Kan je ieder jaar niet wachten tot je de ijzers weer onder kan binden? En ben je iemand die dagelijks de weer-app checkt of het gaat vriezen? Dan is deze blog voor jou! Voordat je het ijs betreedt is het namelijk van belang om de juiste schaatsen in huis te hebben. Waar kun je eigenlijk allemaal uit kiezen en welke schaatsen zijn de beste keuze voor jou? In deze blog zetten wij alle mogelijkheden voor je op een rijtje.

Ben je iemand die het liefst kilometerslange tochten maakt op het ijs of houd je het liever bij een recreatieve middag schaatsen om vervolgens met een mok chocolademelk neer te ploffen op de bank? Hoe je jouw schaatssessies ook invult het dragen van comfortabele schaatsen, die passen bij jouw behoeften, is hoe dan ook een must!

De verschillende soorten schaatsen

Wanneer je het ijs op gaat, heb je keuze uit een aantal soorten schaatsen. Welke soort het beste past bij jou heeft te maken met wat je uiteindelijk gaat doen op het ijs en hoeveel ervaring je al hebt. Zo zijn niet alle schaatsen geschikt voor beginners, maar ook gevorderden schaatsen vaak weer op hele andere schaatsen. Lees snel verder om erachter te komen welke schaatsen het beste passen bij jouw niveau, schaatsactiviteiten en behoeften!

IJshockeyschaatsen

Over het algemeen zijn deze schaatsen, zoals de naam al aangeeft, bedoeld voor ijshockeyspelers, maar ze zijn de laatste jaren ook in populariteit toegenomen onder de recreatieve schaatsers. IJshockeyschaatsen zijn namelijk de meest toegankelijke schaatsen die er zijn. Kijk maar eens naar de schaatsbanen waar je schaatsen kunt huren. Negen van de tien keer krijg je daar ijshockeyschaatsen in je handen gedrukt. En dat is ook niet zo gek, want ijshockeyschaatsen zijn zeer geschikt voor alle recreatieve schaatsers, vooral voor de beginners.

Wat maakt ijshockeyschaatsen dan zo fijn voor beginners? Om te beginnen hebben deze schaatsen korte, dikke ijzers met een sterke ronding. Dit zorgt ervoor dat je goed wendbaar bent op het ijs, snel snelheid kunt maken en constant stabiel blijft. De ronde ijzers zorgen er te allen tijde voor dat je goed door blijft glijden. Valpartijen worden hiermee grotendeels voorkomen. Als je de schaatstechniek nog niet goed onder controle hebt, kun je dankzij de ronde ijzers van ijshockeyschaatsen gemakkelijk ‘stappen’ zetten op het ijs. Tegelijkertijd zorgen de ijzers er ook voor dat je de mogelijkheid hebt om snel vaart te maken op het ijs. Dit zijn ook precies de eigenschappen die ijshockeyspelers nodig hebben tijdens hun spel.

Tegelijkertijd zijn de schaatsen ook enorm stevig dankzij de harde schaatsschoenen die je voeten en enkels goed ondersteunen tijdens het schaatsen. Op die manier zullen je enkels niet snel verzwikken wanneer je een snelle draai maakt. De ijshockeyschaatsen zijn vaak gemaakt van stevig materiaal. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk tegen een stootje. Perfect voor alle beginners die staan te stuntelen op het ijs! Iets wat ijshockeyschaatsen onderscheid van de andere schaatsen is dat ze vaak in maat verstelbaar zijn. Hierdoor kunnen kinderen de schaatsen jarenlang blijven gebruiken.

Door de toegenomen populariteit is er vandaag de dag een ruim aanbod aan ijshockeyschaatsen. Zo zal er altijd wel een mooi en comfortabel model voor jou tussen zitten.

Kenmerken

  • Geschikt voor beginners;
  • Wendbaar;
  • Voor het maken van snelheid;
  • Vaak in maat verstelbaar;
  • Goede ondersteuning;
  • Geschikt voor recreatieve schaatsuitjes.

Kunstschaatsen

Zoals de naam al duidelijk maakt, zijn kunstschaatsen speciaal gemaakt voor kunstrijden op het ijs. Zie jij jezelf, naast de reguliere rondjes schaatsen, ook wel pirouettes en sprongen op het ijs maken? Dan zijn kunstschaatsen zeker weten iets voor jou!

Kunstschaatsen zitten net weer wat anders in elkaar dan ijshockeyschaatsen. Het begint allereerst al bij de ijzers. De ijzers van kunstschaatsen zijn langer aan de achterzijde en aan de voorzijde hebben de ijzers een aantal tandvormige inkepingen. Deze inkepingen zorgen ervoor dat je jezelf kan afzetten op het ijs en het helpt bij het maken van sprongen en pirouettes. Daarnaast zijn de ijzers van kunstschaatsen niet zo rond geslepen als die van ijshockeyschaatsen. Toch ben je met kunstschaatsen ook goed wendbaar op het ijs.

Wanneer je een beginnende schaatser bent, zijn kunstschaatsen even wennen, aangezien de inkepingen op de voorzijde van de ijzers een gemakkelijk struikelblok vormen wanneer je er niet aan gewend bent. Ondanks dat zijn kunstschaatsen uiterst geschikt voor beginners om mee te leren schaatsen.

Ook op het gebied van kunstschaatsen is er genoeg keuze. De verschillen zitten hem vooral in de stevigheid van de kunstschaatsschoenen. Wanneer jij wekelijks op de schaatsbaan te vinden bent, heb je een hardere en stijvere schoen nodig om je ondersteuning te bieden dan wanneer je een middagje recreatief gaat schaatsen. De stevigere schoenen bieden optimale ondersteuning, maar het duurt ook langer voordat je ze ingereden hebt en ze eindelijk lekker zitten. De zachtere kunstschaatsschoenen voelen soepeler aan en hebben vanbinnen ook meer zachte onderdelen om het draagcomfort te vergroten.

Kenmerken

  • Geschikt voor beginners;
  • Kunstrijden op het ijs;
  • Wendbaar;
  • Voor het maken van snelheid;
  • Geschikt voor recreatieve schaatsuitjes.

Noren

Ben jij een echte snelheidsduivel of lijkt het je leuk om langere afstanden te schaatsen? Dan zijn noren wellicht écht iets voor jou! Deze schaatsen hebben extra lange ijzers die ervoor zorgen dat je met gemak over het ijs heen glijdt. Over het algemeen zijn noren niet geschikt voor beginnende schaatsers. Pas wanneer je de basistechniek van het schaatsen onder de knie hebt, is het aan te raden om je te wagen aan noren!

Er valt een onderscheid te maken tussen drie verschillende noren: lage, hoge en combinoren. Met lage noren sta je, zoals de naam al zegt, lager en dus dichterbij het ijs. Dit zorgt ervoor dat je stabieler op de schaatsen staat en minder snel de kans hebt dat je enkels naar binnen klappen tijdens het schaatsen. Zo kun je lekker lang door schaatsen zonder last van je voeten of enkels te krijgen. Lage noren worden daarom veelal gebruikt op natuurijs, omdat je daar gemakkelijk langere afstanden mee kunt afleggen.

Als we spreken over hoge noren dan hebben we het uiteraard over noren waarbij je hoger boven het ijs staat. Deze hoge noren zijn voornamelijk bedoeld om met vaart scherpe bochten te maken. Wanneer je de techniek onder de knie hebt, bereik je met deze schaatsen nog makkelijker hoge snelheden. Deze noren zijn vooral geschikt voor de gevorderde schaatsers en ze worden voornamelijk gebruikt op kunstijsbanen.

Ben je op zoek naar schaatsen waar je lekker snelheid mee kunt maken, maar heb je nog niet veel schaatservaring? Ook daar is een oplossing voor! Kies dan voor de combinoren. Deze schaatsen hebben de typische ijzers van noren, maar de schoen is gemaakt van stevig kunststof zodat je voeten en enkels beter ondersteund worden. Deze schaatsen zijn een echte musthave voor alle onervaren schaatsers of mensen met een slechte balans.

Kenmerken

  • Geschikt voor gevorderden;
  • Voor het maken van snelheid;
  • Voor lange afstanden;
  • Niet goed wendbaar.

Klapschaatsen

Misschien heb je ze al eens voorbij zien komen op natuurijs, op de ijsbaan bij jou in de buurt of wellicht heb je ze gespot in een schaatswedstrijd met de profs. Waar hebben we het dan over? Klapschaatsen! Deze schaatsen doen precies wat de naam zegt: ze klappen. De ijzers zitten namelijk enkel aan de voorzijde van de schoen vast. Wanneer je slagen maakt op het ijs komen de ijzers en schoenen aan de achterkant los van elkaar waarna ze weer op elkaar klappen. Deze schaatsen worden over het algemeen enkel gedragen door gevorderden of schaatsers die meedoen aan wedstrijden.

Doordat de ijzers enkel op de voorzijde vastzitten, wordt de afzet langer en kun je de kracht uit je kuitspieren volledig benutten om snelheid te maken. Heb je de schaatstechniek onder controle en wil je een stapje verder? Dan zijn klapschaatsen een echte aanrader voor jou!

Kenmerken

  • Geschikt voor gevorderden;
  • Langebaanschaatsen;
  • Voor het maken van snelheid;
  • Geschikt voor wedstrijdschaatsen.

Glij-ijzers

Natuurlijk mogen de kleine sportievelingen niet vergeten worden wanneer we het ijs op gaan. De meeste kinderen kunnen direct beginnen op ijshockeyschaatsen of kunstschaatsen. Is jouw kind toch nog iets te klein of vinden ze het toch erg spannend op het ijs? Schaf dan speciale glij-ijzers aan. Dit zijn schaatsen die gemakkelijk om de schoenen van je kind gebonden kunnen worden. De glij-ijzers hebben onder iedere voet twee ijzers zodat je kind stabiel staat en veilig over het ijs kan schuifelen.

Kenmerken

  • Geschikt voor kinderen zonder ervaring;
  • Gemakkelijke bevestiging aan schoenen;
  • Voor stabiliteit.

Vind de perfecte schaats voor jou

Nu je weet welke schaatsen het beste bij jouw niveau en je behoeften passen, is het halve werk al gedaan. Toch zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt overwegen voordat je schaatsen aanschaft.

De schaatsschoen

  • Hardboot: Een hardboot schaatsschoen bestaat uit een harde buitenkant en een zachte (uitneembare) binnenschoen. De harde buitenzijde zorgt ervoor dat je voeten goed beschermd worden tegen een stootje en tegelijkertijd biedt het optimale steun aan je voeten en enkels. De binnenzijde van de schaats is zacht voor optimaal draagcomfort. Zo zul je weinig last hebben van de hardheid van de buitenzijde.
  • Semi-softboot: Deze schaatsschoen is net iets zachter dan de hardboot. Deze schaats biedt goede steun bij de enkels en biedt tijdens het schaatsen meer comfort dan een hardboot, aangezien de buitenzijde net wat flexibeler is.
  • Softboot: De softboot is over het algemeen een lager en zachter type schaatsschoen vergeleken met de twee bovenstaande schaatsschoenen. Deze schoenen bieden je meer bewegingsvrijheid en comfort tijdens het schaatsen.

De sluitingen

Schaatsen hebben verschillende sluitingen. Over het algemeen zijn het één van de drie onderstaande sluitingen of een combinatie daarvan.

  • Veters: Met veters kun je gemakkelijk de pasvorm aanpassen aan je eigen voeten.
  • Snelsluiting: Dit zijn harde gespsluitingen die gemakkelijk versteld kunnen worden. Deze sluitingen worden voornamelijk gebruikt op de harde schaatsschoenen.
  • Klittenband: Deze sluiting wordt over het algemeen gebruikt in combinatie met een vetersluiting om ervoor te zorgen dat de veters nooit in de weg zullen zitten tijdens het schaatsen, zelfs wanneer ze losraken.

De maat

Hoe weet je of je schaatsen goed zitten? Trek de schaatsen aan en schuif je voet helemaal naar voren. Aan de achterkant mag nu één vinger ruimte zitten tussen de achterkant van de schaats en je voet. Heb je meer ruimte? Dan is de schaats eigenlijk te groot en heb je kans op blaren tijdens het schaatsen. Strik of sluit de schaatsen vervolgens goed en check of je niet naar voren schuift en of je geen oncomfortabele drukpunten ervaart. Probeer daarnaast je voeten naar buiten en binnen te duwen om na te gaan of je genoeg ondersteuning krijgt van de schaatsschoen. Zit alles goed? Dan kun je in no-time het ijs op met je nieuwe schaatsen!

Koop schaatsen nooit op de groei! Schaatsen moeten direct goed zitten anders krijg je gedurende het schaatsen blaren en dat is niet fijn. Wil je de schaatsen langer gebruiken? Koop dan ijshockeyschaatsen die in maat verstelbaar zijn!

De verzorging van je schaatsen

Het verzorgen en onderhouden van de schaatsen is net zo belangrijk als het aanschaffen van de juiste schaatsen, om zo lang mogelijk en zo veel mogelijk plezier te hebben van je schaatsen op de schaatsbaan of natuurijs! Wat kun je allemaal doen om de schaatsen goed te verzorgen en te onderhouden?

1. Het slijpen van de ijzers

Het slijpen van de ijzers is een belangrijk onderdeel bij het verzorgen van je schaatsen. Na een aantal keren je schaatsen gebruikt te hebben, is het van belang om ze te laten slijpen en ronden. Door de ijzers van je schaatsen te slijpen zorg je ervoor dat je ijzers langer meegaan en tegelijkertijd profiteer je ook direct van betere grip op het ijs. Dat maakt het ook een stuk veiliger! Tip: laat je schaatsen slijpen wanneer de vorstperiode ten einde is gekomen. Zo hoef je de volgende winter niet in een lange rij te staan om je schaatsen te slijpen!

2. Het verzorgen van het leer

Gebruik speciale schoenpoets voor leren schaatsen om te voorkomen dat de buitenzijde van de schaatsen uitdroogt. Wanneer je dit niet doet kan het leer minder soepel worden en dat schaatst toch een stuk minder fijn.

3. Invetten van de ijzers

Je hebt vast weleens gehoord van het invetten van de ijzers of wellicht heb je dat altijd trouw gedaan na iedere schaatssessie. In principe hoef je je ijzers niet in te vetten zolang je ze maar droog en goed opbergt. Wanneer je ijzers te vet zijn, kan dit juist vocht vast houden en je ijzers verpesten. Wanneer je jouw ijzers invet, kan vocht namelijk lastiger weg en dat resulteert uiteindelijk in roest. Mocht je toch nog voor de zekerheid je ijzers willen beschermen tegen roest. Kies dan voor een olie om je ijzers mee in te smeren in plaats van vet.

4. Koop schaatsbeschermers

Wanneer je van het ijs af gaat is het belangrijk om je ijzers te beschermen om te voorkomen dat ze bot worden of beschadigen. Dit doe je met speciale schaatsbeschermers. Zodra je het ijs verlaat om je schoenen aan te trekken, is het aan te raden om de schaatsbeschermers om je ijzers heen te doen. Ook wanneer je de schaatsen meeneemt in een tas, is het beter om de schaatsbeschermers te gebruiken.

5. Het opbergen van de schaatsen

We houden ons natuurlijk het meeste bezig met de daadwerkelijke schaatspret, maar hoe berg je je schaatsen eigenlijk op de juiste manier op zodat je ze volgend jaar of voor je volgende schaatsuitje weer zonder zorgen uit de kast kunt trekken?

Bewaar de schaatsen op een droge en verwarmde plaats met weinig temperatuurschommelingen. Aangezien de ijzers van schaatsen snel roesten is het aan te raden om je schaatsen alvorens ze op te bergen eerst goed af te drogen. Bewaar ze daarnaast zonder de beschermers en wikkel ze bijvoorbeeld in een krant. Laat de beschermers nooit om de ijzers heen zitten, want vocht kan daardoor niet makkelijk verdampen en dat zorgt voor roest op de ijzers.


Hi! Ik ben Tessa, 23 jaar en werkzaam op de E-commerce afdeling van Perry. Dansen is mijn grootste passie in het leven. Ik daag mezelf graag uit met nieuwe dansstijlen. Ik was daarom ook jarenlang in diverse dansscholen te vinden. Naast het feit dat de dansvloer voelt als een tweede thuis, ben ik vanwege mijn voorliefde voor schrijven en lezen ook regelmatig in de luie stoel te vinden met een pen in de ene hand, een kop thee in de ander en een goed boek op schoot.