. Met de verkeerde kleding bij lage temperaturen loop je altijd het gevaar onderkoeld te raken. Een aantal tips om veilig de deur uit te gaan zijn:

  • Kies voor een juiste sportbroek of sportlegging die je lichaamswarmte vasthoudt.
  • Draag altijd een muts en handschoenen.
  • Maak altijd gebruik van laagjes en kleding die goed ademt zodat het vocht kan verdampen. Combineer bijvoorbeeld een thermoshirt met daarover een trui en een jack.
  • Kleed je altijd alsof het ongeveer +10 graden is, je moet het frisjes hebben wanneer je naar buiten stapt.

In de zomer moet je iets meer oppassen met het buiten sporten. Als de temperatuur boven de 25 graden komt, krijgt je lichaam het moeilijk met het reguleren van de warmte en kan je oververhit raken. Het is zeker mogelijk om te blijven trainen op de warme dagen, maar doe dit dan ’s ochtends wanneer de zon net opkomt. Zo pak je toch het daglicht mee, maar vermijd je de hete temperaturen. Drink daarnaast altijd voldoende water tijdens je workout en zorg eventueel voor een extra verkoeling zoals een koude handdoek. Smeer je ook altijd in met een goede zonnebrandcrème, zelfs als de zon voor jouw gevoel niet fel schijnt. Ook zijn er betreft de kleding nog een aantal tips die je helpen om met de juiste bescherming in de zomer te trainen:

  • Kies voor een juiste sportbroek of sportlegging die ademt en vocht afvoert.
  • Ook voor je bovenkleding is het fijn om te letten op een shirt dat goed ademt en vocht afvoert, er zijn ook enkele tops die UV-bescherming bieden.
  •  Draag een pet wanneer je in de volle zon gaat trainen.

Wees creatief met je training

De omstandigheden voor het trainen zijn buiten best anders dan binnen in een sportschool. Zo heb je bijvoorbeeld niet een zaal vol apparaten tot je beschikking. Toch is er veel mogelijk met het buiten trainen, een paar simpele sporten waar je eigenlijk geen benodigdheden voor nodig hebt zijn:

  • Hardlopen: Dit kan je overal doen waar jij zelf wil.
  • Wandelen: Ook hier ben je vrij waar je heen gaat, een stevige wandeling wordt vaak nog erg onderschat.
  • Yoga: Kies een rustige plek uit waar jij kan ontspannen en je bent klaar om te beginnen. Eventueel is het fijn om een dun matje mee te nemen.

Ben je bereid te investeren in wat materialen? Dan is het ook leuk om te kiezen voor een rondje skeeleren. In de winter wanneer het glad is, is schaatsen een goede vervanging. Ook spring je gemakkelijk op je fiets! Dit mag een racefiets zijn of een mountainbike, maar ook jouw eigen stadfiets is prima om een groot rondje te maken.

Ben je op zoek naar meer uitdaging? Neem dan een kijkje bij de sport calisthenics, hierbij maak je gebruik van je eigen lichaamsgewicht en de objecten in jouw omgeving zoals bankjes en speeltuinen.

Ook een bootcamp is dan een passende optie voor jou, wellicht krijg je zelfs je vrienden zo ver om mee te doen. Zoek een plek op waar je de ruimte hebt en stel gemakkelijk een passend circuit op naar jouw behoeften. Ga bijvoorbeeld voor een aantal jump squats gecombineerd met opdrukken en een 100 meter sprint. Wanneer je meer kracht wil toevoegen pak je er een aantal weerstandsbanden bij of ga op zoek naar zware objecten zoals een stuk boomstam of een grote steen. Wees creatief!

Stap over die drempel heen

Tuurlijk zal je er af en toe tegenop kijken om met slecht weer naar buiten te gaan om te sporten en kruip je liever op de bank om een serie te kijken. Maar als je eenmaal over die drempel heen bent en gemerkt hebt hoe energiek je er eigenlijk van wordt, dan wil je waarschijnlijk niet meer anders. Al ga je voor een korte wandeling van 30 minuten, dit is al voldoende om de positieve effecten te ervaren. Dus doe je oortjes in, trek een comfortabele outfit aan en ga ervoor!


Profielfoto

Hi! Mijn naam is Kirsten, 23 jaar en ik werk op de E-commerce afdeling van Aktiesport. Hier combineer ik mijn passie voor sport met mijn creativiteit in de vorm van schrijven. In mijn vrije tijd ga ik graag naar de sportschool. Hier kan ik mijn gedachten op nul zetten en losgaan met krachttraining, legday is mijn favoriet. Daarnaast heb ik een grote liefde voor wintersport en ik ben dan ook (bijna) elk jaar op de piste te vinden met een snowboard! Wanneer ik niet bezig ben met sporten, ben ik vaak te vinden met een camera in mijn hand!