De maand december staat volledig in het teken van de feestdagen. De winkels liggen bomvol met verleidelijke lekkernijen in een speciaal sinterklaas- of kerstthema. Natuurlijk niet te vergeten de glazen wijn en cocktails die er zowel tijdens Kerst als Oud en Nieuw hard doorheen gaan. Aan de ene kant wil je het liefste alles inslaan en genieten nu het kan, maar aan de andere kant ben je net zo goed bezig met je gezonde levensstijl. Hoe vind je in deze situatie de juiste balans? Want hoe moeilijk het ook klinkt, het is écht mogelijk om te genieten én bewuste keuzes te maken. Lees vooral verder en kom er achter hoe jij ook zonder schuldgevoel JA kan zeggen op dat heerlijke dessert tijdens het kerstdiner of die geweldige cocktail op oudjaarsavond.

Bewust zijn van je voeding

Voeding, dat lijkt de boosdoener in deze situatie, maar is dit eigenlijk wel het geval? Niet alles is even gezond of heeft evenveel voedingswaarden, dat klopt zeker, maar in de regel is ook ‘ongezond’ eten niet slecht wanneer dit met mate gebeurt. Zo kan je bijvoorbeeld beter elke dag een snoepje nemen om je suikerbehoefte te stillen, in plaats van op een dag kilo’s aan suiker naar binnen te werken omdat je de rest van de week dit met moeite moet weerstaan.

“It is all about balance”

Ook tijdens de feestdagen is dit van toepassing. Het is echt niet erg om een keer een dessert te eten wat niet binnen jouw voedingsschema past of wél dat ene chocolaatje te pakken. Wees je hier alleen bewust van. Neem bijvoorbeeld met de lunch een extra stuk groente of fruit om de grote trek te stillen zodat je later geen vreetbui krijgt door de suikers, maar het bij een of twee dingen houdt. Zo vind je een balans waarbij je toch geniet van al het lekkers, maar wel met controle waardoor je de volgende dag met gemak weer je oude ritme oppakt.

Een stiekeme caloriebom

Een grote onbewuste invloed heeft alcohol. Eén drankje kan geen kwaad denk je, maar blijft het dan daadwerkelijk bij één drankje? En wat doet dat drankje precies met je lichaam? Als je kijkt naar de basis wordt alcohol in het lichaam omgezet in suikers, er zitten dan ook veel meer calorieën in dan je zou verwachten. Nu snap je waarschijnlijk al dat ook hierin een verschil zit per soort drankje, bijvoorbeeld een cocktail met gin, siroop en fris bevat een stuk meer suikers en calorieën dan een glas rode wijn. Daarnaast is de echte schade pas te merken op de volgende dag, namelijk iedereens grote vriend: de kater! Een eerste reactie van je lichaam wanneer je last hebt van een kater is eten, eten en eten, en dan het liefste zo vet mogelijk. Terwijl de eigenlijke oorzaak uitdroging is, je lichaam heeft behoefte aan vocht maar dit vertaalt zich in een hongergevoel. Een makkelijke tip om dit te voorkomen is door bij elk glas alcohol ook een glas water te drinken. Je lichaam zal je hier de volgende dag heel erg dankbaar voor zijn en vergeet niet: drink met mate!

Blijf ook tijdens de feestdagen bewegen

Ga vooral de deur uit met de feestdagen voor een prachtige wandeling. Zoek een mooi bos of natuurgebied uit, misschien heeft het zelfs als gesneeuwd. Niets is mooier dan een witte winter wonderland wereld! Een frisse neus halen geeft je weer energie voor de dag en je krijgt meteen voldoende beweging. In de avond is het ook zeker de moeite waard om buiten een kijkje te nemen. Wanneer de schemering begint verandert de wereld in een magische plek vol lichtjes. Loop een rondje door het dorp voor je aan het uitgebreide diner gaat beginnen.

Als je zelf heel erg veel geluk hebt en het al goed gevroren heeft, is schaatsen een leuke activiteit om met z’n allen te gaan doen. Maak er meteen een leuke competitie van, wie heeft de grappigste kerstmuts of -sokken voor op het ijs? Na het schaatsen warm je gezamenlijk op bij de kerstboom met een warme kop thee of chocolademelk, voor de liefhebber met een scheutje rum.

Blijf je liever binnen met die koude temperaturen? Geen excuus om niet aan je dagelijkse beweging te komen! Vraag vrienden en familie of ze ook gezellig meedoen met een leuke workout speciaal voor de feestdagen. Zo heeft bijvoorbeeld Pamela Reif een aantal dance workouts gemaakt met kerstmuziek, die erg populair zijn om te doen met het hele gezin. Trek allemaal je foute kersttrui aan en dans erop los! Het zijn dan wel workouts met speciale kerstnummers, maar ook na de feestdagen  zijn ze natuurlijk toegestaan. 😉

Naast een leuke workout of wandeling zijn er ook een hoop spelletjes waarbij je in beweging komt. Hoe jong of oud je ook bent, leeftijd doet er bij deze spellen niet toe. Een echte hit van vroeger is Twister, het is dan wel handig als je een klein beetje flexibel bent… Liever een spel waar echt iedereen aan mee wil doen? Hints is altijd populair, hierbij probeer je fysiek bepaalde woorden uit te beelden tot jouw team het geraden heeft. Tot slot de Wii. Die mag niet missen, al zijn er al een hoop andere gamecomputers op de markt gekomen zoals de Playstation of de Nintendo Switch. Welke je ook kiest, er zijn opties genoeg voor leuke spellen met beweging zoals bijvoorbeeld Just Dance.

Back on track

Het klinkt verleidelijk om je oude ritme nog even uit te stellen en extra te genieten van de feestdagen, maar geloof mij dat dit het alleen maar lastiger zal maken. Van uitstel komt namelijk afstel en voor je het weet kost het ontzettend veel moeite weer terug te gaan naar je oude levensstijl. Om dit te voorkomen heb ik een aantal tips voor je, om jou dat duwtje in de rug te geven.

Overnight Oats

Voorbereiding is het halve werk

De volgende dag, misschien met een lichte kater, wakker worden en graaien naar de overblijfselen van de avond ervoor. De kans is groot dat dit gebeurt wanneer je niet een voedend ontbijtje voorbereidt en je daardoor grijpt naar bijvoorbeeld een overgebleven stuk taart. Het is een kleine moeite met grote gevolgen. Ter inspiratie deel ik een aantal van mijn favoriete ontbijtjes die je gemakkelijk kan meal preppen de avond ervoor:

  • Overnight oats: Hier zijn oneindig veel variaties op. Een echte klassieker is havermout met melk, kaneel, rozijnen en wat gebakken appeltjes. Hou je van zoet? Voeg dan nog wat honing toe. Doe alle ingrediënten in een bakje en laat het ’s nachts goed intrekken in de koelkast. De volgende dag is het ready to eat!
  • Gekookt eitje met avocado: Ben je meer fan van een hartig ontbijt? Dan is deze ideaal voor jou. Kook de eitjes de avond van tevoren zodat je alles alleen nog hoeft te beleggen. Neem een cracker of wafel naar keuze en doe hier het ei, avocado en eventueel ham of zalm op met een beetje peper en zout. Enjoy!
  • Ontbijtshake: Helemaal geen zin om moeite te doen? Gooi alle ingrediënten in een blender en klaar, dit kan eventueel de avond ervoor al. Je bent vrij in wat je lekker vindt in een shake, persoonlijk ben ik groot fan van de combinatie skyr, banaan, rood fruit, wat havermout en een beetje water. Shaken maar!

Plan je workouts

Waarschijnlijk maak je al gebruik van een vast trainingsschema voor de sportschool of een andere sport. In dit schema zitten vast ook een paar rustdagen, meestal zijn dit er twee of drie. Wat top uitkomt want laat kerst nu precies drie dagen duren. Als je de keuze maakt om wat te schuiven met jouw rustdagen in een week met feestdagen voorkom je dat je een training af moet zeggen. Op deze manier beweeg je toch voldoende, in ieder geval vóór de feestdagen. Ook erna helpt het hebben van een duidelijke planning. Door te weten wanneer je wil gaan trainen verlaag je de drempel voor jezelf om daadwerkelijk de deur uit te gaan. Zet bijvoorbeeld je sporttas alvast klaar en kies een outfit uit waarin jij je comfortabel voelt.

Vergeet vooral de tip om tijdens de feestdagen zelf ook de deur uit te gaan niet! Door tijdens de feestdagen in beweging te blijven zul je vervolgens gemakkelijker weer terug komen in je oude ritme. Het is namelijk makkelijker om van een beetje op te bouwen naar meer, dan van helemaal niets weer vol gas te geven. Bouw daarom rustig op wanneer je merkt dat jouw lichaam hier behoefte aan heeft.

Ontspannen Bed Thee

Ontspan

De feestdagen kunnen behoorlijk wat stress met zich meebrengen. Of dit nou gaat over de voorbereidingen of omdat je bang bent ineens kilo’s aan te komen, het is geen fijn gevoel. Over het algemeen is bekend dat stress een negatieve invloed heeft op jouw gezondheid. Bij de een uit zich dit in dat de sportprestaties minder worden, de ander krijgt juist grote vreetbuien en eet zijn stress weg.

Het is daarom belangrijk om jouw stresslevel rustig te houden en stress zoveel mogelijk te voorkomen. Start met een goede nachtrust. Slaap is een belangrijk onderdeel voor een goede hormoonbalans en je energielevel, wanneer deze niet kloppen ervaar je een stuk sneller en heftiger stress. In een hectische periode zoals rond de feestdagen is het extra belangrijk om voldoende slaap te krijgen zodat je de dag goed start! De meeste volwassenen hebben tussen de 7 uur en 9 uur slaap nodig om goed uit te kunnen rusten, zie het als een reset voor jouw lichaam.

Neem tijdens deze drukke periode ook zeker hier en daar een momentje voor jezelf. Let op dat je niet te veel vraagt van je lichaam, maar luister vooral naar wat het nodig heeft. Als dit betekent dat je een keer een training moet overslaan omdat je lichaam uitgeput is, luister hier dan naar! Ook hier geldt weer: alles draait om balans. Sporten is fijn en goed voor je, maar voldoende slaap en energie is net zo belangrijk. Pak die rust wanneer je het nodig hebt.

Vind de juiste balans

Hier en daar een lekker chocolaatje of een glas wijn moet altijd kunnen. Zolang je je wel bewust bent van deze keuze en in de ochtend daarom bijvoorbeeld een extra stuk fruit eet of een salade met extra groentes voor lunch. Door de balans te vinden tijdens de feestdagen kan je toch genieten, maar met mate. En wees nou eerlijk, wordt dat ene koekje echt lekkerder wanneer je er tien van eet in plaats van één? Geef jezelf een steuntje in de rug door bepaalde dingen al voor te bereiden zoals een planning voor het sporten of je ontbijtje voor de volgende dag.

Ook als je de teugels een beetje laat vieren is er nog niks aan de hand. Tuurlijk de volgende dag heeft je lichaam wat moeite door alle suikers of alcohol, maar je gaat zeker geen kilo’s aankomen omdat je een avond los bent gegaan. Wees niet te streng voor jezelf want stressen over het feit dat je niet te veel wil eten of drinken heeft juist het tegenovergestelde effect. Dus pak dat ene koekje en geniet er vooral goed van! Fijne feestdagen alvast!


Profielfoto

Hi! Mijn naam is Kirsten, 23 jaar en ik werk op de E-commerce afdeling van Aktiesport. Hier combineer ik mijn passie voor sport met mijn creativiteit in de vorm van schrijven. In mijn vrije tijd ga ik graag naar de sportschool. Hier kan ik mijn gedachten op nul zetten en losgaan met krachttraining, legday is mijn favoriet. Daarnaast heb ik een grote liefde voor wintersport en ik ben dan ook (bijna) elk jaar op de piste te vinden met een snowboard! Wanneer ik niet bezig ben met sporten, ben ik vaak te vinden met een camera in mijn hand!