Het zonnetje komt weer achter de wolken vandaan en de temperatuur gaat langzaam omhoog, perfect weer om naar buiten te gaan! Maar wat ga je dan doen? Een rondje wandelen heb je al zo vaak gedaan, je wil graag iets nieuws ontdekken waarbij je in beweging bent. Dan is skeeleren of skaten ideaal voor jou. Op je gemak skate je een rondje door de mooiste gebieden en kom je aan je dagelijkse beweging. Maar hoe vind je nou de juiste skates of skeelers die bij jou passen? Wij helpen jou met deze blog een handje op weg om het juiste paar te vinden!
Skates of skeelers, wat is het verschil?
Hoewel de twee termen vaak door elkaar gebruikt worden, hebben ze toch een net andere betekenis. Bij skates gaat het om inline skates, hierbij ligt de focus vooral op recreatieve tochten en gaat het niet zo zeer om de snelheid. Bij skeelers is juist snelheid de focus en wil je zo lang mogelijke afstanden behalen.
Vroeger hadden inline skates vaak vier wielen en een remblok, dit is tegenwoordig niet altijd meer het geval. Bij skeelers waren het vijf wielen, maar de wielen werden langzaam groter omdat je zo makkelijker meer snelheid maakt. Daardoor zijn er vandaag de dag ook skeelers met maar vier of zelfs drie wielen. Daarnaast zijn skeelers minder wendbaar dan skates. Ben je van plan je wandeling te vervangen door een rondje skaten door de polder? Kies dan voor inline skates. Wil je echt meters maken en gas geven? Dan zijn skeelers wat je zoekt.
De wielen
Als het om de wielen gaat, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van je eigen niveau en het doel dat je voor ogen hebt. Begin je net met skaten en wil je vooral korte rondjes maken voor je plezier? Dan heb je een andere grote wielen nodig dan wanneer je van plan bent om lange afstanden te maken en al op een hoger niveau skate.
Diameter
Het eerste waar je een keuze in moet maken, is de diameter van je wielen. Hoe groter de wielen hoe makkelijker je snelheid bereikt, maar ook hoe minder controle je hebt. Daarom kiezen gevorderde skeeleraars voor grotere wielen. Over het algemeen zijn de wielen bij skeelers ook groter dan bij skates, maar hoe weet je nou welke diameter je nodig hebt?
Bij skeelerwielen heb je de keuze uit: 90 millimeter, 100 millimeter of 110 tot 125 millimeter. Hierbij is 90 millimeter geschikt voor de beginnende skeeleraar. Ga je richting gevorderd? Dan past een diameter van 100 millimeter beter bij jou. Wanneer je al langer onderweg bent op skeelers en echt ervaren bent, kan je kiezen voor 110 tot 125 millimeter. Houd er dan wel rekening mee dat je minder controle hebt en je hiermee om moet kunnen gaan.
Bij skates zijn de wielen over het algemeen wat kleiner, deze beginnen al bij een diameter van 56 millimeter en gaan door tot maximaal 90 millimeter. Welke soort wielen jij nodig hebt, hangt opnieuw samen met jouw plannen met de skates. Hier zijn namelijk meer opties dan bij het skeeleren. Wil je de skatebaan op en trucs uitvoeren, dan heb je wielen nodig van 56 tot 72 millimeter die geschikt zijn voor aggressive inline skaten. Wil je gaan slalommen gecombineerd met hier en daar een trucje? Dan zijn wielen van 72 tot 80 millimeter voor freestyle slalom wat je nodig hebt. Wielen tussen de 80 en 90 millimeter worden meestal gebruikt voor freeride en fitness skaten. Fitness skaten is wanneer je recreatieve rondjes op je skates wil maken door bijvoorbeeld de stad. De iets grotere wielen zorgen er dan voor dat je voldoende snelheid hebt, maar geen controle verliest.
Hoe zit het dan met de hoeveelheid wielen? Kan ik bij het skaten beter kiezen voor vier wielen van 80 millimeter of drie wielen van bijvoorbeeld 100 millimeter? Het verschil is klein en hangt vooral van jouw persoonlijke voorkeur af. Kies je bijvoorbeeld voor vier kleinere wielen dan versnel je sneller (acceleratie), maar tegelijkertijd heb je ook meer last van oneffenheden op de weg zoals een klein steentje of gaatje. Wel ben je met vier kleinere wielen wendbaarder omdat je dichter bij de grond ligt en daardoor stabieler staat.
Kies je voor drie grotere wielen dan hou je gemakkelijk je snelheid vast op langere stukken en heb je minder last van kleine obstakels in het wegdek. Een nadeel is dan wel weer dat je minder wendbaar bent, wat de skates meer geschikt maakt voor een rondje skaten en niet zo zeer voor het uitvoeren van veel trucjes.
Hardheid
De hardheid van de wielen heeft veel effect op de grip en demping tijdens het skeeleren of skaten. Zo bieden zachte wielen meer grip en demping waardoor je een hoger rolcomfort hebt. Echter lever je daardoor wel snelheid in en kost het meer energie om tempo te maken, ook slijten de wielen sneller door het verhoogde contact met de grond. Harde wielen zorgen voor meer snelheid en je remt minder snel af tijdens het uitrollen. Al lever je bij harde wielen juist weer rolcomfort in, doordat je minder demping hebt.
De hardheid, ook durometer genoemd, wordt over het algemeen aangeduid aan de hand van een getal met de letter ‘a’ erachter. De durometer varieert van 70A tot 95A, waarbij 70A de zachtste wielen zijn en 95A de hardste. Wanneer je van plan bent langere afstanden te skeeleren op een redelijk goede ondergrond kies je voor 82A of hardere wielen. Als je vaak op een slechte ondergrond skeelert of meer demping en grip nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld tricks gaat doen op een skatebaan, kies je voor zachtere wielen. Houd hierbij wel rekening met de ondergrond. Zo zijn zachte wielen geschikt voor een ondergrond van beton of asfalt, maar wanneer de baan gemaakt is met een vesmaco coating kan je beter gaan voor hardere wielen.

Wielprofiel
Het wielprofiel, ook wel radius genoemd, houdt in hoe rond of vlak het wieloppervlak is dat de grond raakt. Een vlakker profiel heeft een groter raakvlak met de grond dan bijvoorbeeld een kogelprofiel, dit heeft weer gevolgen voor de stabiliteit, wendbaarheid en snelheid tijdens het skaten.
Een vlak profiel wordt over het algemeen alleen gebruikt bij aggressive inline skaten, omdat dit veel stabiliteit biedt tijdens het uitvoeren van trucs, maar je bent ook minder wendbaar en je gaat minder snel.
Een urban profiel of andere ronde wielprofielen worden verreweg het meeste gebruikt, vooral tijdens freeride, fitness of freestyle inline skaten omdat deze voor zowel stabiliteit, wendbaarheid als snelheid zorgen.
Ben je op zoek naar een radius die zorgt voor maximale snelheid? Dan heb je een kogelvormig profiel nodig, hierbij heb je een klein raakoppervlak met de grond wat zorgt voor veel snelheid, maar ook voor minder stabiliteit. Dit profiel wordt voornamelijk gebruikt bij speed en race inline skaten.
Lagers en smering
Lagers zorgen er met de juiste smering voor dat je wielen soepel draaien en je gemakkelijk over de weg rolt. Skeelerlagers worden meestal gemaakt van chroom, titanium of Zwitsers staal en hebben in de binnenste ring balletjes gemaakt van staal of keramiek. Het grote verschil tussen keramische of stalen lagers is, dat stalen lagers uitzetten wanneer deze warm worden. Tijdens het rollen ontstaat weerstand wat zorgt voor warmte, daardoor zetten stalen lagers na een tijdje uit met als gevolg dat ze minder goed draaien. Bij keramische lagers is dit niet het geval, ook bij hogere temperaturen veranderen deze niet van vorm. Dit zorgt voor meer rolcomfort, maar maakt ook dat de lagers minder slijten en dus langer meegaan.
Een smering is vooral bedoeld voor stalen lagers, hierbij heb je de keuze uit olie of vet. Vet is over het algemeen beter in het tegenhouden van vuil en beschermt daardoor beter. Echter biedt vet ook meer weerstand en komt het pas op gang wanneer het warmer wordt. Een olie smering geeft minder weerstand waardoor je makkelijker op gang komt. Dit maakt een olie smering geschikt voor skaten op een baan, waar een vet smering vooral geschikt is voor lange afstanden skeeleren.
De lagers zijn het gevoeligste onderdeel van je skates, verzorg ze daarom op de juiste manier. Probeer om die reden ook niet te skaten wanneer het regent of het buiten nat is, dit kan ervoor zorgen dat je lagers gaan roesten. Als dit wel een keer het geval is, haal dan na het skaten alles uit elkaar en laat het goed drogen.

Frame
Het frame, ook wel onderstel genoemd, vormt de verbinding tussen je skeelerschoen en je wielen. Ze worden gemaakt van kunststof of gefreesd uit aluminium omdat het belangrijk is dat ze licht zijn. Naast het gewicht van het frame is ook de stijfheid van belang. Hoe stijver het frame, hoe beter de kracht vanuit de benen wordt overgedragen op de weg.
Doordat het materiaal van de frames steeds dunner wordt, wordt ook de afstand tussen de schoen en de wielen steeds kleiner. Dit zorgt ervoor dat er een beter gevoel ontstaat tussen de skeeleraar en het wegdek.
Hardboots of softboots?
Een passende skeeler of skate is extreem belangrijk, wanneer hij niet goed zit krijg je namelijk last van drukpunten wat weer kan leiden tot blaren en andere pijnen. Er bestaan verschillende modellen, van hoog tot laag en van hard tot zacht. Welke schoen het beste bij jou past, is afhankelijk van wat je met de skates of skeelers gaat doen.
Ben je van plan lange afstanden op een baan te skeeleren? Dan past een lage, stijve schoen vaak het beste. Je kiest dan (wanneer dit mogelijk is) voor een hardboot die thermoplastisch vervormbaar is, zo sluit deze precies aan op jouw voet en heb je de minste kans op blaren of pijn. Het lage model zorgt voor een gemakkelijke techniek, daarnaast zorgt de stevige schoen voor maximale krachtverplaatsing.
Wanneer je vaak op de skatebaan te vinden bent of liever een recreatief rondje door de stad gaat skaten is een (semi-)softboot een goede optie. Deze schoen is net wat flexibeler en heeft een hogere fit die de enkel omsluit. Daarnaast zijn softboots ook goed ventilerend en ze bieden extra comfort door de dikke kussens aan de binnenkant.

Vind de juiste maat
Om te voorkomen dat je last krijgt van je voeten is het belangrijk dat de schoen goed aansluit op jouw voet. Over het algemeen wordt er vaak aangeraden je skates een maat groter te kopen dan je normale schoenmaat. Dit omdat tijdens het skaten je voeten een beetje uitzetten door de warmte en je wil voorkomen dat je voeten dan bekneld raken.
Hoewel je niet wil dat de schoen té strak zit, is het ook af te raden om een schoen aan te schaffen die erg los zit. Dan ga je namelijk in de schoen schuiven en heb je ook kans op blaren, daarnaast heeft dit effect op je prestaties. Wanneer je schoen te groot is, wordt de kracht vanuit je benen minder goed overgedragen en wordt het skeeleren zwaarder. Hoe strakker de schoen zit, hoe meer controle je hebt over je bewegingen.
Maar wanneer zit je schoen dan precies goed? Er zijn een aantal punten die je helpen om hierachter te komen.
- Lengtemaat: Wanneer je net een vinger achter je hak kunt krijgen, heb je de juiste lengtemaat. Op het moment van meten schuif je je voet helemaal naar voren in de skeeler en je meet met losse veters.
- Breedtemaat: Over het algemeen zou deze moeten kloppen wanneer de lengtemaat klopt. Echter is de verhouding niet bij elk merk hetzelfde. Sluit de schoen voldoende aan zodat je niet beweegt, maar er ook geen druk op je voet wordt uitgeoefend? Dan heb je de juiste maat te pakken.
- Sokken: Pas de skeelers altijd met de sokken die je van plan ben om te dragen. Wanneer je dikke sokken draagt, kan het namelijk zijn dat je een halve maat groter nodig hebt.
- Pas je skeelers aan het einde van de dag: Tijdens het skeeleren zetten je voeten iets uit door de warmte, ook wanneer je aan het einde van de dag gaat skeeleren gebeurt dit. Door de skeelers aan het einde van de dag te passen, pas je ze op het moment dat je voeten wat groter zijn en voorkom je dat de skeelers gaan knellen als je voeten uitzetten.
- Trek beide skates aan: Pas altijd beide skates omdat het kan zijn dat je voeten niet helemaal gelijk zijn. Ga dan altijd af op de grotere voet, je wil liever dat je skate iets losser zit, dan dat hij gaat knellen.
Wanneer is de skeeler te groot of te klein?
Een te kleine skate gaat veel pijn doen, probeer dit dus altijd te voorkomen. Wanneer je je tenen moet intrekken is dit een teken dat de skate een te kleine lengtemaat heeft. Te veel druk op de voorvoet betekent dat juist de breedtemaat te klein is. Vaak worden skates te groot gekocht omdat er geen druk ervaren wordt en mensen dit verwarren met dat de skate past. Wanneer je vervolgens gaat skeeleren merk je pas echt dat je begint te schuiven in de schoen. Hou daarom bij het passen rekening met de tip die hierboven genoemd wordt voor het meten van de juiste lengtemaat, heb je meer ruimte over dan een vinger? Kies dan een maat kleiner. Het kan zijn dat sommige merken niet de juiste pasvorm hebben voor de vorm van jouw voet, probeer dan eens een ander merk.
Ga ook niet altijd blind af op je standaard schoenmaat, maar meet daadwerkelijk de lengte van je voet op en maak gebruik van de maattabel van het merk. Er zijn namelijk merken waarbij de maat kleiner uitvalt, zoals Roces. Bij Roces wordt altijd aangeraden om een à twee maten groter te passen omdat deze skates kleiner uitvallen. Heb je smalle voeten? Dan zou een maat groter voldoende moeten zijn, bij brede voeten neig je eerder naar twee maten groter. Echter is dit een inschatting en dit kan ook per model anders zijn, het beste is dus om je voet echt op te meten en in de maattabel van het juiste model te kijken, om te zien welke maat aansluit op jouw lengtemaat.
Neem rustig de tijd
Oriënteer altijd rustig voor je zomaar een paar skeelers of skates aan gaat schaffen. Er komt een hele hoop bij kijken en niets is vervelender dan rond skaten met een paar dat pijn doet. Neem daarom altijd rustig de tijd om je maat goed op te meten en rond te kijken naar de verschillende merken en modellen. Denk er ook goed over na waarom je de skates aanschaft. Ben je van plan kleine recreatieve rondjes door de stad te skaten of ga je liever voor een lange tocht en wil je snelheid behalen? Mocht je er niet uitkomen, bezoek dan een van onze filialen en laat je informeren door een van onze experts. Zo skate jij van de zomer met plezier rond!

Hi! Mijn naam is Kirsten, 23 jaar en ik werk op de E-commerce afdeling van Aktiesport. Hier combineer ik mijn passie voor sport met mijn creativiteit in de vorm van schrijven. In mijn vrije tijd ga ik graag naar de sportschool. Hier kan ik mijn gedachten op nul zetten en losgaan met krachttraining, legday is mijn favoriet. Daarnaast heb ik een grote liefde voor wintersport en ik ben dan ook (bijna) elk jaar op de piste te vinden met een snowboard! Wanneer ik niet bezig ben met sporten, ben ik vaak te vinden met een camera in mijn hand!