Het is weer herfst en dat betekent: regen, regen, regen. In ieder geval in Nederland, waar het weer steeds kouder wordt totdat de winter aanbreekt. Voorbij zijn de dagen waarin we in het zonnetje naar school of werk fietsten. Vanaf nu hebben we te maken met harde wind en plensbuien. Hoe ga je hiermee om? Door de juiste kleding en schoenen te dragen. Ontdek in deze blog welke kleding dat is.

Wat is waterdicht en wat is waterafstotend?

Om onszelf tegen het water te beschermen dragen we waterdichte of waterafstotende kleding. Hier zit een verschil tussen. Waterdichte kleding houdt water volledig buiten. Het materiaal is zo gemaakt dat er helemaal geen water doorheen kan komen.

Waterafstotende kleding houdt minder water tegen dan waterdicht materiaal. Hierbij blijven de druppels water op het oppervlak van de kleding liggen. Waterafstotend materiaal is vooral bedoeld voor lichte regenbuien of voor de sneeuw. Het water zal dan niet door het materiaal heenkomen. Begeef je je echter in een intense regenbui of een storm, dan bestaat de kans wel dat je nat wordt.

Hoe kies je tussen waterdicht en waterafstotend?

Voor de herfst is kleding van een waterafstotende stof vaak voldoende. Dit beschermt tegen milde regenbuien. Het water rolt dan van de stof af, op de grond. Het wordt dus niet opgenomen door het materiaal zelf. Je lichaam en je schoenen zullen niet nat worden.

Gaan we echter meer richting de winter, dan is waterdichte kleding het overwegen waard. De regenbuien worden langer en heftiger. Er is dan meer voor nodig om het water buiten te houden dan alleen een waterafstotende stof. Kies in dat geval voor een materiaal dat volledig waterdicht is. Dit beschermt jou het beste tegen het weer.

Hoe was je kledingstukken die waterafstotend of waterdicht zijn?

Wil je jouw waterafstotende kleding of schoenen wassen, dan doe je dit niet zoals je elk ander kledingstuk zou wassen. Dit kan namelijk de waterafstotende laag beschadigen. Zorg er daarom voor dat je speciaal wasmiddel in huis haalt om de kledingstukken mee te behandelen.

Waterdichte of waterafstotende kleding

Gaat het om een waterdichte jas, dan hoef je deze niet na elke keer dragen te reinigen. Je draagt de jas immers over je kleding heen, dus heel vies wordt de jas in de meeste gevallen niet. Kies je er toch voor om de jas schoon te maken, maak dan gebruik van een speciaal wasmiddel. Dit kan met de hand of in een wasmachine. Lees van tevoren altijd de instructies op het label van de jas.

Een waterafstotende broek wil je waarschijnlijk wel vaker wassen. Ook hierbij gebruik je een speciaal wasmiddel. In sommige gevallen kan een waterdichte broek in de wasmachine, net als een waterdichte jas. Kan dit niet, dan staat dit aangegeven op de wasinstructies op het label.

Houd er bij beide kledingstukken rekening mee dat ze met zorg behandeld moeten worden. Zorg ervoor dat de wasmachine helemaal leeg en schoon is voordat je deze gebruikt. Verloren voorwerpen of vuile deeltjes kunnen de kleding en daarmee de waterdichtheid van de kleding beschadigen. Het wassen van waterdichte kleding doe je over het algemeen met een kort programma, op 30 graden en met weinig centrifugeren.

Waterdichte en waterafstotende kleding drogen

Het drogen van de waterdichte kleding doe je het beste aan de lucht. Hang de kleding buiten op waar het niet nat kan worden door de regen. Een goede plaats is bijvoorbeeld een veranda of een overkapping. Aan de lucht droogt waterafstotend het beste. In sommige gevallen kan je ook gebruik maken van een droger. In dat geval moet dit op het wasinstructie label staan.

Gebruik in ieder geval nooit een verwarming voor het drogen van jouw waterdichte kleding. Deze hoge temperatuur kan de stof gaan aantasten en de kleding minder waterdicht maken. Zorg er daarom altijd voor dat je de kleding ergens kan ophangen waar het aan de lucht droogt.

Gebruik impregneermiddel bij een waterdichte stof

Is de stof van de kleding waterdicht, onderhoud deze stof dan goed. Dit kan je doen door middel van het impregneren van het materiaal. Hiermee doordring je de stof met een middel, waardoor de waterdichtheid toeneemt. Dit kan je preventief doen om de kleding te onderhouden. Ook kan je dit doen wanneer je merkt dat de stof minder waterdicht is geworden. Een impregneermiddel herstelt de waterdichtheid van een stof tot op zekere hoogte.

Hoe verzorg je waterdichte of waterafstotende schoenen?

Ook waterdichte of waterafstotende schoenen moeten af en toe gereinigd worden. Voor een optimaal onderhoud doe je dit snel na elke wandeling. Eens in de zoveel tijd maak je ze grondiger schoon. In het laatste geval haal je de veters en zolen uit de schoen zodat alleen de schoen overblijft. Ook voor het reinigen van schoenen bestaat speciaal wasmiddel waarmee je aan de slag kan gaan.

Het wassen van de schoenen doe je met de hand of met een (niet al te warm) sopje. Hiermee houd je de controle over de schoenen en het materiaal. Het is beter om de schoenen niet in de wasmachine te doen. Een schoen heeft te veel scherpe hoekjes die de andere schoen kunnen beschadigen. Door met de hand aan de slag te gaan weet je zeker dat je de schoenen volledig reinigt en niet beschadigt.

Bovendien kunnen waterdichte schoenen geïmpregneerd worden. Wil je dat de schoenen lang meegaan, dan is het goed om dit meteen voor de eerste keer dragen te doen. De schoenen zijn dan extra goed beschermd tegen beschadigingen van buitenaf. Als vuistregel kan je aanhouden dat je de schoenen vervolgens na elke derde keer dragen weer impregneert.

Bereid je voor!

Waterafstotende kleding en schoenen stoten dus letterlijk water van zich af. Je ziet dat de druppels over de stof rollen in plaats van erin trekken. Kleding dat waterafstotend is beschermt tegen milde regenbuien of een beetje water. Aan de andere kant heb je waterdichte kleding. Dit beschermt je niet alleen tegen een miezerbui, maar ook tegen stortregen. Je wordt hiermee dus echt niet nat.

Het is belangrijk om waterafstotende en waterdichte kleding op een goede manier te wassen. De kleding moet schoon worden, maar je wil niet de laag aantasten die het water tegenhoudt. Volg daarom altijd de was- en drooginstructies. Om langer met de kleding te doen kan je de kleding het beste regelmatig impregneren. Hiermee behoud je de beschermende laag.

Wil jij helemaal klaar zijn voor de herfst en de winter met waterdichte kledingstukken? Dan zien we je snel in een van onze winkels. Of breng een bezoekje aan onze webshop!


Hi! Mijn naam is Anouk, ik ben 23 jaar en ik werk sinds 2020 als freelancer op het gebied van communicatie. Eerst deed ik dit naast mijn studie en bijbaan, maar nu is dit mijn ‘echte werk’. In januari 2022 ben ik begonnen aan mijn wereldreis. Toen ben ik verliefd geworden op hiken en yoga. Naast mijn passie voor reizen en schrijven heb ik ook een eigen blog waarin ik mijn reiservaringen deel: https://adventureswithanouk.com